Laktozintoleranciâm van a laktozmentes cuccoktol tuti semmibajom nem lesz?
Ezt ki kell próbálnod. A laktózmentes dolgok sem 100%-osan laktózmentesek, hanem 0,1g/100g alatt van a laktóztartalmuk.
Én kipróbáltam a laktózmentes tejet, tényleg bevált (mondjuk nekem csak a tejjel van gondom, semmi más tejtermékkel).
A másik megoldás, hogy laktázenzimet veszel be étkezés előtt. Sajnos ezt is ki kell tapasztalni, hogy hány tabletta fejti ki az optimális hatást.
Ha valóban laktózérzékeny vagy, akkor a laktózmentes ételeknek tényleg nem szabad problémát okozniuk, hacsak nem vagy valami különleges eset. 0,1 g/100 g az csak 0,1% laktóztartalom, ez nem hiszem, hogy árt (bár azért az is igaz, hogy amúgy a tanácsadók a laktázenzimes és laktózmentes idők előtt teljesen tejszármazék-mentes étrendet ajánlottak), ráadásul például az ilyen tejben van laktázenzim is.
Én is szkeptikus voltam kissé, de tényleg jók az ilyen tejtermékek, viszont, ahogy írtam is, nekem csak a tejjel van bajom, ahogy megfigyeltem, az ilyen "nyomokban tejet vagy tejszármazékot tartalmazó" dolgokkal, és a tejszármazékokkal nincs.
Az a probléma, hogy ha tejet cserélni szeretnéd valamivel, mondjuk szójaalapú itallal, akkor komolyan bele kell nyúlnod a pénztárcádba.
Ajánlom, hogy vegyél pl. egy Magic Milk tejet (tényleg a legfinomabb, ami kapható), és próbáld ki. Végigkóstoltam egy párat, árban nem sokkal drágább a sajátmárkás variációknál, de ízben tényleg ég és föld.
Vagy végy laktázenzimet, ami szupermarketben is kapható. Nekem az InnoPharm laktázenzim van itthon, amiből 1 tabletta 10 g tejcukor lebontására jó, azt írják, nagyjából ez 2 dl tejnek felel meg, közvetlenül étkezés előtt kell bevenni a tejcukor mennyiségének megfelelően.
De vannak kapszulás laktázenzim készítmények is, folyadék alapúak, és van olyan is, ami por állagú, és az ételbe lehet keverni (ha az étel 50 °C-nál hidegebb).
Előző, annyit korrigálnék a laktózmentes cuccokról való leírásoddal kapcsolatban, hogy azok tulajdonképpen nem laktózmentesek.
Ugyanannyi laktóz van bennük, mint a normál társaikban, csak hozzádott laktázenzimet tartalmaznak.
Tehát ezek ilyen laktázenzimes porral vagy cseppekkel készülnek.
Ebből a szempontból tehát szinte mindegy, hogy tablettát vesz vagy laktózmentes tejet :)
Egyebkent pedig egy ket gyartonal igen csal tulepte a megengedett hatarerteket ebbol is lehetett problema a nagyon erzelenyeknel itt egy cikk
Hm, úgy tűnik, ez nem volt általános, szóval hiba csúszott a gyártásba. Persze ez nem menti fel az adott céget. (Mondjuk, az a helyzet, hogy a Mizo esete "érdekes", a Naszálytejé meg tényleg csak egy tételt érintett.)
Csak én nem látom, hogy a cikk a laktózérzékenyen mikori?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!