Messier 64 kérdése:
Méhészek, most melyik a valódi méz, amelyik becukrosodik, vagy amelyik nem?
Figyelt kérdés
2016. okt. 20. 21:07
1/2 anonim válasza:
Amelyik kristályosodik az a valódi. De pl akác esetében ha jó a méz nem beszélhetünk kristályosodásról.
2/2 fullankp válasza:
Nem "becukrosodik" a méz, hanem ikrásodik, kristályosodik. Ez természetes tulajdonsága a mézeknek. A kristályosodás "gyorsaságát" ill. mértékét a mézben található természetes cukrok a szőlő- ill. gyümölcscukor aránya határozza meg. Így tehát vannak fajtamézek, amelyek egész gyorsan mások pedig csak hosszabb idő múlva kristályosodnak. Amelyik mézben nagyobb arányban található meg a szőlőcukor az hamarabb kristályosodik. Az akácméz teljesen tiszta állapotában egyike a világ 3 azon fajtamézének amelyek nem ill. csak nagyon hosszú idő múlva kristályosodnak. A repce méze pl. néhány nappal a pörgetés után olyan lesz, mint a disznózsír. A skandináv országokban nem is igazán szeretik a folyékony mézet. A mézkristályokat "összetörik" és un. krémmézet készítenek ill. fogyasztanak. Ha valakit zavar, hogy a vásárolt méze bekristályosodik, akkor meleg vízbe téve az üveget újra folyékonnyá lehet tenni a mézet. Ám ilyenkor ügyelni kell a hőmérsékletre, ami lehetőleg 40 foknál ne legyen magasabb. Magas hőmérsékleten a méz elveszti beltartalmi értékeit és egyéb minőségi paraméterei is negatív irányba változnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!