Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Karácsonyi ételmérgezés,...

Karácsonyi ételmérgezés, szerintetek kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Pénteken megvendégeltük itthon a férjem családját, és vasárnap reggelre anyósom rosszul lett, őt követte még velem együtt 4 ember. Hányás, hasmenés. Hétfő hajnalig. Anyósomat be kellett vinni a sürgőre, ott megkérdezték mit evett és azt a menüt sorolta, amit nálunk evett még péntek délben. Szerintem az orvos az elmúlt 24 órára volt kíváncsi, így persze azt mondta, hogy ételmérgezés. Anyósomat hazahoztuk és mindenkinek mesélte, hogy az én kajámtól lett rosszul. Bár laikus vagyok, de szerintem ha pénteken délben megeszek valamit és romlott,akkor azt már legkésőbb hajnalban vagy még péntek este ki kellene jöjjön, nem? Nem pedig vasárnap este.

Kitettem a szívem-lelkem, 2 levest főztem, 2 salátát csináltam köretnek és 5 féle feltétet + desszertet, hogy mindenki szája íze szerint legyen a menü, és egyből a jóindulat szól belőle.

Túlreagálom? Tényleg az én kajámtól lett rosszul? Pedig mindent a legnagyobb körültekintéssel csináltam... :(

2016. jan. 4. 14:44
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
45%

"Rosszul tudod,akár 36 órát is maradhat a kaja az emésztőrendszerben mielőtt távozik."

Az ételmérgezést baktériumok, vírusok esetleg gombák okozzák. Semmi köze ennek ahhoz, hogy az étel meddig marad a szervezetben.

2016. jan. 4. 15:04
 22/30 A kérdező kommentje:

Szombaton már régen anyósoméknál volt mindenki, ott ettünk is természetesen és vasárnap reggeltől hétfő hajnalig hirtelen mindenki a családban rosszul lett.

Csak a puszta jóindulat fáj anyósomtól, hogy az én menümet sorolta a dokinak. Már amikor folyamatosan tálaltam felfelé a kaját nálunk már ott is folyamatosan húzogatta a száját.

2016. jan. 4. 15:08
 23/30 anonim ***** válasza:
0%

A szalmonellát nem Ja-ral kell megelőzni, hanem hipós vízbe kell tenni a tojást, utána lemosni tiszta vízzel.

SZóval még szalmonella is lehet, de gondolom azt az orvos "kitalálta" volna

24/30 anonim válasza:
93%

"A lappangási idő attól függ, milyen kórokozó áll a fertőzés hátterében. Lehet néhány óra, néhány nap, de akár több hét is (pl. Hepatitis A vrus esetén.) A leggyakoribb kórokozóké 1-3 nap. "

Tessék:

"Nyolc-tizenkét órás lappangási idő a gyakoribb baktériumok közül a Salmonellákra, az 1-5 órás pedig az egyéb baktériumokra, baktériumtoxinokra jellemző (például Staphylococcus)."

A Hepatitis A nem ételmérgezés, hanem súlyos májgyulladás, mely az esetek 90%-ában tünetmentes, viszont a tünetprodukálásnál az egyik legjellemzőbb tünete a sárgaság. Ráadásul leginkább széklettel meg hasonlókkal terjed, azaz nem megfelelő (sőt, elég rossz) higiéniai körülmények kellenek ahhoz, hogy Hepatitisről beszéljünk.

25/30 anonim ***** válasza:
96%

Ha szombaton meg náluk evett az egész család, akkor nem volt szép tőle, hogy ő csak a te kajáidat sorolta fel.

Vagy menteni akarta magát, nehogy azt higgyék, hogy az ő kajájában volt valami hiba. És ugye a legjobb védekezés a támadás.

Vagy ha eleve nem vagytok jó viszonyban, akkor direkt meg akart bántani.

2016. jan. 4. 15:09
 26/30 anonim ***** válasza:

24-es, az "ételmérgezés" gyűjtőfogalom, minden olyan fertőzésre használatos, amely étel-ital közvetítésével jön létre. Számos kórokozó okozhatja, köztük a hapatitis-vírus is, bármilyen meglepő, nyilván nem a WC-kagylót nyalogatva fertőződnek meg vele az emberek.:-)

Lehetséges kórokozók:

Campylobacter, 2-5 nap. Ürülékkel szennyezett, nem megfelelően hőkezelt húsfélék, tej fogyasztása okozhat Campylobacter fertőzést. Akár szennyezett ivóvízzel is bevihetjük szervezetünkbe.

Clostridium perfringens, 8 és 16 óra. Rosszul tárolt húsételek elfogyasztásával jut az emberi szervezetbe.

Escherichia coli (E. coli), 1-8 nap. Főképp az elégtelenül hőkezelt marhahús fogyasztása során fertőződhet az emberi szervezet, de ivóvízben, lucernacsírában, az almában és a nyers tejben is előfordulhat.

Giardia lamblia, 1-2 hét. A kórokozó nyers, fogyasztásra kész termékekben fordulhat elő.

Hepatitis A, 28 nap. A kórokozó nyers, fogyasztásra kész termékekben és szennyezett vízből származó kagylókban fordulhat elő.

Listeria, 9-48 óra. A kórokozót többek közt hot- dog, löncshús, pasztörizálatlan tej és sajt tartalmazhatja, illetve bármilyen, mosatlanul elfogyasztott nyers élelmiszerrel, vagy akár szennyezett ivóvízzel is bevihetjük szervezetünkbe.

Norovírusok (Norwalk-szerű vírusok), 12-48 óra. Nyers, fogyasztásra kész élelmiszerekben illetve szennyezett vízből származó kagylókban fordulhat elő.

Rotavírus, 1-3 nap. Nyers, fogyasztásra kész élelmiszerekben fordul elő leginkább.

Salmonella, 1-3 nap. Nem megfelelően hőkezelt vagy nyers, állati ürülékkel szennyezett húsnemű, tej vagy tojás fogyasztásával juthat az emberi szervezetbe. Megtelepedhet tárgyakon, késen, de konyhai törlőben is.

Shigella, 24-48 óráig. Nyers, fogyasztásra kész élelmiszerekben fordul elő leginkább.

Staphylococcus aureus, 1-6 óra. Húsok és fogyasztásra kész saláták, mártások, tejszínes sütemények közvetítik leginkább. Cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszögés), vagy akár kézfogás útján is terjed.

Vibrio vulnificus, 1-7 nap. Osztriga, illetve nyers vagy nem elégségesen hőkezelt kagylófélék terjeszthetik.

2016. jan. 4. 15:19
 27/30 anonim válasza:
95%

"SZóval még szalmonella is lehet"

Lehetett volna, de ez nem az. Ez szimpla ételmérgezés.

A szalmonella az ételmérgezéshez hasonló tünetek mellett magas (akár 40 fokos) lázzal jár, ráadásul a tünetek 3-5 napig is eltarthatnak.

Egyértelműen anyósod főztje a hunyó kérdező, mert az ételmérgezésnek a lappangási ideje kevesebb, mint 1 nap (baktériumtól függ, hogy hány óra kb)

Anyósod szerintem magát akarta csak menteni, hogy téged sározott be. Én megmondtam volna a párodnak is, hogy innentől nem vendégeled anyósékat, mert a fáradozásaidat így köszönte meg.

2016. jan. 4. 15:20
 28/30 anonim ***** válasza:
100%

Na jópofa anyósod lehet.:)

De akkor most ki betegedett még meg rajtad és anyósodon kívül? Ők is mind ott voltak anyósodéknál is???

Mert akkor akár a te kajádtól, akár anyósod kajájától is lehetett.

Vegyétek végig, hogy ki miből szedett, miből evett és miből nem. Ez alapján leszűkíthetitek, hogy mi lehetett romlott, és mi az amit kizárhattok... Ha anyóska azt mondja, hogy a te salátád az oka, de az egyik beteg garantáltan nem evett a salátából akkor már ki is zárható a saláta, érted...

Akármelyikőtöknél is lehetett baki, akár egy boltban vett alapanyagtól, amit frissnek gondoltatok, de nem kóstoltátok főzés előtt és beletettétek valamibe...

Az edények tisztaságára is ügyelni kell... Én egyszer láttam a szomszédomat, hogy milyen nagyjából mosogat, csupa zsír minden "tiszta" edénye. Azt is láttam, hogy a tollkenő, amivel a kalácsot kente, tiszta retek és penész volt...

A kezetek, körmötök tisztasága sem utolsó szempont...

2016. jan. 4. 15:33
 29/30 A kérdező kommentje:

Ha valaki, akkor én nagy kézmosó vagyok :)

Már a férjem szerint túlzottan is fertőtlenítek mindent. (domestost is rakok pl a mosogatóvízbe)

Mindannyian ettünk salátát pénteken. De apósom és még 2 férfi nem lett rosszul. Apósom elviccelte azzal, hogy neki jó gyomra van :)

Nem azért, de szombaton anyósoméknál az akkor már 5 napos töltött húst ettük mindannyian pár kivétellel és már akkor nem ízlett nekem, gondoltam, hogy nem a szám íze szerinti a fűszerezés. Nem mondom, hogy az ő vagy akár az én kajám lenne a ludas, szerintem csak egy sima járvány, mert itt a környékünkön nagyon sokan betegedtek meg ugyanevvel a hasmenéses-hányásos vírussal. Csak anyósomtól a puszta jóindulat esik baromi rosszul, hogy mindenki kénye kedve szerint csináltam mindent, és így hálálja meg. Még szilveszterkor is ezzel viccelődött sógornőm, hogy én rendes vagyok, kivéve mikor megmérgezem az egész családot. Ez nagyon rosszul esik.

2016. jan. 4. 15:49
 30/30 anonim ***** válasza:
Nemrég volt ételmérgezésem, aznap este amikor megettem már hánytam is. Másnap újra ettem mert azt hittem csak nehéz volt lefekvés előtt.. az meg durva hasmenéssel végződött. 3. napra már az egész el volt felejtve. A férjem evés másnapján szintén durva hasmenéssel küzdött.
2016. jan. 4. 16:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!