Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Szerintetek nem veszélyes az...

Szerintetek nem veszélyes az állati fehérjék teljes megvonása? -Vegán

Figyelt kérdés
24 éves vagyok, egy vérvizsgálat után kiderült, hogy olyan magas a koleszterinem, hogy gyógyszert kéne rá szednem. Az orvos, tekintve, hogy fiatal vagyok, nem akarta ezt a megoldást (én sem), így egy 3 hónapos diétát írt elő, a hal kivételével mindenféle állati eredetű ételt kerülnöm kell. Tekintve, hogy nincs túlsúlyom, ez nem veszélyes? Maga az orvos mondta, hogy egyáltalán nem híve ennek, de sajnos ez van, ezt kell. Rólam annyit, hogy utálom a zöldségeket, salátákat, halat, tofut, szóját, tulajdonképpen mindent, amit előírt. Egy - két napig még le tudom erőltetni a torkomon, de aztán hányingerem lesz, rosszul érzem magam, erőtlen, kedvtelen vagyok, amit pl. egy jó steak tökéletesen helyrehoz.. Volt már valakinek hasonló? Mit tennétek?
2016. aug. 24. 10:50
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
7-es : Nem találok a vérképen sem HDL -t sem LDL-t.. Szerintem ezen csak az összkoleszterin van feltuntetve, ami 9mmol/l. A triglicerid pedig 2,80.
2016. aug. 25. 10:18
 12/23 anonim ***** válasza:

Pedig ez is fontos lenne. Kérj részletesebb vérvizsgálatot, amikor legközelebb mész, vagy válts orvost.

Koleszterinszintet mindig nyáron nézesd meg, mert akkor a legalacsonyabb :)

A triglicerid szinted elég magas, az én laborom szerint 1,85-ig jó. Feltételezem, elég sok szénhidrátot eszel, vagy tévedek?

2016. aug. 25. 13:48
 13/23 anonim ***** válasza:

Pár idézet:

"A koleszterin a szervezetünk normális működéséhez szükséges, összetett vegyület, amelynek egy részét szervezetünk állítja elő, másik részét pedig a táplálékkal vesszük fel. Két fajtája van. Az LDL, azaz a „rossz koleszterin” lerakódik az artériák falában, és növeli az érelmeszesedés kockázatát. A „jó koleszterinként” ismert HDL ugyanekkor eltávolítja a felesleges koleszterint a sejtekből és plakkokból, azt a májba szállítja, amely újrahasznosítja, tehát véd az érelmeszesedéstől." Ezért nem mindegy az arány. Megjegyzem, a koleszterin csak akkor rakódik le, ha az LDL oxidáció következtében megsérül.

"Mérsékelten vagy súlyosan emelkedett (az összkoleszterinszint 5 mmol/l feletti) értékeknél ezért további vizsgálatok szükségesek, amely során az orvos figyelembe veszi az egyéb betegségeket, meghatározza a koleszterin alkotóelemeit, és megméri a veszélyes LDL-koleszterin értékét is." Ebből persze még mindig nem tudjuk, mennyi az oxidálódott LDL, illetve úgy tudom, az LDL részecskék mérete is számít.

"A magas vérzsírszintet nem csak a túl zsíros táplálkozás, hanem a túl sok szénhidrát- és alkoholfogyasztás, a rosszul beállított cukorbetegség, a kövérség (alma típusú elhízás), esetenként fogamzásgátlók és bizonyos gyógyszerek is okozhatják." Ez egészen jó leírás, főleg, hogy a napidoktor.hu-n találtam :) A lényeg, hogy nem csak a táplálkozás számít (az elfogyasztott zsírmennyiség főleg nem), de azért erőltesd meg magad és egyél sok-sok zöldséget! A szénhidrátokat pedig lehetőleg csökkentsd.

A Gabonaagy c. könyv írója szerint (amúgy orvos) minél magasabb a koleszterinszint, annál jobbak a kognitív készségek, és a memória. Úgyhogy ne keseredj el :)

2016. aug. 25. 14:02
 14/23 A kérdező kommentje:
12 : egyáltalán nem, sőt... Tésztát, kenyeret havonta egyszer, cukrot pedig 2 éve nem fogyasztok. Viszont zöldségeket sem, legalábbis elenyeszo mennyiségben. Egy átlagos napi fogyasztásom nagyjából így nézett ki: reggelire kávé (általában nincs étvágyam), ebédre marhahús, vagy csirke (a száraz húsokat mindig tejszínnel készítem-itt már kerül bele zöldség), a vacsora pedig pár szelet sajt, esetleg tojás. Étkezések között kávé. Elég sok zsíros ételt ettem, viszont amire egyedül figyeltem, az a szénhidrát bevitel volt.
2016. aug. 25. 14:21
 15/23 A kérdező kommentje:
13-as és a többiek : köszönöm szépen a válaszokat :) Orvosváltás tervben van jó ideje, nem épp a precizitásáról híres.. Úgyhogy először szerintem megkeresek egy magánorvost, hátha okosabb leszek :)
2016. aug. 25. 14:24
 16/23 anonim ***** válasza:

Ez az étrend így a szörnyűhöz közelít. Csupán zsír és fehérje, de az olyan extra mennyiségben, amire a szervezetednek egyáltalán nincs szüksége.

Egy átlag ember szervezete akkor működik jól, ha a fehérje-zsír-szénhidrát arány 30-30-40%!

Nálad a leírtak alapján ez kb. 50-45-5 ami rohadtul nem normálus.

A szénhidrátok csökkentése ok; de lassú felszívódásúakat fontos fogyasztani, pl. Teljes kiőrlésű gabonatermékeket akár tésztát is, barna rizst zöldségeket. A teljes kizárásuk minden csak nem egsészséges.

A fehérjefogyasztást és a zsírfogyasztást vissza kell fognod. Rettenetes túlsúlyban van! A túlzott fehérjebevitel a rák legfőbb kiváltóoka amúgy. Kb.100g színhús fedezi egy felnőtt ember egész napi fehérjeszükségletét. Minden plussz gramm fehérje csak az egészséged kárára halmozódik fel a testedben.

Vitaminokkal, ásványi anyagokkal mi a helyzet? Nincs hiányod? Mert a keírtak alapjàn szinte azt sem fogyasztasz.

Nyers zöldség, gyümölcs, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek kellenének neked nagy mennyiségben... Akár a növényi tejek, tejtermékek is megfontolandóak - pl. Zab mandula kókusz stb.

2016. aug. 25. 15:28
 17/23 A kérdező kommentje:
Szia! Nem tudok róla, hogy lenne vitaminhiányom, nem érzem jelét. Fura, mert tök jól érzem magam ezektől az ételektől, álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen rossz..
2016. aug. 25. 16:01
 18/23 anonim ***** válasza:

Szerintem ez nem túl sok fehérje, ennyi kell. 100 g színhúsban kb. 30 g fehérje van, ez egy 30 kilós nem túl aktív gyereknek elegendő mennyiség (ha éppen nincs növésben).

Akkor a szénhidrátokkal kapcsolatban tévedtem, bocsi. Ebben az esetben az eddiginél többet is ehetnél zöldségek és gyümölcsök, illetve néha diófélék formájában, de nem azért, mert annyira fontos a szénhidrát, hanem a vitaminok, rostok és úgy általában számtalan kedvező hatásuk miatt. Reggel kávé után ehetnél 1-2 almát vagy más gyümölcsöt, ebédhez és vacsorához egy-egy tányérnyi zöldséget (ha a saláta nem ízlik, egyél levest, párolt vagy wokban sült zöldségeket). Ha a halat nem szereted, ehetnél omega 3 étrendkiegészítőt. Szerintem már pusztán ettől javulnának a véreredményeid, és a kedvenc steaked is megmaradhatna.

Tudtad, hogy a tojásfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet?

2016. aug. 25. 17:09
 19/23 anonim ***** válasza:

Abban tényleg téved az utolsó előtti, hogy 100g hús elég, pont a duplája az.

60g fehérje egy átlagos felnőtt napi fehérjeigénye, ha nem sportol vagy végez erős fizikai munkát. Ha igen, akkor kb. +10+20+30 az intenzitástól függően.

De abban igaza van, hogy a kérdező ezt maximálisan túllépi.

Ha a 60g fehérjét vesszük a napi normának, akkor a kérdező ha megeszik minden nap 300g húst (köret nélkül sok férfi elfogyaszt ennyit, sőt sokszor ennek a dupláját is), 50g sajtot, 2 tojást akkor az mondjuk hátszín esetén:

- 75g fehérje, 240mg koleszterin, 45g zsír

- 13g fehérje, 55mg koleszterin, 13g zsír, 1g szénhidrát (pl. gouda sajt)

- 10g fehérje, 277mg koleszterin, 11g zsír, 1,6g szénhidrát (pl. 2 tojásos rántotta)

gyakorlatilag 0 rost,nagyon kevés vitamin.

Összesen:

98g fehérje

572mg koleszterin

69g zsír

2,6g szénhidrát

Ha a kérdező egy átlagos 180 magas 70 kilós, nem sportló és nem fizikai munkát végző férfi 24 évesen akkor a napi igénye:

56g fehérje

52g zsír

130-200g szénhidrát (ez nem vicc!)

Általánosságban véve napi 300g koleszterinnél több csak extrém esetekben ajánlott. Neked majdnem a duplája a napi adagod. A fehérjebeviteled pedig minimum másfélszerese a normálisnak, és itt még kis adagokkal számoltam. A szénhidrátbeviteled kb. az 1%-a az ajánlottnak. A rost is...

2016. aug. 25. 18:26
 20/23 anonim ***** válasza:
57%
Egyáltalán nem veszélyes az állati eredetű dolgok elhagyása. (11 éve vagyok vegán)
2016. aug. 25. 20:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!