Hogyan tudnám felgyorsítani az anyagcserémet? További információ lejjebb.
174 cm vagyok és 95 kg 28/f. Hosszú éveken keresztül nem érdekelt a dolog, vagyis érdekelt, hogy kövér vagyok, de csak az elhatározás volt meg. Jó volt kimondani, hogy lefogyok, de az akaraterő pont ott volt, ahol az ehhez szükséges tettek. Sehol. Ezt az állapotot nyilván sokan ismeritek/ismertétek.
Na szóval. Mióta egyetemista lettem éveken keresztül nem ettem normálisan, ami alatt azt értem, hogy egyáltalán nem reggeliztem, akkor ebédeltem, amikor kedvem volt. Nem kevésszer fordult elő, hogy délután 4-5 órakkor ettem először, majd a vacsora beleesett az éjszakába. DE! De 1,5 héttel ezelőtt elhatároztam, hogy ezen változtatok. 1,5 hete ugyanis elkezdtem reggelizni (normális időben), ebédelni és vacsorázni. Csak mentes ásványvizet, vagy csapvizet iszok, zöld/fehér/fekete teákat ízesítetlenül, esetleg egy kis kanál méz vagy frissen facsart citromlét teszek bele, de leginkább üresen és a reggeli 2-3 tejeskávé (egyeseknek fura lehet, de az én anyagcserémre nem hat a tejeskávé). Valamint minden nap megiszok egy bögre forró vizet mézzel, citrommal és fahéjjal. Gyümölcsöket 3-4 napja kezdtem el enni: Narancs, mandarin, kivi és banán. Ezeket tervezem tízóraira és uzsonnára fogyasztani.
Pár napja edzeni is elkezdtem. Ez napi 2-3 alkalmat jelent, ami 5-10 perc edzés kb., valamint szobabiciklizek is.
Tudom, hogy ez nem exakt tudomány és mindenkinek más és más, de érdekelne a véleményetek/tapasztalataitok, hogy nektek mennyi idő volt, míg beállt az anyagcserétek? Mert ismerek olyanokat, akiknek naponta legalább 1 székletük van, míg nekem 2-3-4 naponta, de most inkább 2-3 naponta 1. Korábban 3-4 naponta volt.
A helyes és egészséges táplálkozásról sokat olvastam az elmúlt időben, de bárkinek van jó tanácsa ehhez, illetve az anyagcsere felgyórsításához, azt szívesen veszem. Köszönöm!
*Egzakt tudomány.
Ahogy előttem is írták, kevered az anyagcserét az emésztéssel.
Már megtudtam, hogy keverem az anyagcserét az emésztéssel. Belefér, másnak nem szükséges felhívnia erre a figyelmem, ezért megkérném a további kommentelőket ennek mellőzésére. :) Most már jöhetnek a tanácsok, tippek stb is. :)
2-es. Köszi a bíztatást! 70 kg még véletlenül sem szeretnék lenni. Alapból erős a felépítésem és a csontozatom is. A 80 kg szerintem tökéletesen megfelelne, vagy majd alakul.
Az erős csontozat nem ad sok extra súlyt, persze ha szélesebb pl. a vállad, az kicsit befolyásol... De a 80 kiló még totál szálkásan is belefér, ha izmos leszel, normál zsírtömeggel főleg, szóval ez teljesen jó célsúly :)
Az anyagcserét kicsit gyorsíthatja a megfelelő edzés, de persze van, akinek akkor is lassabb. Ezzel nincs baj, csak kisebb a kalóriakerete adott aktivitás mellett. De erre tényleg nincs sok ráhatásod. Az ürítésre még lehet, de az nem érdekes, kevés étel mellett nem csoda, ha ritkábban van, de tényleg nem fontos, hacsak nem extrém ritka vagy rossz állagú.
Nekem az étkezéseid régi elosztása is normális, már olyan embernek, akinek az úgy jó. Ezt nem lehet tudni, de itt nincs határozott szabály, az összbevitel dönt, az elosztás nagyon egyéni. Van, aki született (vagy tanult) időszakos böjtölő s csak a nap egy viszonylag kis szakában eszik (1-8 órás evési ablakban) s ez neki jó. Van, aki 12 óra eltéréssel eszik, s persze van, akinek 6-7 étkezés a szuper. Fogyáskor ez meg is változhat, nem mindig egyszerű jóllakottan fogyni a szokásos étkezésszámmal...
Az étkezésedről nem írtál, csak a cukrokat, amik pont nem a legfontosabbak (nincs ám velük baj alapvetően, nem azért mondom, de nem esszenciálisak, míg a fehérje pl. az).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!