Egészséges táplálkozásnál / fogyásnál mire kell figyelni?
Azt írják, hogy 30 éves férfi esetén legalább napi 2000 kcal-t kellene bevinnem, viszont fogyáshoz, fitness ételekhez sokszor napi 500-600 kcal van megadva, ami egy kis gyümölcs, és napi 2 szendvics mellett sem nagyon lesz több 1000-1200 kcalnál.
Most akkor mi a jó, ha valaki 2000 kcal felett eszik, vagy a kcal önmagában nem olyan fontos, hanem inkább egészséges dolgokat érdemes enni alacsony kcallal, főleg ha szeretnék is fogyni egy pár kilót, de közben egészségesen táplálkozni???
A másik, hogy most akkor a kcalra kell figyelni, vagy a szénhidrát bevitelre?
A kalóriaigény sokat szór, az, hogy egy átlagos 30 éves férfinak mi kell, az egyénszinten nem sokat számít. Van, aki 3000-rel is gyorsan fogyna, más pedig (mondjuk egy könnyű zsoké, akinek az anyagcseréje sem pörög nagyon s nem nagyon aktív) 2000-rel is hízna. Testméret, izomtömeg, aktivitás, anyagcsere, ezek azért sokat számítanak.
Ó, láttam én 100 kcalos ételeket is fogyós blogokon (pedig esküdözve, hogy azzal az ember jóllakik fél napra, hát persze), ez sem számít a világon semmit.
Számít a kalória, főleg a kalóriadeficit. Anélkül NEM fogsz fogyni, akármilyen jó az étrended, sőt hízhatsz is, ha sokat eszel.
Ne kattanj rá a kalóriaszegénységre, mindössze deficitben kell lenned... Ettől még ehetsz egy kiló zabkását (az lehet egész kevés kalória is, én egy felturbózottra gondolok, sok gyümölccsel és kókusszal) vagy 8 tojásos rántottát, ha neked az a jó...
De ehetsz madáradagokat lightos cuccokból, kinek mi tetszik, csak akkor sokszor kell enned, hogy ne koplalj.
A kalória(deficit) ugye alap. A szénhidrát alapból kevésbé fontos, de van, akinek mégis az. Még én is meg vagyok osztva e téren, mert bár sok cukorral pont ugyanúgy fogyok azonos kalóriabevitel s kalóriaégetés mellett, általában jobban s jóllakottabban érzem magam kevesebb szénhidráttal. De ez emberfüggő és szénhidrátfüggő is. Teljesen más pl. 200 gramm szénhidrátot bevinnem kenyérből, gyümölcsből és zöldségből, főleg laktatás s közérzet szempontjából. Ezzel általában mások is így vannak.
Jó kitapasztalni, mivel laksz jól, mivel vagy energikus, mi a megfelelő időzítés s étkezésmennyiség számodra, ja és melyik makrotápanyagra érdemes alapoznod a kalóriabeviteledet.
Nem kell a legmegszokottabb módszert követi, ha az nem fekszik neked. Van, aki állítólag kizárólag sok gyümölccsel tud lefogyni s van, aki kizárólag extrém kevés szénhidráttal. Mások vagyunk, hiába működik hasonlóan a testünk. Vannak eltérések.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!