Szelén pótlásra a készítményekben nátrium szelenit van, erre ezt találom róla?
Gondolom a nátrium szelenit az ember számára a leginkább hasznosítható forma a szelénből. Csupa csudijót írnak hogy így a szabadgyökök meg a tökömtudjami..
Erre ezt találom róla?
Ezekszerint mérgeznek a multivitaminokkal?
Akut hatások:
Lenyelve, belélegezve mérgező. A halmozódó hatása miatt veszélyes. Súlyos szem és bőrirritációt okozhat.
Az anyag ingerelheti a nyálkahártyát és a felső légutakat. Az anyaggal történő kölcsönhatás a következő
tüneteket okozhatja: émelygés, fejfájás, hányás, vérszegénység, nyálfolyás, remegés, hajhullás, bőrgyülladás.
A szelén élettanilag esszenciális vegyület. A szelénvegyületek erős nyálkahártya-irritáló hatásúak, különösen a
szemben és a légzőrendszerben (gócos tüdőgyulladás, tüdőödéma). A szelén már kis dózisban felszívódva is
enzim-toxinként hat, a lehelletet és verejtéket fokhagymaszagúvá teszi, dermatitiszt okoz. Hosszabb kitétel a
közbenső anyagcsere zavarait, máj-, vese-, húgyúti-, emésztőrendszeri-, lép-, csontvelő-, szív- és idegtoxicitást
(bénulási tünetek) okoz.
Krónikus hatás: Lehetséges mutagén, károsíthatja a májst, vért, vesét, szemet.
De baker :D
Minden készítményben Nátrium szelenit van...
Akkor miért az kerül bele?
Ha a legrosszabbul felszívódó fajta lenne, akkor mire ez a nagy biztonsági szabályzat, meg óvatosságra intés amit linkeltem?
Nem igazán értem ezta "szerves" szelént sem.
Elemi szelénre gondolsz?
Nyilván nem igazán létezhet ilyesmi, hiszen gondolom igen reakcióképes anyagról van szó ami a természetben csak kötésben vagy sók formájában létezhet.
Mivel nátriummal van jelen esetben kötésben ebből következtetem, hogy ez egy erős oxidáló anyag lehet, mint pl a klór, csak az ugye gáz állapotú.
Előfordulása a természetben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
A természetben megtalálható, mint a kén kísérője. A szelén ásványai a klaustalit (PbSe2). Előfordul a berzelianit (Cu2Se) és az eukairit ((Cu,Ag)2Se) ásványokként is. Az 54. leggyakoribb elem a Földön.
És mivel kis mennyiség szükséges csak belőle, így szerintem teljesen SZÜKSÉGTELEN ezt tablettával beszedni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!