Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » S. O. S. Koplalás után (és...

S. O. S. Koplalás után (és közben) mi történik pontosan? Többi lent.

Figyelt kérdés

1, Koplalással és rengeteg edzéssel (heti 7x 2óra) mennyi idő alatt fogy le egy 90kg-os ember 50-60 kilogrammra?

Tudom, hogy izomvesztéssel jár. (És senki ne mondja, hogy az éhezés nem fogyaszt, elég megnézni a koncentrációs táborok áldozatait)

2.Ha elérem a kívánt súlyomat ezzel az egészségtelen módszerrel, akkor sok edzéssel és vega életmóddal (csak zöldség és gyümölcs fogyasztása cukor és egyéb nélkül) megtudom tartani ezt a súlyt?

3, Lehet következménye a hosszútávú koplalásoknak?

Erre a három kérdésemre nagyon szeretnék választ kapni, életmódtanácsokról olvastam már eleget, tisztában vagyok a diabetikusok szavaival. De mégis érdekel, hogy mi az igazság erről.

2016. máj. 28. 17:23
 1/10 anonim ***** válasza:

Dietetikus :) A diabetikus az a cukorbetegek szamara is fogyaszthato.

1. Nem tudom mennyi idö alatt tudnal 40kg-t lekoplalni, de emberfeletti akaraterö hianyaban fel fogod adni ket heten belül. Amint visszatersz a "normal" etkezesre, a szervezeted eszeveszetten raktarozni kezd. Többet fogsz viszaszedni, mint amit leadtal. Ha kemeny akarateröd van, akar anorexia is kialakulhat.

2. Harom olyan tapanyag van, amire feltetlenül szüksegünk van. Szenhidrat, feherje es zsir. Ez utobbiakat lehet vegan etrenddel is bevinni, de gondos utanajarast es odafigyelest igenyel. Ellenkezö esetben hianybetegsegeket es intulinrezisztenciat lehet összeszedni. A sulyod addig tudod megtartani, amig koplalsz. Lsd 1. pont. Erötlen leszel, lottyad, ideges es faradt.

3. Lsd. fent. Ha nö vagy meg meddöve es teheted magad.

A koplalas butasag!! Le lehet fogyni, egeszsegesen, tartosan, es jokat kajalva, akkor moert akar mindeni ehezni, en ezt nem ertem...

2016. máj. 28. 17:33
 2/10 A kérdező kommentje:

Bocsi, elírtam.

Emberfeletti akaraterőm van, gyakorlatilag sikerülne a dolog. A meddőségtől viszont félek. Pláne, hogy még 18 éven aluli vagyok, szervezetem fejlődése folyamatban és stb.

De egészséges táplálkozás mellett nem vagyok képes lefogyni. Sokszor próbáltam, mindig kudarcba fulladt. Vagy eszek (egészségtelen kajákat), vagy semmit. Ez a két opció van nálam.

Abba viszont nem akarok beleőrülni, hogy nem merek közösségbe menni az alkatom miatt. Kiskoromtól kezdve kövér vagyok és elegem van ebből.

2016. máj. 28. 17:58
 3/10 anonim ***** válasza:

Megirnad nekem (akar privatban is), hogy miket szoktal enni, hogy miert nem jok neked az egeszseges etelek ( miert nem tudod megenni öket), es hogy mivel probalkoztal eddig. Illetve azt is, hogy szerinted mi az egeszseges taplalek, es mi kell a testednek.

A koplalas nem opcio, kerlek hidd el nekem. Ki szeretne löttyedt es formatlan, rosszkedvü es beteg lenni, ha megy maskent is??

2016. máj. 28. 18:55
 4/10 anonim ***** válasza:

Nagyon furcsa lelki probléma lehet nálad, ha nem tudsz normálisan enni, én igyekezném rendbetenni magam e téren.

1. Változó, de 2 kilót koplalás nélkül is leadnak egyesek, koplalással is nehéz fölémenni, bár extrém esetben, sokkal több mozgással, mint amit írtál, azért van rá esély. Csak azt senki sem bírja tartósan, sőt sokunk 1 napig se.

A kalóriadeficitből számolgathatsz, persze az anyagcsere közben lassul... A kalóriaégetésedet pedig eleve nem ismered.

Mit értesz koplalás alatt? 0 kcal, 200, 1000? Nem mindegy.

2. Csak zöldség és gyümölcs nagy gondokat okozhat szerintem, ez még a vegánnak is igen extrém verziója, a nyersvegánok is sokkal több ételcsoportot használnak...

De koplalás után meg tudod tartani a súlyod, ha megfelelő mennyiséget eszel, igen. Persze egy kevéske visszajön (főleg víz, salakanyag) s ha nagyon vékonyra fogysz, akkor se várd, hogy a tested kicsit is normális evés mellett nem próbál meg egészségesebb szintre fellépni, de amúgy megtartható az elért eredmény. Ja, azt feltételeztem, hogy nem szerzel be tartós károsodást, ha igen, az már orvosi kérdés, mit értek én ahhoz.

Ha nagyon peches vagy és nagyon belassul az anyagcseréd, akkor (amíg vissza nem gyorsul) hasonló lesz ahelyzet, mint a túl soványra fogyásnál, átkozottul kemény lesz megtartani a súlyodat. Nyilván megfelelő kalóriamennyiséggel menni fog, de lehet, hogy keményebb lesz, mint koplalni...

3. Persze, hogy lehet. Ha érzékenyebb fajta vagy, gondolom, elég hamar tönkrevághatod a szervezetedet, ha normál (a testünk igen sokat kibír, pont ezért kell tisztelni, szeretni és nem sokkolni s éheztetni, jegyzem meg), akkor tovább tart, de kemény munkával, elég hosszú idejű koplalással össze lehet hozni a visszafordíthatatlan károsodást, extrém esetben enni sem tudsz többé és éhenhalsz, hiába kötnek rád infúziót. Bocs, ha csúsztatok, ehhez azért sok kell, de... Elég sok ember kezdte sima fogyással s lett anorexiás vagy nem, csak tönkretette a testét. S te nem egypár hetet akarsz. 30-40 kiló, ahhoz elég sok hónap kell, ilyen hosszú koplalás még a legenyhébb stílusban (sokszáz-ezer kcal, elegendő fehérje, tápanyagdús ételek) is bizonyosan okoz károkat.

S már említettem az anorexiát, az arra hajlamosok komoly mentális betegségeket is összeszedhetnek menet közben. Én speciel immunis vagyok az anorexiára, értelmes a gondolkodásom, koplalni sem szoktam (egész picike tapasztalatom van e téren, inkább tudásom s közvetett, de közeli tapasztalatom egy ismerősöm révén), de még én sem állítanám, hogy ha hónapokig nem ennék, az mit okozna a fejemben, lelkemben. Nagyon extrém dolog nem enni, fizikailag s más szempontból is, ne várd, hogy a végén visszatérsz valami normális szintre és minden szép lesz. Bár itt már semmi tapasztalatom, közvetetten sem. Nekem a kalóriaszámolás s tervezés is betett kicsit, az sem embernek való, s mi ez a koplaláshoz képest?

Én azt mondanám, ha még a koplalásra is kész vagy, előbb próbáld ki a ketogén diétát. Magamnak is ezt mondtam, hogy amíg ezt nem próbálom meg, nem mondhatom, hogy mindent megtettem s nem megy.

Másnak alapból nem ajánlom ezt, max. ha látom, hogy eleve igen kevés szénhidrátot akar enni, de a koplalással szemben igen vonzó jelölt, lássuk be.

S ha mindenképpen koplalni akarsz, ne szinte semmi evéssel, hanem normálisabban, tápanyagdúsan s amúgyis röviden. Nullkalóriával is mehet pár nap, annyitól egy egészséges szervezetnek nem szokott semmi baja lenni, normális dolog lenne, ha nem lennék ilyen civilizáltak... Beindítod a fogyást, aztán normálisabban eszel, ez miért nem jó? Vagy ha egy nap mindent vagy semmit, akkor egyik nap nem eszel, másik nap igen, de hónapokig nem, az beteg, ha értesz az emberi test működéséhez akár körvonalakban, látnod kell, hogy üzemanyag nélkül nem fog menni.

2016. máj. 28. 22:50
 5/10 A kérdező kommentje:
4. válaszoló köszi szépen, hogy rászánva az idődet ilyen szépen elmagyaráztál nekem mindent! Minden nap fogok enni egy keveset (max 300 kalóriát) amit ilyenekkel fogok bevinni mint pl paradicsom, ananász, tojás stb. Ha jól tudom ezeknek nincs olyan vészes kalóriatartalmuk. Sokaknak összejön az egy hónap alatt 10 kg, igen ám csak nekem 15-nek kéne először összejönnie 1 hónap alatt. (sürget az idő, haha) Abban reménykedem, hogy elvileg nagyobb súlyfeleslegből gyorsabban lehet fogyni, mint a kevésből. És ha ilyen "jó" táplálkozás mellett keményen edzek is, reményeim szerint meg lesz a -15 egy hónap alatt. Utána már nem fogom ennyire sürgetni a dolgot, csak szépen apránként. Viszont a túlsúlytól muszáj megszabadulnom ilyen gyorsan, hogy átálljak normálba. Köszi a tanácsokat!
2016. máj. 31. 18:50
 6/10 anonim ***** válasza:

Koplalással sem fog menni heti sok kiló ám...

300 kcalba nem fér elegendő fehérje sem, nemhogy a többi, ráadásul ki akarod tömni cukrokkal is.

A tojás az jó, jó zsíros a komplett fehérje mellett s nem tartom kalóriaszegénynek, persze 300 kcal kalória az kevés, akkor is, ha zsírból eszed, sok tápanyagot is rendesen tartalmaz, de hogy jól lefedd őket, ahhoz 10 tojás kéne s akkor is kéne mást is enned.

Egy hónapig nem akarsz enni szinte semmit, szerinted ez menni fog? S nem hinném, hogy sürgetne az idő. Ha azt mondod, hogy életmentő műtéthez kell gyorsan lefogynod, azt mondom, OK, nyertél, de akkor az orvosok adjanak tanácsot, egyébként nem olyan fontos, hogy az egészségeddel, közérzeteddel játssz miatta.

2016. máj. 31. 19:01
 7/10 Grapp ***** válasza:
Szia én leírom mi tortent velem. Lelki gondjaim voltak és ez abban nyilvánult meg, hogy csak az okozott nekem oromot, hogy fogyok. 46 kilosra éheztettem le magamat, hozzateszem fiatal felnőtt férfi vagyok 173 centi. Na most mi is tortenik ilyenkor, saját tapasztalatomat elmondom, mert rengetegen nincsenek tisztában itt pár dologgal, hogy hogyan is hízik ilyenkor az ember, izmot bont stb. Mert nem voltak még ilyen cipőben. Eloszoris kb 5% os testzsirnal kezdi el bontani a szervezet az izmaidat, afölött a szervezeted a zsirraktaraidhoz nyúl mert könnyebb abból energiát nyerni mint az értékes izmaidat bontani. Amikor már izmot bontasz avval arányosan csökken is az anyagcsered. M1 lényeg a lényeg en túl léptem ezen a szarsagon hiztam fel ev alatt azóta 3 kilot úgy hogy napi 2000-2500 kcalt eszek. Ha koplalassal fogytal, mint jelen esetben en, és nem akarsz meghizni akkor a lényeg az, hogy ügyelj arra, hogy ne edd túl magad az adott energiaszükségleteden felül. Ez egyatalan nem úgy működik ahogy sokan képzelték, hogy valaki mint pl en 300-400 kaloriakon el hónapokig és utána normális mennyiségű táplálékhoz jut és mindent raktároz.... Felejtsétek már ezt el.. Nem létezik ilyen. Amikor újra táplálékhoz jutsz eloszor a szervezeted a szerveidet kezdi felépíteni, majd jön a zsír raktározás és a vazizmaid megerősítése. De tényleg, nem kell attól felned, hogy koplalas utan eszel két szelet kenyeret és meghizol, vagy bevagsz egy nagy pizzat és holnapra nehezebb vagy 10 kilóval. Lényeg hogy ügyelj arra mit eszel és mennyit. Ennyi a titka az egész sulytartasnak. Ha valami segítség kell, nyugodtan írj. En keresztül mentem ezen és garantalhatom neked, hogyha koplalas utan odafigyelsz arra, hogy mennyi az energiaszükségleted, nem fogsz elzsirosodni...
2016. jún. 3. 01:57
 8/10 anonim ***** válasza:

Igen! Biztassuk hülyesegre a masikat! Lehet neked semmi bajod nem lett a koplalastol ( vagy meg nem tudsz rola), de masnak igenis lehet. Megint irom, nekem cukor anyagcsere gondjaim lettek töle, masnak hianybetegsegei.

Es persze, elöször a zsirt bontja a test, es utana az izmot. Tehat azt az energiaforras, aminek legköltsegesebb a fenntartasa, a vegletekig megörzi, akkor is, ha ugy erzi veszhelyzet van.

Picit olvassunk mar utana az emberi test müködesenek, mielött masokat egeszsegtelen butasagokra biztatunk!

En tovabbra sem ertem: Ha le tudok fogyni egeszsegesen, jokat kajalva, sportolva, tele energiaval es tartosan... akkor mi a tökert akar mindenki ehezni, allandoan idegesnek lenni, es beinditani a jojo effektust?? Miert???

2016. jún. 3. 07:29
 9/10 Grapp ***** válasza:
Nem bíztatok senkit erre sőt... Csak nem kell pánikba esni. Azért hiszi mindenki ezt a jo-jo efektust mert őgy kezd el enni utána mint azelött, hogy szarik bele mit eszik, meg hogy mennyit...
2016. jún. 3. 10:37
 10/10 anonim ***** válasza:

Miert nem lehet egyszerüen elfogadni, hogy nem napi 200 kcal-val kell es lehet egeszsegesen fogyni??? Mi a jo abban hogy kinlodok es allandoan ehes vagyol, tönkrevagoma belsö szerveim, a hormonhaztartasom, az izomzatom es ugy kb. az egesz testem. Lefogyok kinok kinja aran 2 kg-t az izmaimbol, ami nem jön vissza. Hurra... izom formajaban sem, de mindegy.

Vegülis igazad van, mindenkinek joga van ugy rombolni a testet ahogy ohajtja. A szomszed neni is latott valakit aki 30 eve lancdohanyos es semmi baja. Akkor nekem sem lesz.

Csak kiborito, hogy ha az ember probal valamit ervekkel alatamasztva elmagyarazni, hogy miert nem jo, akkor mindig jön valaki, akinek hozza kell tennie, hogy ah nekem sem lett töle semmi bajom, neked sem lesz, koplalj batran, dohanyozz, igyal, mit tudom en meg mit.. En is leirtam, hogy nekem milyen bajom lett töle. Az nem baj, ha neked nem lett, akkor masnak sem. Nem csak a visszahizas a problema ertsük mar meg, hanem a kialakulo betegsegek.

2016. jún. 3. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!