Ez megfelelő vegetáriánus napi menü? (bővebben lent)
A véleményeteket kérném, hogy ezeket az ételeket milyennek ítélitek? Általában ezt eszem/iszom ha dolgozom, tehát heti 5 nap. Valami hiányosság van esetleg benne?
Reggel munkába menet egy turmix (víz+banán+ananász+spenót+gyömbér+narancs vagy valami ilyesmi, kb 4 dl)
Később 1 croissant és 1 bögre tejes kávé cukor nélkül.
Tízórai teljes kiőrlésű zsemle, benne 1 szelet ementáli, 1 főtt tojás, újhagyma, paprika, saláta, mellé kis cékla, kígyóubi és egy nagy pohár víz vagy narancslé.
Ebéd zöldségleves egy zsemlével.
Délután még 1-2 tejes kávé, de van hogy koffeinmentest iszom és iszom úgy fél liter vizet.
Este cukkini krémleves, kukorica darával töltött káposzta, 2 szelet barna kenyér, kis tejföl. Vagy valamilyen tészta zöldséggel+szósszal+sajttal, vagy rizs+zöldség stb.
Még víz :)
Az igaz, hogy (lakto-ovo) vegetáriánus, az is igaz, hogy biztosan finom, de ha a kérdésed arra vonatkozik, hogy egészséges-e, szerintem nem.
Sokkal több zöldség, gyümölcs jobb volna.
Croissant, zsemle, kukoricadara, rizs, kenyér, tészta: ezeket elhagynám.
Az ementáli sajt sem oké igazán.
Inkább kevesebb kaja, de az legyen minőségi.
Több smoothie, több zöld jó volna.
Rengeteg a péksüti abban, amit leírtál - szerintem ez nem optimális.
(Szabad kérdezni? Most kezded ezt az étrendet?)
Eszetlen sok a kenyér, persze tudom, hogy sokan így élnek, de nekem nem szimpatikus.
Az állati termék nagyon kevés, így aggódnék, hogy a gabona a zöldségekkel komplett fehérjét ad-e. Beiktatnék egy csomó borsót, az már elvileg jó, utána pedig olvasgatnék, ha nem akarnék több tojást enni (ami az én utam s igen kényelmes, bár fogok tartani növényi étrendű napokat is).
A tej sem a legjobb, de most nem akarom az én egészségről alkotott nézeteimet rád erőltetni...
A többi étel okés.
Nincs feltüntetve, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, de ha annyi péksütit, tésztát, rizst eszik, amennyi fent írva van, akkor szerintem nem sok egyébnek marad hely.
Azt nem írtam, hogy kilószámra egye a zöldségeket.
Ha nagyon részletes elemzést kérne a kérdező, akkor neki is pontosabb adatokat volna szükséges megadnia, de mivel nem így tett, az általa leírtak alapján ennyit azért lehetett következtetni.
Úgy látom én is, hogy ha az egészség a fontos, akkor az ember végül a többi állati eredetűt is elhagyja.
Fehérjebevitel: 1 tojás, a tejtermékekben nagyon kevés van - ez nagyon kevés.
Hol vannak a hüvelyesek + egész gabonák? Pl. barna rizs + bab? Olvastál már a növényi fehérjékről, a komplettálásról? Ha nem, kezdj el olvasni.
Nem vagyok vegetáriánus, de ha egészséges akarsz lenni, hagyd el a pékárut, helye
Bocsi, szóval helyette főtt gabonák, pl. hajdina, köles, zabpehely stb. jobb lenne.
A kukorica és a tej nem valami jó.
Én még kiegészíteném olajos magokkal, omega 3 forrásokkal.
Bár nem vagyok vega, de nálad szerintem én is többet tudok.
Köszönöm a válaszokat, bár szerintem többen nem jól értettétek amit leírtam.
Szóval eszem zöldséget, nyilván, hiszen éhes maradnék napi 2 buci meg az egy kenyér mellett.
A vacsora csak egy példa volt, látjátok a vega töltött káposzta mellett írtam mást is, nyilván nem konkrét a recept, ez az én hibám.
Az aktuálisan elérhető zöldségeket szoktam variálni pl a tésztákkal, amiből szintén barnát veszek. Nem a tészta van többségben a tányéron, mert azután hamar újra éhes leszek.
Nem tudom, a részletességet úgy gondoltátok hogy grammra lebontva? Mert úgy fogalmam sincs... Egy adag, az egy átlagos tányérnyi étel.
A rizzsel mi a baj?
Barnát szoktam venni, és most vadrizst vettem legutóbb de még nem főztem meg. Emellett szoktam csinálni hajdinát és a hüvelyesek is ott vannak, chilis bab, babgulyás formájában, vagy salátában stb.
Tehéntej helyett itthon mindig zab- vagy mandula tejet használok, ha ez nem hozzáférhető, akkor marad a hagyományos tej.
Ha tényleg annyira gáz amiket eszem, akkor adnátok egy mintát hogy pl ti mit tartanátok egy napra megfelelőnek? Már ami meg is valósítható amellett hogy dolgozom és nem 9-5ig irodai munkát végzek, hogy csak úgy kiugorjak ebédszünetre mint a mesében.
Hát, a barna rizs egy kicsit jobb, mint a fehér.
Egészség kategóriában tetted fel a kérdést, amiatt gondoltam, hogy az egészségesség is érdekel, nem csak a vegetarianizmus, hanem a kettő egyben. :-)
Talán abból, amiket írtam, világossá vált, hogy nem tartom egészséget támogatónak a főtt és sült ételeket (beleérve a kenyereket, rizseket, tésztákat) és inkább a zöldséget, gyümölcsöt ajánlanám.
Tejtermék, tojás nálam kilőve.
Legegészségesebbnek a nyers vegán étrendet tartom.
Ez a legegyszerűbb is egyben.
Amikor olyan melóhelyem volt, hogy vittem magammal a kaját, akkor az például alma, uborka vagy hámozott nyers répa, ananász, ilyesmi volt.
Nem éreztem, hogy hülyének néznének emiatt, pedig akkor még nem is volt ismert Magyarországon a "nyers vegán" étrend fogalma.
Nagyon sok ajánlással és ellenvéleménnyel lehet találkozni abban a kérdésben, hogy melyik táplálkozás az ideális. Nagy a kavarodás.
Ehhez annyit fűzök hozzá, hogy nekem az egészségi állapotom szerintem a mai korban olyan ritka jó, hogy az nekem bőven elég válasz saját magamnak arra, hogy helyes-e a nyers vegán táplálkozás.
Nem azt mondom, hogy soha nem eszem főttet, de a testem már nagyon a nyersre voksol.
Megpróbálkozhatnál azzal is, hogy megismerkedsz a gyógynövényekkel (pl. herbateák fogyasztása miatt).
Amennyiben tudsz egy kicsit hamarabb felkelni, akkor összerakhatnál magadnak munkába indulás előtt salátát vagy smoothiet.
Plusz van egy olyan elmélet is, ami azt ajánlja, hogy az ember egyszer, maximum kétszer táplálkozzon egy nap. Nem azért írom, hogy ezt tedd, hanem azért, hogy erről is tudj. Ilyen is van.
Egyik hozzászóló írta a hüvelyesek fogyasztását - én azt sem támogatom...
Nem azt mondom, hogy soha ne egyél olyat, de csak mértékkel.
Fehérjebevitel ügyében nem kell aggódni, olvasd el ezt a könyvet:
Müzli még belefér, persze, nem a cukrozott, csokis, aromás. :-) De ezt biztos mondanom sem kell.
Aszalt gyümölcsök, olajos magvak jók, de mértékkel.
Ha "A" vércsoportú vagy, akkor a tofut beiktathatod, van már nagyon sok ízesítésű, laktató is (igen, az hüvelyesből - szójabab - van.)
Amennyiben még jobban belemélyednél, akkor az AB0 tervet is ajánlom. Pl. én szeretem a hajdinát, de nekem ("B" vércsoport) az kerülendő.
Családtagjaimon is azt vettem észre, hogy illenek rájuk a vércsoport szerinti táplálkozásban leírtak.
Az, hogy ki tudd alakítani a számodra legjobb étrendet, utánajárással fog járni.
Én a (nyers vagy nem nyers) vegán étrendet nem tartom egészséget támogatónak, bár a jórészt ipari élelmiszerekből álló átlag étrendnél kétségkívül egészségesebb lehet, legalábbis egy ideig.
Ha az utolsó válaszolónak kitűnő az egészsége, akkor valamit biztosan nagyon jól csinál, és jó neki. De azért megemlíteném, hogy a vegánságnak vannak kockázatai is, és nem mindenki lesz tőle kicsattanóan egészséges. Leginkább a megfelelő fehérjebevitellel és egyes vitaminok hiányával szokott probléma lenni (utóbbit persze étrendkiegészítőkkel meg lehet oldani). Általános probléma a fogak nagymértékű romlása is, pont mostanában olvastam valakiről, akinek egy év alatt az előtte teljesen ép fogazatán 12 lyukat kellett betömni.
Az ilyen eseteket szerintem felesleges a vegán étrendre fogni.
Egyébként a nyers én nem nyers vegán étrend között ÓRIÁSI különbségek lehetnek.
Igaz, hogy nem tudom, hogy mivel táplálkozott az ismerősöd, de nekem például nagyon jók a fogaim is.
Attól, hogy egy étrend vegán vagy akármi más, nagyon rosszul is össze lehet állítani. (Lásd pl, amit fentebb írtunk a pékáru fogyasztásról.)
A fehérjekérdésben neked is ajánlom a fenti linken megadott könyvet.
A közhiedelemben egy régi, elavult nézet van a fehérjefogyasztással kapcsolatban.
Optimális tájékozódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!