Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Szerintetek ezek a tünetek...

Szerintetek ezek a tünetek betegségre utalnak? Hogyan előzhetném meg hogy nagyobb baj legyen? (Több lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok 16 éves lány vagyok 164 cm és olyan 53-54 kg körül van a test súlyom.Hasam lapos,karjaim vékonyak,egyedül a combom és a fenekem ami picit nagyobb..Ahogy elkezdtem kamaszodni hirtelen felszedtem pár kilót is (a combomra és a fenekemre) eddig nem igen zavart mert tetszett hogy végre "nőies" alakom van,többen is dicsértek hogy jól nézek ki meg ilyenek..Ám tavaly nagyot fordult velem a világ, elkezdtem rosszul érezni magam a bőrömben szégyeltem/szégyellem a testem ami odáig fajult hogy ha nem muszáj nem is mozdulok ki otthonról.Ha eszem egyszerűen bűntudatom van és gyorsan próbálok valamit tenni ellene hogy ne emésszem meg pl:elmegyek futni,vagy csinálok guggolásokat,még hánytatni is próbáltam magam (de az valahogy nem sikerült) Egyszer sikerült kibírnom egy hétig úgy hogy csak egyszer ettem minden nap, amikor ezt csinálom sokkal jobban érzem magam a bőrömben (mármint mikor alig eszek valamit) viszont ugye nem bírtam ezt sokáig csinálni és hirtelen nagyon tele ettem magam,aznap nagyon sírtam és egész nap a tükör előtt álltam és nézegettem magam hogy vajon látszik-e rajtam hogy mennyit ettem..

Folyamatosan ellenőrzöm a súlyomat,de eszt úgy képzeld el hogy reggel felkelek és egyből állok rá a mérlegre,eltelik 20-30 perc már is megyek vissza.

Tegnap reggel nagyon tele ettem magam ám a nap hátra lévő időszakában már semmit sem ettem,még gyümölcsöt sem merek enni mert félek hogy elhízom tőle.Ha bármilyen gyümölcscsel zöldséggel kínálnak előtte mindig utána nézek hogy mennyit hizlal (gyümölcs cukor miatt)

Mindig elhatározom hogy na mostantól rendszeresen sportolok,és eszem ám ez eddig még soha nem jött össze.(Mármint a kettő együtt) Ha az nap egészségeset eszem akkor nem sportolok semmit csak otthon ülök a TV előtt,viszont ha meg sportolni megyek olyan 1-2 órára akkor viszont meg tele zabálom magam mindenfélével és abban reménykedek hogy ez az 1-2 óra segíteni fog nekem leadni amit aznap megettem..

Jelenleg ma reggelire ettem 2 szelet kenyeret (fehér) azon (vaj,sonka,paprika mellé paradicsom)megittam hozzá egy kis limonádét sokk cukorral (mivel így szeretem) + olyan 10 perc elteltével ettem egy kakaós csigát (mivel nem bírtam neki ellen állni)mivel tegnap este nem vacsoráztam semmit így most hogy ezeket megettem nincs bűntudatom (mert tudom hogy a mai nap folyamán már biztos hogy nem fogok enni semmit sem) És ezt amúgy már lassan 3 napja így csinálom

Szerintem egyáltalán nem utalnak betegségre,ám mikor elmondtam pár barátnőmnek ők egyből azt mondták hogy nekem komoly étkezési zavaraim vannak forduljak orvoshoz mert ennek nem lesz így jó vége..

Szerintetek tényleg komoly bajom van??

Mit tudnátok nekem tanácsolni?

A válaszokat előre is köszönöm,és elnézést ha néhányszor nem egybe függő mondatokat írtam,de nagyon siettem..

Am NORMÁLIS VÁLASZOKAT KÉREK!!!!

2016. júl. 11. 09:49
 1/4 anonim ***** válasza:

De ez betegség. Orvoshoz kell vele fordúlni mert roncs leszel. Érzelmileg és testileg tönkremész. Valami piszok nagy diszharmóniát okozott a lelkedben és torzítja a valóságról és őnmagadról alkotott képedet.

Tudom miről beszélek hisz én is ezzel küzdök nap mint nap. Orvos és család felé segítségkérés ilyenkor elengedhetetlen!!

2016. júl. 11. 10:24
 2/4 anonim ***** válasza:

Ez bizony anorexia (ha koplalsz) vagy bulímia (ha bezabálsz aztán pedig igyekszel tőle megszabadulni pl. hánytatással). Mindkettőre jellemző a hízástól való félelem, a lelkiismeret-furdalás evés után.

Talán még ki tudsz belőle jönni, ha összeállítasz magadnak egy egészséges étrendet, ami a napi alap kalóriafelhasználásodat biztosítja, és ezt napi több étkezésre elosztva meg is eszed - edzés esetén ennél többet kell enned. Az étrendben lehetőleg ne legyen cukor, finomított szénhidrát (pl. fehér lisztből készült ételek), magas GI-vel rendelkező ételek. Legyen benne a fehérjeminimumodat (100-150 g) biztosító hús és tojás, és kb. 30-40 g zsír, vaj vagy kókuszzsír (étolaj lehetőleg ne), plusz minél több zöldség és gyümölcs. Csökkentsd a feldolgozott ételek mennyiségét (pl. bolti tejtermékek, feldolgozott húskészítmények, konzervek, kekszek stb.).

A súlyod alapján tutira nem kell fogynod, ne akarj csontváz lenni. Ha eldurvul a táplálkozási zavarod, annak nagyon sok hátrányos következménye lesz, tönkremegy az egészséged, megállhat a fejlődésed/növésed, egyéb pszichés problémáid lehetnek, akár bele is halhatsz, de legalábbis kórházi kezelésre szorulhatsz.

2016. júl. 11. 12:17
 3/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat .)Különösen neked második,sokat segítettél :)
2016. júl. 11. 15:31
 4/4 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen, remélem rendbejössz. A kalóriabázison nézd meg a napi kcal felhasználásod. Bár nem szeretném, ha kalóriaszámlálás-függő lennél, mert ez is jellemző az anorexiásokra. Inkább csak támpontként ellenőrizd vele, hogy eleget eszel-e. Ha valamiből nagyon kis mennyiséget eszel, nem muszáj beleszámolnod.

A mérlegről is jó lenne, ha lekattannál, elég lenne hetente-kéthetente megnézni a súlyodat. 1-2 kiló különbség napi szinten nem jelent hízást vagy fogyást, ez természetes súlyingadozás.

2016. júl. 11. 16:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!