Melyk számít egészségesebbnek?
Vaj(Rama)-Vagy a Napraforgó olaj ?
csak erre a kettőre vagyok kiváncsi,tudom hogy ennél vannak egészségesebbek.De mondjuk ha nem is diétába de egészséges életmódba belefér.
A telített zsír és a koleszterin nem egészségtelen :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Szerintem te vagy lemaradva 20 évvel, de inkább 50-el.
Íme a WHO véleménye a dologról, kellemes felzárkózást! :)
A 30. oldalon lévő táblázatban is rögtön megfogalmazzák, hogy a telített zsírok növelik a diabétesz kialakulásának esélyét, az elhízásét és a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírok pedig csökkentik a diabétesz,szív-és érrendszeri megbetegedések, stroke előfordulásának esélyét....
Ugyanezt a 33. oldalon részletesen is kifejtik.
A koleszterinnek pedig több fajtája van, HDL és LDL. Nem akartam részletezni, mert számomra nyilvánvaló, hogy a vajban elsősorban LDL koleszterin van (mint minden telített zsírban) - a gyengébbek kedvéért a HDL a "jó" koleszterin (korlázotott mennyiségben), az LDL pedig a rossz, ami a vérben feldúsulva az erek falában rakódik le.
Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy a vajban, kb. 3% transzsírsav is található.
Ha mégsem értesz valamivel egyet, kíváncsian várom a kutatással alátámasztott cáfolatodat.
Tessék, itt meg vannak hivatkozva azok a kutatások, amelyek megcáfolják, hogy a telített zsírok érrendszeri megbetegedést okoznának. Valamint azokat is meghivatkozza, amelyek kimutatják, hogy a magas vajfogyasztás csökkenti ezen megbetegedések kockázatát. A cikkben emlegetett CLA az a vajban található transzzsírsav, ami kifejezetten egészséges. Annyira, hogy táplálékkiegészítőként forgalmazzák.
"Finomított olajok és ebből készült termékek (pl. margarin) fogyasztása. A növényi olajok ipari előállítása során az olajat magas hőmérsékletre hevítik és különböző vegyszerekkel kezelik. Az ipari élelmiszer-feldolgozás átalakítja az élelmiszerek természetes szerkezetét, olyan anyagok jönnek létre, ami a természetben nem léteznek. Ezek az anyagok (pl. transz-zsírsavak, oxycolesterin) megterhelik a szervezetünket, gátolják a máj normális működését, felboríthatják a természetes szabályozó rendszereket. A finomított olajok erőteljesebb hatással vannak a koleszterinszintünkre, mintha zsírt ennénk szalonnával."
"Több káros anyagot eszünk meg a margarinok, mint a növény-védőszerek miatt.
A koszorú-ér betegség kialakulásának esélyét jelentősen megnövelik a transzzsírsavak, melyek a hidrogénezés során melléktermékként keletkeznek a margarinok előállítása során. Egy kísérlet alkalmával szívkímélő és sima margarint, valamint vajat helyeztek el egy tálcára egy hangyaboly közelében. A tapasztalat a következő volt. A szívkímélő margarint összesen két hangya kereste meg, míg a másikat többen megkeresték, de bele is pusztultak a kóstolásba. A vajból sokan ettek és nagyon jól érezték utána magukat. Az ember sokkal többet kibír, mint a hangya, de a hangyák tudják, hogy mi válik egészségükre. A főzőolajjal sem jobb a helyzet. Egészen a múlt század közepéig zsírban sütöttek az asszonyok. A kérdés tehát nem az, hogy lehet-e disznóhúst meg disznózsírt enni, hanem hogy honnan származnak ezek a termékek. A mangalica zsírja is szinte gyógyszer."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!