Hogyan hízhatok egészségesen?
Figyelt kérdés
Az elején szeretném tisztázni hogy nem vagyok anorexiás. Ez sajnos egy betegség eredménye, ami már 4 éve tart. És folyamatosan fogyok. Írtak fel gyógyszereket (pajzsmirigy probléma miatt egyébként), de azok tovább növelték a fogyásom intenzitását. Jelenleg 19 éves vagyok 175 cm és 46 kiló.
Nem szeretnék zabálással hízni.
Esetleg valaki valamilyen egészséges modszert tud?
Köszönöm előre is
19/L
2016. júl. 1. 20:34
1/5 anonim válasza:
3/5 anonim válasza:
Napi 10 hambi, egész nap ülsz a kanapén, TV-zel, és már meg is van oldva.
4/5 A kérdező kommentje:
utolsónak: Egészségesen szeretnék.
nem zabálással.:))
2016. aug. 11. 19:56
5/5 Ignis Subdialis válasza:
Sajnos láthatóan jól tartja magát a fejekben ez a képzet, hogy evés=hízás, sokszor még orvosoktól is hallani első kérdésként, hogy eszik-e rendesen a páciens. A soványakat meg szinte több atrocitás éri a testük miatt, mint a kövéreket, mert a felületes műveltséggel bírók rögtön azt gondolják, hogy nincs megelégedve a testével, naponta egyszer eszik és hánytatja magát aztán. Pedig meghízni akkor, ha a test eltökélten nem akar, nagyon nehéz. Ilyen “jól bevált praktikák” nem működnek, hogy evés. Mint ahogy az sem, ha fogyókúrás tanácsok ellenkezőjét végeznéd. Ha egészségtelenül zabálnál, nyugodj meg, akkor sem híznál meg, mert a hiba az egyenletben van. Egyrészt minden ember más. (Ezt lassan az orvostudomány is elfogadja.) Ha a fő mechanizmusok ugyanazok is, a massza, amivel dolgozhat, más. Pl. itt vannak a gének. Egyre többször igazolják, hogy az, hogy aktiválódik-e egy gén vagy nem, külső körülményektől függ. Vagy az emésztésed/immunrendszered/kedélyállapotod stb.? A beleidben található irdatlan sok - több kiló! - baktériumtól függ. A magzatnak még nincs bélflórája, a szülőcsatornán áthaladva, majd az anyával való testkontaktusban az első napokban szedi össze az alapját az egész életét meghatározó baktériumtömegnek, ami később a dolgok összenyalogatása során már csak kiegészül. Na most ha pl. a csecsemő antibiotikum kúrán esik át, vagy császárral születik, vagy az első napjait mindenkitől elzárva, kórházi körülmények (pl. rezisztens kórházi baktériumok és egyéb nyalánkságok) között tölti, akkor jó eséllyel nem alakul ki egészséges, védelmező mikroflóra. És bár ez tény, sajnos a belek baktériumflóráját nem nagyon nézegeti a háziorvos, meg egyéb orvosok sem. Pedig nyilván van valamilyen oka, hogy nem hízol, vagyis hogy nem működik az eszem=hízom (vagy legalább nem fogysz) egyenlet. Vagyis keresni kellene az okot. Plusz az mindig hasznos, ha probiotikumot szedsz. Ha épp beteg vagy, akkor meg még több probiotikumot szedsz. Meg megpróbálsz prebiotikumokat enni, vagyis olyan élelmiszereket, amik táplálják a téged szolgáló láthatatlan élőlények tömegét a belekben. Az ok kereséshez pedig lehet jól jönne egy jó sok anyagot vizsgáló ételintolerancia teszt. Amihez a véredet kell adnod :), de nem sokat. Vannak egyetlen, vagy 20-50 vagy akár 200 anyagot is kimutató vizsgálatok. Ez sincs még nagyon benne a hazai köztudatban, de tőlünk nyugatra már igen. (Bár már gyógyszertárban megvehető egy-két otthoni laborteszt.) Az ételintoleranciáról azt kell tudni, hogy az nem olyan mint egy allergia. Ott nem az van, hogy már az anyag érintésétől a tested akkora vészriadót fúj, hogy mehetsz a kórházba, de rögtön. Az ételintolerancia “csak” annyit jelent, hogy az adott ételt nem tudod megemészteni, de azért nem “hagyja hidegen” az emésztőrendszered. Ezt úgy értem, hogy pl. ha lenyelsz egy meggymagot, az normális esetben szépen távozik ugyanilyen formában. Az emésztőrendszered megcsodálja, hogy jé, mi ez a kis gömbölyű izé, és továbbengedi. Ellenben ha lenyelsz egy anyagot, amire intoleráns vagy, pl. egy falat marcipántortát (amiben rögtön intoleráns lehetsz a tojásra, mandulára, gluténre, tejre stb.) akkor az emésztőrendszered “mérges lesz”. Héj, de hát hányszor mondtam már, hogy én ezt a mandulát nem tudom megemészteni, ehhez nem kaptam megfelelő enzimeket, vagy megfelelő fűrészt, nem tudom szétszedni! Idegességében meg a többi emésztendő cuccal sem tud foglalkozni, vagy ha minden nap átmegy rajta valami, amit nem szeret, akkor krónikus depresszióba esik. Ezt a hasonlatot most persze csak szemléltetésképp írtam, de pl. képzeld el, hogy mondjuk a vastagbélben (ami voltaképp már a kivezető szakasz) már nem szabadna bizonyos molekuláknak megjelenniük, hiszen azok a gyomorban és a vékonybélben végbemenő reakciókban lebomlanak vagy felszívódnak. Ezért a vastagbél számára ezek az idegen anyagok pl. “mérgezőek” lehetnek. De normálisan ugye nem juthat oda ilyen anyag. Viszont ha intolerancia áll fenn az adott ételre, akkor nem nyúl hozzá az emésztőrendszer, vagy nem úgy nyúl hozzá és a cucc eljut a vastagbélbe, ami meg begyullad. Az intoleranciának így hosszú távon mindenféle hülye betegség lehet a következménye és az a közös ezekben a tünetekben, hogy általában fogalmuk sincs az orvosoknak, hogy mi az ok. Pl. egy csomó emésztőrendszeri megbetegedés, bélgyulladások, vagy éppenséggel fejfájás, vagy testtömeg-problémák. Már nem bírta a rendszer a túladagolását annak az összetevőnek, amit nem bír megemészteni. Ezért a legfontosabb szerintem az lenne az egészséges és hízáshoz vezető étkezés felé, hogy zárj ki minden olyan ételt, amire intoleráns vagy. Ne kínozd ezekkel az emésztőrendszeredet többé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!