Fruktóz intolerancia a bajom, mitévő legyek?
A szervezetem nem tudja rendesen megemészteni a fruktózt (gyümölcscukrot). Ha kicsivel több édes gyümölcsöt eszem, akkor puffad a hasam.
Agyba-főbe megy a propaganda, hogy együnk sok gyümölcsöt, de mi legyen a hozzám hasonlókkal?
A laktóz intoleranciára van gyógyszer: laktáz enzim.
A fruktóz intoleranciának nincs ellenszere?
Nem tudom, van-e rá valamilyen gyógymód. Kérdés, hogy ezt vizsgálat állapította-e meg nálad, vagy csak Te gondolod a tüneteid alapján.
Vannak, akik más okból érzékenyek bizonyos gyümölcsökre, pl. almára. Lehet, hogy a magas FODMAP tartalmú ételekre vagy érzékeny, ezek között vannak bőven gyümölcsök is.
Ha biztosan a fruktóz okoz nálad problémát (fruktáz enzim elégtelensége miatt), de kisebb mennyiséget még jól tolerálsz, akkor fogyassz minél alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsöket. Ha feldolgozott ételeket veszel, nézd meg jól az összetevőket, ne legyen bennük glükóz-fruktóz szirup.
Szia!
Köszönöm, és örülök a válaszodnak, meg a belinkelt írásnak is, mert jó kis összefoglaló.
Én, hosszú évek, évtizedek alatt sok mindenre rájöttem, egyrészt magamtól, másrészt utánaolvastam a dolgoknak.
A tejcukorérzékenységemre pl. nem is olyan rég (5 éve) jöttem rá, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a puffadás, szelelés stb. a tejivás közvetlen következménye (mást nem ettem, így egyszerű volt kiszűrni az okot, de sok időbe telt, amíg ez tudatosult bennem). Aztán kihagytam étrendemből a tejet, már csak sajtot, néha joghurtot, kefirt és természetesen tejszínhabot (kávéba) és vajat ettem. Amúgy most is 2½ dl tejet meg tudok inni, FŐLEG HA savanyúságot eszek előtte/közben. Mert az ecet ugye összekapja a tejet, és szétkapja emellett a fehérjeláncokat is. Kb. két éve aztán felfedeztem, hogy létezik laktázenzim, így most naponta megiszom ½ liter tejet. Ha sokat iszom, akkor viszont allergiás tünetek jönnek elő, tehát nem túlzom el a fogyasztását.
A gyümölcscukorral is kicsit így vagyok: pl. egy alma, körte, vagy egy marék cseresznye, egy fürt szőlő naponta nem okozna gondot, de nagyobb mennyiség – és rendszerint ugye többet eszem, mert imádom a friss gyümölcsöt – már gondot okoz. A nagyobb mennyiség alatt értek ½ kiló szőlőt, 2-nél több almát, barackot, körtét stb.
Szóval, egyértelmű a helyzet, nekem nem kell itt teszteket elvégeztetnem, mert ezek a tünetek (has felpuffadása, néha hasmenés is) menetrendszerűen előjönnek már évek óta. Mindig függ a szervezetem reakciója a pillanatnyi állapotomtól is, konkrétan a beleim fittségétől, ugyanis néha szedem gyulladáscsökkentő – bocsánat, nem tudom másnak hívni – „szart”, ibuprofent, aszpirint, és hiába szedek mellé gyomor nyálkahártyavédő tablettát is, ezek a gyomor mellett a beleket is rongálják. Na, szóval, nem vagyok már 18 éves (55 vagyok, amúgy), és előjött pár genetikailag determinált meg életmód által is okozott nyavalya, és próbálom kézben tartani őket.
Szerencsére, a ritkán megívott ½ liter sört vagy 3 dl bort leszámítva nem iszom, nem dohányzom, így azok nem rombolják még pluszban az egészségem.
Még egy dolog:
A kérdésemben pontatlanul fogalmaztam, nálam gyümölcscukor malabszorpciója (felszívódási zavara) van, nem intolerancia.
A laktóznál dettó, ott is malabszorpcióm van, amely fiatal koromban nem volt.
Na, még egy:
A laktázenzimhez hasonlóan kapható enzim a gyümölcscukor emésztésének segítésére is, a hatóanyag neve fruktóz-1-foszfát-aldoláz, a kereskedelmi termék neve Xylosolv, de az ára sokkal drágább a laktázenzimnél, kb. 5-szöröse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!