Ha a tészta nem egészséges, akkor a gabonapehely miért az?
Attól függ, hogy mennyire cukros. A cukros gabonapehely nem egészséges. A fuzáriummal fertőzött sem egészséges. Én a biogabonás dolgokat néha kiköpöm, amikor egy falatnak penészes íze van. A családom "bebeszélt"-nek minősített emiatt, de a legutóbbi vizsgálatok, úgy hallottam, fuzáriumot mutattak ki sok gabonapehelyben. Én egyébként a szezámmagot érzem gyakran penészes ízűnek.
A teljes kiőrlésű dolgok amúgy egészségesebbek, meg azok amik nem búzából, hanem valami más gabonából készültek. Egyébként tésztából is létezik barna tészta - csak egy kicsit fura szerintem. Meg van hajdina tészta is, a japánoknál ez elterjedt étel, Magyarországon még nem találkoztam vele.
Kezdjük ott, hogy az is egy marhaság, hogy a tészta nem egészséges.
De a marketing már csak ilyen, mindig kell valami ellenséget találni, hol a létfontosságú sót kiáltják ki első számú ellenségnek, hol a szintén létfontosságú cukrot mondják nemes egyszerűséggel méregnek, hol meg valami teljesen ártalmatlan adalékanyagot titulálnak kb. idegméreggel azonos veszélyességi fokúnak.
Persze, hiszen így tudnak extra profitot termelni olyan termékekkel, amikre amúgy nem is lenne igény. De elég belengetni például hogy valami "e-szám mentes" (ami szintén egy óriási marketing-bullshit), és máris szívesebben veszik akár ugyanazt a terméket is, és hajlandóak érte többet kifizetni. Mert az emebrek többsége híján van a legelemibb természettudományos ismereteknek is, ezért amit a Facebookon írnak, a reklámokban mondanak, vagy SóherNorbi-félék hangoztatnak, azt kételkedés nélkül el is hiszik. Így lehet tripla áron eladni az amúgy sokaknál intenzív székelést előidéző xilites termékeket például.
De a kérdésre visszatérve: nincs olyan, hogy egészséges vagy egészségtelen étel. Olyan van, hogy egészséges vagy egészségtelen étrend és életmód. Minden egészséges, ha megfelelő mennyoségben fogyasztunk belőle. A probléma akkor van, ha valamely tápanyagból (, nyomelemből, vitaminból, ásványi anyagból) extrémen sokat, vagy extrémen keveset juttatunk be a szervezetbe. Közhely, hogy az alma egészséges. De ha te fél éven át csak és kizárólag almát ennél, olyan hiánybetegségeid lennének, hogy ihajj... Sőt, extrém körülmények között még az amúgy tök egészséges víztől is meg lehet halni, ha rövid idő alatt extrém mennyiséget iszik meg az ember.
Egyébként meg az sem mindegy, hogy egy alapanyagnak melyik részét és hogyan használják fel. Mondjuk egy gabonamagnak teljesen más összetételű a héja, a csírája, valamint a tápanyagraktára (kétszikűeknél a sziklevele). A búzacsíra teljesen más összetételű, mint a korpa, vagy mint a liszt.
Egyébként meg újabban a gabonapelyhet is szidni illik... csak mert most ez a trend.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!