Félig vegán életmód?
Olvastam már a "félig vegán életmódról", ismerőseimtől hallottam is ezt-azt, szóval kb. az lenne, hogy elkezdek több zöldséget és gyümölcsöt enni, nem ennék húst minden nap, egy héten lenne egy vagy két nap, amikor csak vegán kajákat fogyasztanák stb. Igazából ennek nem sok értelme van, de mégis tetszik az ötlet. Kíváncsi lennék mások véleményére is.
16/L
Félig vegán életmód nincs. Olyan van - ebben a konkrét esetben - , hogy csak időnként fogyasztasz húst.
A vegán azt is jelenti, hogy tej-tojás-húsmentes, de valamely vegánok még mást sem esznek, pl. mézet sem.
Ha több zöldséget, gyümit szeretnél fogyasztani, az jó ötlet és teljesen jól kivitelezhető.
Ha csak X napokon nem eszel húst, tejet, tojást, akkor Te így döntöttél, így táplálkozol, de ez nem jelenti a vegánságot.
Sok mindent próbálnak az emberek megmagyarázni, egy cikket érdekessé tenni az íróik, mert ugye mindig kell téma.
Ha valaki csak havonta egyszer eszik húst, ő sem vegetáriánus, hanem időnként húst fogyasztó ember.
Ez a fogalom logikusan nem létezik.
Egyik fajta (húsevő,vegetariánus,vegán) étrendet sem propagálom a hozzászólásommal.
Te tudod,mit szeretsz enni, mennyi,milyen tápanyagra van szükséged,mennyire vagy fegyelmezett,mi a meggyőződésed,ideológiád. Felnőttkorban mindegyik jó,ha kellőképp ki vagy képezve a témában. Az állati húsok,zsiradékok sok dologgal kiválthatóak.
Divatból ne kezdj bele!
Aki így étkezik,jó esetben utánanéz mindennek(szervezet igényei,hogy zajlik az anyagcsere, hogy történik a zsiradékok,fehérjék,szénhidrátok lebontása,miben mennyi az ásványianyag,fehérje.vitamin.szénhidrát,milyen jellegű,stb.)
Ha jól állítja össze az étrendjét a fentiek tudatában,egészségesebb lesz.
Egy vegyes étkezésű ember is lehet egészséges,ha mindent figyelemve véve állítja össze az étrendjét.
#5-nek. A vegán életmód nem a bőrtáskával, cirkusszal, állatkerttel, állati teszteléssel áll összefüggésben. Mielőtt ilyen hülyeséget írsz, érdemes tájékozódni.
Ha cirkuszban egy bohóc, artista, idomár, takarítónő vagyok, és nem eszem húst, tejet, tojást, akkor a cirkusz miatt nem vagyok vegán? Akkor mi vagyok a hivatalos elnevezés szerint?
Ha egy állatkertben dolgozom kertészként, állatápolóként, állatorvosként, adminisztrátorként és nem eszem tejet, tojást, húst, akkor mi vagyok a hivatalos álláspont szerint?
Vannak olyan vegánok, akik még egy szúnyogot sem csapnak le és bőrtáskát sem hordanak, vagy nem esznek mézet, de attól még vegánok, de vannak olyan vegánok, akik esznek mézet, hordanak bőrövet, bőrtáskát, a lakásukban állatot tartanak vagy egy vágóhídon dolgozik és nem eszik húst, tojást, tejterméket és mégis vegán. De ezeket a vegetáriánussággal is be lehet helyettesíteni.
Többféle típus is lehet, van, egy-egy felosztáson belül.
Viszont, ha valaki csak ritkán eszik húst, tejet, tojást, attól még nem lett vegán, hanem ezeket az élelmiszereket ritkán evő ember lett.
helyesbítés: cirkuszba is mehetek én, mint vendég vegánként. Attól, hogy élvezem az előadást, elviszem a gyerekemet, nem leszek húsevő egy előadástól, magától a cirkusztól, hanem maradok vegán, vegetáriánus, akármi.
(A cirkuszban amúgy nem ölik az állatokat.....)
Kedves Előző! Nem értetted meg, amit írtam. Van étrendi és etikai vegán is. A kérdező azt kérdezte, hogy amit ő csinál, az vegán ÉLETMÓDNAK nevezhető e. A válasz erre az, hogy nem. Lehet valaki étrendi vegán, de ha az illető eljár cirkuszba (ahol állatok is részei a műsornak), bőrtáskát hord, állatokon tesztelt kozmetikumokat vesz stb, az nem nevezhető ETIKAI vegánnak, magyarul az ÉLETMÓDJA NEM VEGÁN.
*a cirkuszban nem ölik meg az állatokat, de verik őket napi szinten, kis ketrecekben tartják őket stb, nézz utána, mi folyik a cirkuszokban (ahol állatokat is használnak)
Nem értettem félre, csak nem voltál konkrét. Most konkrét voltál.
A kérdező életmódot kérdezett, de a kifejtésben már a táplálkozással kapcsolatosan kérdezett.
Te igencsak általánosítasz! Verik az állatokat a cirkuszban? Mindenki és mindenhol? Ez az etalon hozzáállás? Hm.
Nem talált telibe a cirkuszos történet, mivel ott dolgoztam és testközelből tapasztaltam mindent. Amit leírtál, azt csak igen ritkán tapasztaltuk és gondoskodtunk arról, hogy ez ne folytatódhasson. De ezt egy kezemen tudom csak megszámolni, mert max. ennyiszer fordult ilyen elő.
Az állatkerti ketreces történet meg egy másik téma, sok pro és kontra vélemény lenne ennek a kifejtésében, de nem erről kérdezett a kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!