Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Szerintetek mindenkinek jo a...

Szerintetek mindenkinek jo a paleo vagy a GAP dieta?

Figyelt kérdés
Szerintem ahanyan vagyunk annyifelek.... En szemelyszerint a fenti ket eletmodtol hizok. Nem tudom mas hogy csinalja, de en nagyon lusta lettwm, allando fejfajas, a kaja belem szorult es 3 het alatt plusz 2,5 kg...

2016. jún. 15. 19:32
 1/6 anonim ***** válasza:
17%
megérdemled
2016. jún. 15. 19:46
 2/6 anonim ***** válasza:
71%
Én úgy gondolom, hogy nem a legcélravezetőbb ilyen diétákat követni, inkább valami testreszabottra lenne szükséged. Egyél rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, és kevesebb minden mást.
2016. jún. 15. 19:55
 3/6 anonim ***** válasza:
0%
Legyél vegán
2016. jún. 15. 21:21
 4/6 anonim ***** válasza:

GAPS diétát szerintem csak akkor érdemes próbálni, ha olyan betegséged van, amin segíthet. A paleo meg tág fogalom, az sem teljesen egységes, és lehet azt rosszul is csinálni. Hízni minden életmóddal lehet, kalóriabevitel függő.

Egy normális paleot szerintem mindenkinek bírni kéne, bár még én sem próbáltam, de nem igazán látok vele problémát, ha nem abból áll, hogy mindenféle divatos paleobiszbaszt összeveszünk, és próbálunk minden szemét kaját leutánozni belőle. Hús, több féle zöldség és gyümölcs változatosan, ezekből elvileg mindent meg kell kapnia a testednek.

2016. jún. 15. 22:43
 5/6 anonim ***** válasza:

A GAPot nem ismerem, a paleóval kapcsolatban egyetértek az előttem szólóval. Rengetegféle paleo van, még vegán és szénhidrátdús is, manapság sok helyen a rizs és a krumpli is paleo... :) Amelyikben nem, az tuti nem való akárkinek, ismerek olyat, akinek rengeteg szénhidrát kell és nem gyümölcsből, hanem valami gluténmentes gabonából. Jó, lehet, hogy elélne paleo keményítőkre alapozva is :D De hogy a tipikus szénhidrátszegény verziótól rosszul lenne, az fix.

A hízás a kalóriaegyenlegen múlik, ahogy már írták. Én sem fogyok a paleótól, a ketogéntől, az időszakos böjttől és semmitől, csak ha valami égi csoda folytán képes vagyok kalóriadeficitbe kerülni. Akkor cukrokkal is fogyok, ez már csak ilyen.

Vannak emberek, akik bizonyos étrenden nem tudnak eleget enni, de olyanok is, akik akár zöldségből is túlennék magukat...

Hogy kinek mi esik jól s mi egészséges? Az valóban emberfüggő, én is abban hiszek, hogy nem létezik étrend, ami mindenkinek jó, kellemes, optimális. Olyan van, amivel megkap mindent, ami a testének kell és elműködik vele, persze. De az optimális, az több ennél. Van, aki rosszul van a kevés szénhidráttól s van, aki rosszul van a sok szénhidráttól...etc. Az ízlésünk is más és más ételeket ununk, akár olyan szinten, hogy iszonyúan lerontja a közérzetünket, ha minden héten ennünk kell pl. húst vagy tojást.

2016. jún. 15. 23:17
 6/6 anonim ***** válasza:

Akkor most GAPS, vagy paleo, amit csinálsz? Vannak különbségek.

Ha GAPS, akkor a bevezető diétát csinálod, vagy a teljes GAPS étrendet? Előbbi akkor ajánlott, ha valakinek komolyabb betegsége van. Csodálkoznék, ha mellette valaki tudna hízni...

És 3 hét? A GAPS étrend bevezető szakasza 6 hónap, a teljes regenerálódáshoz kb. 2 év szükséges. A teljes étrenddel ez hosszabb idő is lehet. 3 hét után még nagyon az elején vagy.

Meglep, hogy híztál, de persze tényleg nem vagyunk egyformák. Én stabilan fogytam tőle egészen az optimális súlyomig (ami kicsit kevesebb, mint terveztem), és ott megállt. Fórumokon olvastam mások tapasztalatait, senki nem panaszkodott hízásra, csak olyat olvastam, hogy volt olyan, aki abbahagyta, és hízott pár kilót.

Az étrend követése nem könnyű, az első napokban-hetekben lehetnek kellemetlen tünetek, ez ellen jók az ajánlott mézes gyógyteák, illetve a csontleves levének gyakori fogyasztása. Ami még megnehezíti (a paleót is) az a minőségi alapanyagok, étrendkiegészítők beszerzése, és a sok főzés. Valamint az, hogy muszáj előre tervezni, hol mit eszel, mert nem tudsz pl. beugrani egy kifőzdébe enni valamit, ami teljesen passzol az étrendbe.

Mint minden diétát, ezt is érdemes "testre szabni". Én az elején próbálkoztam a házi joghurttal, de nem bírtam, így egy idő után teljesen tejtermékmentes lettem. Ezenkívül nem igazán vagyok oda a maglisztes ételekért, ezért ezeket nem eszem, magokat viszont igen.

Nem tudom, mi lehet a hízásod oka. Vajon miket eszel? A GAPS-en belül is vannak kalóriadúsabb ételek, ezekből nem ajánlott túl sokat enni, pl. épp az említett maglisztes "sütik", "kenyerek". A fejfájás nálam is megvolt, pár napig folyamatosan fájt a fejem, de azóta (8 hónap) talán kétszer fájt, akkor sem kellett rá gyógyszer. Algafélék az elején sokat segíthetnek a méregtelenítési folyamatban, én szoktam szedni kúraszerűen most is.

2016. jún. 16. 00:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!