Mit jelent az, hogy összetört a bor?
Így, ezzel az igekötővel konkrétan azt, hogy leejtetted, és széttört az üvege, apró kicsi darabokra :)
Konkrétan szerintem te a különböző törésekre gondolsz, pl barnatörés, feketetörés, fehértörés. De egyikre sem használjuk azt a kifejezést, hogy "összetört" - legalábbis én még életemben nem hallottam.
Csak nagyon tömören a törések:
- Barnatörés: A (többnyire fiatal) bor eloxidálódása, az oxidáció következtébeni megbarnulása. Általában nem egészséges szőlőből készült borra jellemző, ugyanis enzimkatalizált oxidációról van szó, amit nem a szokásos, a szőlőben is megtalálható polifenol-oxidáz enzim visz végbe, hanem egyéb enzimek, amiket különféle penészgombafajok termelnek, ezért a sima oxidációhoz képest is undorítóbb lesz a bor a barnatörés hatására... Mély aranysárgástól csokoládébarnáig terjedhet az ilyen bor színe.
- Feketetörés: A bor valamilyen vastartalmű eszközzel való hosszasabb érintkezésekor alakulhat ki, a borban lévő polifenolok, többnyire tanninok és az oldott vas (illetve oxidjai) csapódnak ki elég gusztustalan formában.
- Fehértörés: Hasonló, mint az előző, csak itt nem fenolos anyagokkal csapódik ki a vas, hanem foszforszármazékokkal.
A fekete- és fehértörés többnyire savszegény boroknál fordul elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!