Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogy lehetne lefogyasztani? A...

Hogy lehetne lefogyasztani? A barátnőm fia 14 éves,175 cm magas és 105 kg. Anyuka egyedül nevelte, elétette a reggelit, ebédet, vacsorát. Olykor az ágyába is vitte.

Figyelt kérdés
A gyereknek még a szendvicset sem kellett soha megcsinálni magának. Elhízott, de nagyon. Lóg a hája a hasán. Mozogni alig tud. Állandóan a számítógép előtt ül (napi 10 óra minimum), és játszik. Hogy lehetne fogyókúrára bírni? Hogy lehetne lefogyasztani?

2016. aug. 29. 12:55
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Nem szereti a tojást semmilyen formában. A zöldséget sem. Erre nem tudok mit mondani. A 30 perc séta = 30 perc gépezés az jó ötlet. Barátnőm remélem partner lesz ebben. Ma elbeszélgettünk a nevelési módszerein, összeszedtem papírra, hogy miket kellene megváltoztatni a módszerein a napi rutinban. Partner benne, meglátjuk hogy mennyire tudja betartani a leírtakat. Nagyon melegszívű, engedékeny mindenkivel és a gyereke visszaélt ezzel. Azért egy 14 éves gyereknek amikor az 5XL-es nadrág is kicsi, ott már anyuka hibája hogy 2XL után hagyta így megnöveszteni a háját és még partner is volt benne. Mivel mindent elé tett, minden hizlalót, csakhogy a gyereknek kedvezzen. Ez elgondolkodtató számomra és nem szimpi.
2016. aug. 30. 18:18
 12/22 anonim ***** válasza:

A nagymamámra emlékeztet, ő is mindig etetett volna, így fejezte ki a törődését (azaz máshogy is, de ez alap volt, hogy a családot maximálisan jóllakassa). A különbség az volt, hogy ő még a tésztát is maga gyúrta, és senki (ő sem) volt kövér a családban.

Igazából nem is az etetéssel, mint gondoskodást kifejező eszközzel van itt a legnagyobb gond, hanem azzal, hogy mivel eteti. A mamám sütije olyan laktató volt, hogy 2 db-nál többet nem tudott belőle enni az ember, pedig isteni finom volt. Ő nem bolti péksütivel kínált minket, viszont minden ebédben volt nem kevés (saját kertjéből szedett) zöldség.

Jó tudom, az egy más világ volt, falun, 30 évvel ezelőtt...

2016. aug. 30. 20:44
 13/22 A kérdező kommentje:
Az én nagymamám ugyanilyen volt. Imádtam a főztjét és mindig a kedvencemet főzte. De én mozogtam is sokat. Akkor még nem ültünk a számítógép előtt fél napokat.
2016. aug. 30. 22:39
 14/22 anonim ***** válasza:
A legfontosabb, hogy szeresd azt a gyereket. El kell fogadnod a jelenlegi kinézetét, állapotát. ezzel együtt kell szeretned. Csak ugy lehet sikeres a változtatási szándékod, hogyha a gyerek érzi a szeretetedet. Apa-hiánya van, az evés pótlék, a szgép pótlék, lehet, hogy éppen apa-pótlék... Szervezz közös kirándulást, ahova te viszed a kaját, gyümölcsöt, zöldséget... ki kell rángatni a gép elől a gyereket... Azzal a hozzállással, hogyha a gyerek ilyen ronda marad, akkor inkább elhagyod az anyukáját... hát ez nekem nem tetszik. A gyerek nem a "párkapcsolati biznisz" része, hanem gyerek... aki jól láthatóan okos törődésre, nevelésre, szeretetre szorul. És te ezt a szegény kövér gyereket utálod.
2016. aug. 31. 00:09
 15/22 A kérdező kommentje:

Nem utálom. Van neki biológiai apja is, aki szintén szeretné ha lefogyna. Drasztikusan nyomja a szöveget, hogy miként kellene etetni, mozogtatni a gyereket. Csak sajnos ő külföldön él, a gyerekkel csak telefonon tartja a kapcsolatot, max évente találkoznak egy hétre. Anyuka nem tartja be az apuka kéréseit sem régóta.

Én most hogy tudnék hatni a páromra, ha a gyerek biológiai apja sem volt hatással rá? Hiszen nem az én gyerekem. Azt meg senki nem várhatja el tőlem, hogy úgy szeressem, mint a saját gyerekemet. Ha alakítható a gyerek, akkor szeretni tudom és nem lesz gond ezzel soha. De ha nem alakítható, reménytelen az egész, akkor képtelen leszek szeretni.

2016. aug. 31. 09:41
 16/22 anonim ***** válasza:
Egy 14 éves gyerek még nagyon sokat változik. Az én férjem fia 13 éves volt, amikor összekerültünk, szintén nagyon kövér volt és az első időkben állandóan tévézett, ha nálunk volt. Beszélgetni nem tudtam vele, eltartott egy ideig, mire megismertük egymást. Az étkezésébe annyit tudtunk beavatkozni, hogy nálunk nincs mindenféle egészségtelen nasi, miegymás otthon, így nálunk leginkább azt evett, amit mi is. Eltelt pár év, most már tök jó fej, sokkal nyitottabb mindenki felé. Fogyott is valamennyit, mert nyáron dolgozni szokott, és nincs ideje olyankor sokat enni és üldögélni, és persze sokat nőtt is. Én nem nagyon szólok bele, mennyit mozog vagy mit eszik, mennyit tévézik vagy gépezik, de sok javulást látok rajta. Ha van rá alkalom, teszek finom célzásokat, hogyan tudna egészségesebben élni, igyekszem barátságos lenni vele és ennyi. Ennél többet nem biztos, hogy tudsz te is tenni, érdemes türelmesnek lenni, a változáshoz idő kell.
2016. aug. 31. 10:50
 17/22 A kérdező kommentje:

Igen, mondjuk 14 éves gyerektől még nem várható el, hogy nyáron elmenjen dolgozni egy kis zsebpénzért. Sajnos ez a gyerek úgy lett nevelve, hogy semmit nem kell csinálnia otthon. Nem is tud. Nem tudja hogy kell porszívózni, vagy takarítani. Semmi nem volt rá bízva. A szemetet ugyan leviszi, ha hosszasan kéri az anyja, de ha vissza feljön a 3. emeltre, akkor kidöglött. Ennyi max. amit megtesz otthon és azt is hetente mondjuk 1-szer. nagyon el lett cseszve a nevelése, sajnos én is látom.

Mivel ebbe nem volt beleszólásom eddig sem (pár hónapja ismerem csak), és ezután sem lehet különösen, ezért fájó hogy vagy elfogadom a helyzetet, vagy odébb állok. Lehet hogy nem éri ez meg nekem. Magamban idegesít a gyerek, és ez nem normális hosszútávon.

2016. aug. 31. 13:57
 18/22 A kérdező kommentje:

Kiakadtam ma.

Ti mit tennétek a helyemben?

Anyuka hagyja, hogy a gyerek egyen olyan dolgokat továbbra is, ami hizlal. Lehet hogy nehéz a gyereknek kibírni tömény kaja nélkül, mert a zöldségeket utálja, de kikönyörgi, hogy ehessen még. Anyuka megkérdezi, hogy mit szeretne enni másnap ebédre, és ha az valami hizlaló, akkor is azt főzi anyuka. Számítógépezésben pedig nincs előrelépés. Ugyanúgy anyuka megengedi a napi 10 órás számítógépezés.

Én már belefáradtam. Közben anyukával-azaz párommal továbbra is jól megvagyunk. Szeretem.

Így hallani sem akarok közös jövőről egy lakásban a gyerekével. Ez az állapot így sokáig nem tartható fenn, ezt érzem most.

2016. szept. 2. 22:32
 19/22 anonim ***** válasza:
Az unokatestvéreméknél ugyanez a helyzet, csak ott 2 gyerek van és súlyosbítja a helyzetet, hogy a nagymama még rosszabb, amikor végre nekikezdtek egy próbálkozásnak, akkor majdnem szó szerint megtömte a gyereket, hogy "dehát csak ezt a kis pudingot, csak neked főztem!". Volt a nagyobbik ygereknek egy nagyon jó barátja, 15-16 lehetett, amikor úgy döntöttek a szülők és a gyerek is, hogy ez így nem mehet, ők tollasra és valamilyen más sportra iratták be a gyereket és diétás kaját rendeltek neki ételfutártól. Megbeszélték egy dokival, hogy mit egyen vacsorára és reggelire. Nehéz menet volt, de a kissrác nagyon kitartó volt, fél év alatt a zsír nagy részétől megszabadult, nagyon jóképű gyerek lett belőle. Ez lehetett volna egy lökés unokatestvéreimnél is, de nem volt. Sajnos szélmalomharc, ha egyedül szeretnél megküzdeni a másik egészségéért. Tudom, hogy nehéz nézni, de nem tudsz mást tenni, csak a kapcsolatotok mérgezi, ha kapálózol és ellenállásba ütközöl. Az a baj, hogy az elhízás és a küzdelem hiánya sokszor másra is rányomja a bélyegét és másban sem lesz kitartása.
2016. szept. 8. 15:26
 20/22 A kérdező kommentje:

Nos, a nagy "elhatározás" után jött a valóság. A gyerek 1 hónap alatt megint felszedett 2 kilót.

Sajnos, amikor látom hogy reggelire anyuka elétesz 2 nagy melegszendvicset, vastagon megkenve tejföllel, akkor elszomorodom nagyon. Látom, hogy elég lenne neki 1 db is. Anyuka még a végén megkérdezi, hogy "Kérsz még?", amikor a gyerek látja hogy van ott még egy harmadik szendvics is.

Ilyenkor megfordul a fejemben, hogy miért nem keresek egy kevésbé problémás nőt magamnak. A számítógépes játék jelenleg napi 4-5 óra, hétvégén 10.(!)

Tehetetlennek érzem magamat. Ha én lennék az apja, akkor a számítógépet eltüntetném teljesen. Lenne egy laptop, amit akkor használhatna mellettem, ha sulihoz kell valami. Befejeztetném vele teljesen a számítógépes játékot. A végén lehet hogy ez lesz a feltételem a további kapcsolatunknak, mert nem fogom tudni így felvállalni a gyerekét.

2016. szept. 9. 07:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!