Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Szerintetek hogyan legyek...

Szerintetek hogyan legyek vegan? 15/l

Figyelt kérdés
15 eves lany vagyok es nagyon vonz ez az eletmod. Nem csak az etikai oldala miatt, hanem el kezdett erdekelni ez az etrend az egeszsegre gyakorolt hatasai miatt is, ugyanis egyre többet olvasok, hogy az elhizas, cukorbetegseg, sziv es errendszeri problemak, valmint a rak gyogyitasara is ,valamint megelzesere es hatekony. Ugyanakkor picit nehez nekem, mert a mai vilagban mindenki mas etrendre, eletmodra eskuszik. Valaki azt mondja a zsir a bunös az elhizasert, mig mas amellett all ki, hogy ne egyunk kenyeret, tesztat, cukrot. A feherjekkel is egyesek oriasi tevhitben elnek, es akar 3-4 grammot is bevisznek naponta kilonkent, amibe ha belegondolunk, iszonyatosan sok, ugyanis azt olvastam, hogy a WHO ajanlasa szerint 0,8 g/kg az idealis. De ugyanakkor felmerul bennem, hogy en meg egy fejlödesben levö gyerek vagyok, es nekem mi lenne a legegeszsegesebb. Nagyon gondolkodok, hogy szivesen atternek a teljesen növenyi alapu etrendre, ami csak gabonafelekböl, gyumölcsökböl, zöldsegekböl, huvelyesekböl, magvakbol, csirakbol all, de nagyon szeretnek elöbb valakitöl segitseget kapni, hogy hogy kene összeallitanom egy egeszseges etrendet (a feljebb emlitett dolgokbol) ,hogy az szamomra megfelelö mennyisegu szenhidratot, zsirt, feherjet, vitaminokat, stb. tartalmazzon. Valaki tudna nekem valmit ajanlani? Tapasztalatok a veganizmussal kapcsolatban?

2017. jan. 7. 08:45
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Milyen tápanyagokra? Kérlek magyarázd már el.

Hogy lehet amúgy az, hogy az ADA, WHO alátámasztotta kutatási eredményekkel, hogy egy megalapozott vegetáriánus vagy vegán étrend minden életkorban, akár csecsemőkortól kezdve is megfelelő egészséget és növekedést biztosít? Mi az, amiről a világ vezető egészségügyi szakértői nem tudnak, de te igen?

2017. jan. 7. 15:45
 12/15 anonim ***** válasza:
2017. jan. 9. 00:20
 13/15 anonim ***** válasza:

Utolsó, szarráröhögtem magam ezen a fan fiction szintjén álló nagy hülyeségen.

A legjobban ez tetszett: "Az emberek tudták, hogy a növényi táplálékot nehéz megemészteni, ezért a tradicionális kultúrák különféle elkészítési módokat találtak ki, hogy emészthetőbbé tegyék őket"

Tekintve, hogy a hús, a tojás és a tejtermékek a legnehezebben emészthető ételek és ezeket is ugyanúgy főzik/erjesztik/sütik/érlelik stb., hogy emészthetővé tegyék, és a növényi eredetű ételek még így is 2-3 órával kevesebb idő alatt emésztődnek meg...hát, nagyon vicces :D

2017. jan. 9. 00:27
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Kezdd ott, hogy ha kérdésed van, nem gyakori kérdésekre jössz a trollokhoz, hanem alaposan utána jársz a dolognak...

Ajánlom a 80/10/10 és a kína tanulmány című könyveket + azt, hogy a további kérdéseidet egy vega-vegan fórumon tedd fel, ne itt, ahol 20 féle külön táplálkozásban hívő hülye 40 félét válaszol...

2017. jan. 9. 08:25
 15/15 anonim ***** válasza:

13-as, ne mondd már, hogy a lágy tojást tovább tart megemészteni, mint a szárazbabot :) Kicsit nézz utána, mert butaságokat írsz. A főtt száraz hüvelyesek kb. ugyanannyi ideig tartózkodnak a gyomorban, mint a sült húsok, vagy éppen a fejes saláta (!). A főtt húsok pedig kb. annyi ideig, mint egyes zöldségek, pl. karalábé, répa. A kenyér és a főtt krumpli pedig annyi ideig, mint a párolt hal.

Egyébként sem az ételek emésztési idejéről volt szó a cikkben, hanem az emészthetőségről. A kettő nem ugyanaz. Mennyi cellulóz, rost, fitát van egyes növényekben, és mennyi a húsokban? Amúgy - ha nem félnénk a kórokozóktól, és friss, nem x ideig tárolt formában fogyasztanánk - a húsokat akár ehetnénk nyersen is (ld. tatárbifsztek), bár sokkal finomabbak sütve, főzve. A házi tojást, tejet is lehet nyersen fogyasztani. Ezzel szemben a gabonákat, és a legtöbb hüvelyest, hát abból cifra dolgok lennének...

2017. jan. 10. 09:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!