Vega szeretnék lenni, de nekem ez elég drasztikus. Ez a B-vitamin, vas és fehérje pótlás kikészít. Mit tegyek?
Ha csak egy kevés csirkemellet vagy tonhalat eszek, de más húst, tejterméket, tojást nem, azzal is biztosítom a szervezetnek eme fontos dolgokat?
Vegánok! Ti hogy oldjátok meg?
Egyik napról a másikra egészségtelen vegánra váltani?
Én nem tapasztalok hátrányokat. Több mint 8 éve vegetáriánus, 3 éve pedig vegán vagyok.
A b12-re figyelni kell, én multivitamin tablettákat szedek. Hozzáteszem: mindenevőként is szedtem, tehát ez nem valami "vegán dolog" nálam, hanem az aktív életformámhoz tartozik.
A fehérjebevitelt nagyon túllihegik. Még vegán testépítők és erősemberek is vannak. Ahogy előttem is írták, komplettálni kell a fehérjéket. Az aminosav összetétel alapján mondhatjuk egy fehérjére, hogy teljes értékű, vagy sem. Két növényi fehérje együtt nagyon valószínű, hogy teljes értékű lesz, tehát teljes lesz az összeadott aminosavprofilja. (A hüvelyesekből, gabonafélékből jellemzően csak 1-2 aminosav hiányzik, ami majd meglesz egy másik növényben.) Ráadásul az ember egy értelmes étrendben mikor fogyaszt csupán 1-2 növényt? Illetve a szervezetnek van egy "tűrése" is (nem tudom a szakszavakat, és a pontos adatokat), ami azt jelenti, hogy nem kell minden falatnak teljes értékűnek lenni, több nap kell ahhoz, hogy a szervezet megérezze egy adott aminosav hiányát. Ennyi idő alatt, aki egy minimálisan is átgondolt étrendet követ mindenképpen hozzájut minden aminosavhoz.
Szóval szerintem ha változatos az étrended, semmiféle gond nem lehet. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy egy NEM változatos étrend mindenevőként is gondot okoz, szóval a változatosságra nem a vegánság, hanem az ésszerűség miatt van szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!