Karácsonyi ételmérgezés, szerintetek kinek van igaza?
Pénteken megvendégeltük itthon a férjem családját, és vasárnap reggelre anyósom rosszul lett, őt követte még velem együtt 4 ember. Hányás, hasmenés. Hétfő hajnalig. Anyósomat be kellett vinni a sürgőre, ott megkérdezték mit evett és azt a menüt sorolta, amit nálunk evett még péntek délben. Szerintem az orvos az elmúlt 24 órára volt kíváncsi, így persze azt mondta, hogy ételmérgezés. Anyósomat hazahoztuk és mindenkinek mesélte, hogy az én kajámtól lett rosszul. Bár laikus vagyok, de szerintem ha pénteken délben megeszek valamit és romlott,akkor azt már legkésőbb hajnalban vagy még péntek este ki kellene jöjjön, nem? Nem pedig vasárnap este.
Kitettem a szívem-lelkem, 2 levest főztem, 2 salátát csináltam köretnek és 5 féle feltétet + desszertet, hogy mindenki szája íze szerint legyen a menü, és egyből a jóindulat szól belőle.
Túlreagálom? Tényleg az én kajámtól lett rosszul? Pedig mindent a legnagyobb körültekintéssel csináltam... :(
Ha ételmérgezés, akkor lehet a te kajádtól, hiszen máshol nem ettetek mind együtt, nem? Ez nem azt jelenti, hogy te rossz háziasszony vagy. Csak valami alapanyaggal bibi lehetett.
De lehet egy vírusos fertőzés is. Nem tudom, ki a többi 4 ember, még rajtad kívül. Tehát mennyire fertőzhettétek meg egymást.
Nálunk volt olyan, hogy kisgyerek beteg volt és mindenki akik babusgatta, puszilgatta szépen elkapta tőle. Aki nem játszott vele annyit, az nem. Nekünk eszünkbe se jutott, hogy a kajától lett volna. Mondjuk tudtuk, hogy a gyerek beteg volt pár napja, de nem gondoltuk, hogy még fertőz.
Én is inkább arra tippelnék, hogy pont attól lett rosszul mindenki, amit náluk ettetek. Az általad készített ebéd arra már vígan távozott a szervezetből. De nyilván akárkinek a kajája is volt rossz, nem szándékosan tett romlott ételt a vendégek elé, így tök felesleg hibáztatni mind téged, mind anyósodat. Remélem jobban vagytok azóta.
Saját tapasztalat: egyszer ettem olyan gombapaprikást, amibe a tejföl, amit beleraktam már egy ideje állt a hűtőben, de kidobni nem akartam, szav. idő rendben volt még... gondoltam ha főzöm, biztos nem lesz gáz. Az íze rendben is volt, sajnos valami viszont mégis elindulhatott a tejfölben, mert az éjjelt felváltva töltöttük a wc-n. A gombát vacsira ettük, tehát a krach kb. 2 óra múlva ütött be, nem másnap estére...
Én is erre a vírusra gondolok, de mivel karácsony volt, a doki is szerintem mondott valamit... adott 1 infúziót, írt fel egy csomó gyógyszert és mehetsz haza.
Péntek estétől én vasárnap estig anyósoméknál voltam, ha arra lennék kíváncsi, hogy én akkor mit ettem az elmúlt 24 órában, akkor töltött húst anyósoméknál.
Ha nem volt beteg a családban, aki megfertőzött titeket, akkor lehet, hogy a kajában volt valami.
De nem tehetsz róla, ha megfelelően jártál el, nem vagy mikroszkóp, hogy beleláss az alapanyagokba.
Majd szépen elfelejti mindenki.
Egyébként szombaton együtt voltatok valahol? Ugyanazt ettétek?
Nem lehet a te kajádtól.
Az ételmérgezés lappangási ideje nagyon maximum 12 óra, általában viszont 5-8 óra a lappangási idő, súlyosabb eseteknél lehet akár csak 1 óra is.
Így vagy az a hányós-fosós vírus kapta telibe az egész családot, vagy valamit megettetek vasárnap, és attól lett rosszul mindenki. Ha a te főztöd okozta volna ezt, akkor nem vasárnap este/hétfő reggel dőlt volna le mindenki, hanem még aznap, vagy szombaton.
A lappangási idő attól függ, milyen kórokozó áll a fertőzés hátterében. Lehet néhány óra, néhány nap, de akár több hét is (pl. Hepatitis A vrus esetén.) A leggyakoribb kórokozóké 1-3 nap.
Ettől függetlenül elmondhatta volna a saját menüjét is az anyós, megértem, hogy ez rosszul esett, de a helyzet az, hogy bármelyikőtök főztje okozhatta a bajt. Csak gyanakodni lehet arra, hogy esetleg valamelyik, nyers zöldségből készült, öntetes saláta, vagy krémes/tejszínhabos/tojáshabos süti lehetett a ludas, ezek a legáltalánosabbak, de semmi sem kizárható.
10-es válaszoló!
Egyetértek! Bennem is ez fogalmazódott meg rögtön, hogy minden rosszban van valami jó is, esetemben az, hogy itthon csak vajas kenyér lesz, ha jönnek és mivel ha nálunk vagyunk mindig engem kér meg, hogy főzzek, nem fogok főzni. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!