A hutoben tarolt mizo tej miert dragabb es miert kevesebb a fogyasztasi datuma mint a kintinek?
Mert a "kinti" tej tartós tej. Hónapokig eláll, mert azt speciálisan hőkezelték.
A hűtött tejet máshogy kezelik, az nem olyan tartós.
Tartós tej hőkezeléséről bővebben:
„Kevesen ismerik azt az eljárást, amely során az UHT tej készül. „Az UHT (ultra high temperature treated – magas hőfokon kezelt) tej az ultramagas hőmérsékletű hőkezelésnek és a speciális italos kartondoboz-csomagolásnak köszönhetően őrzi meg minőségét hűtés nélkül akár 3-6 hónapig” – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak marketingvezetője
Az UHT hőkezelés során a tejet nagyon rövid időre (2-3 másodpercre) felhevítik, nagyjából 135–137 Celsius-fokra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus, azaz fertőző anyagoktól mentes környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul. Az italos kartoncsomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!