Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogyan küzdjem le édességfüggő...

Hogyan küzdjem le édességfüggőségem?

Figyelt kérdés
Szóval már mindent kipróbáltam...de semmi sem segített...még pszichológusnál is voltam aki hipnózissal akart rajtam segíteni....hát nem jött össze neki. Imádok enni de az édességfüggőségem ami aggaszt. A testsúlyom miatt is de leginkább az egészségem miatt. (160 cm 75 kg, 40es nő) Elolvastam Norbi uj könyvét ami arról ír hogy az édesség függőség hasonló a drogfüggőséghez....hát garantálom hogy ez így van....csak azt nem tudom "hogyan jöjjek le a szerről"??? :))) Van itt valaki akinek sikerült???

2015. szept. 10. 11:58
 1/8 anonim válasza:
:D ne egyél, úgy!
2015. szept. 10. 12:03
 2/8 anonim ***** válasza:
Szerintem is olyan mint a drog. Én ugyan még nem, de rősen haladok a függőség felé, de egyik családtagom már az, és rajta is van egyik kórházas papírján. 65 éves, egész életében édességfüggő volt. Elképesztő mennyit meg tud enni. Csak néhány példa: 1 egész tortát egy nap alatt, egy 2,5 literes jégkrémet egy este alatt, 4-5 tábla csokit egy film alatt, 5-6 zacskó gumicukrot egy ültő helyében. Napok telnek el úgy nála hogy édességen kívül mást nem is eszik! Azt mondták esélye nincs már "leszokni".
2015. szept. 10. 12:13
 3/8 anonim ***** válasza:
2. vagyok. Azt elfelejtettem, hogy hatalmas kartondobozok vannak nála tele édességgel mindenfelé a lakásban. Volt olyan hogy nem vett, és elfogyott, de akkor meg hajnalban ment le az éjjel-nappaliba, mert nem bírta tovább. Szerintem ez a függőség, nem tudom te az vagy e.
2015. szept. 10. 12:16
 4/8 anonim ***** válasza:
Amikor édesség után vágysz, azonnal foglald le magad valamivel, pl. csinálj néhány tornagyakorlatot. Eltereli a figyelmed és még hasznos is.
2015. szept. 10. 12:34
 5/8 anonim ***** válasza:

Talán nem vagyok durván édességfüggő, de évek óta, az első életmódváltásom s a fogyásom eleje óta enyhe probléma ez... Máig napi szinten eszem édességet, amit nem tartok jónak, bár az összetételük remek, az életmódomba illeszkedő, ezért sincs elég nagy motivációm a változtatásra.

Az agyamban úgyse fog menni az átbillenés, nem vagyok hajlandó olyan szabályt felállítani, hogy semmi édesség. Pedig szeretem a normális szabályokat :) De az édességletiltás nekem már extrém.

Roppant kreatív tudok lenni e téren, tudnék mesélni...

Az én irányom: már az elején elhagytam a normál cukrot, lassan csökkentettem az édességigényemet s a legtöbb édességem szénhidráttartalma is minimális.

Nálam alapvető a kevés szénhidrát és a sok zsír, ezek nélkül nemcsak több édességet, se jóval több kalóriát is eszem, a szénhidrát éhessé tesz, s megnöveli az édességvágyamat. Az édességtől pedig édességre vágyom. ha elkezdek édességet enni, nehéz megállni addig, amíg olyan alaposan jól nem lakom, hogy elmúljon az étvágyam.

Gondolom, ezzel sok más ember is így van.

Az ebédkori alapos jóllakás nekem segít, akkor kikapcsol az étvágyam. Ha csak nagyjából lakom jól, akkor még beeshet az evés utáni desszert gondolata... Persze lehet ellene küzdeni, de az nem hedonista dolog és én az volnék. Egészségtudatosságból képes vagyok alig enni valamit, de az érthetőbb vágyak...

Ja és már írtam, hogy nehéz megállni. Sokkal könnyebb el sem kezdeni, ha rólam van szó. Ki kell tapasztalni, mi nyugtat le minket jobban: 1 kocka étcsoki, figyelemelterelés, normálisabb étel... Aki nem tud kevés édességet enni, az inkább ne egye. S ahogy már írtam, alapvetően számít az étrendünk. Nekem pár deka rizs ahhoz, hogy elinduljak a lejtőn...

El tudok szállni ketogén diétában is, nem kell engem félteni, de nagyságrendekkel fegyelmezettebbnek tűnik az étkezésem úgy, pedig ugyanúgy eszemben sincs különösebb önfegyelmet gyakorolni.

Szerintem sokan nem értik, milyen az, ha valaki olyan személyiség, aki nem képes akarni az önfegyelmet evés terén. Én nagyon hedonista vagyok s ha 1 kilót fogynék azzal zsírból, hogy 1 napig tipikus fogyókúrásan eszem, akkor sem csinálnám, egy nap rengeteg, én minden napot élvezni akarok (persze egészségesen, amennyire lehet, ez fontos számomra, na ezért tudok tenni). Attól még fogytam 20 kilót, lassan, de élvezettel, más kérdés, hogy még kéne párat :)

Bocs, hogy nem voltam konkrétabb, de eme probléma nem könnyű, megoldása emberfüggő, én pedig 5-kor feküdtem le s ilyenkor ne vagyok maximálisan összeszedett. A kései fekvés még fontosabb problémám, mint az édesség, bár az étrend ebben is tud segíteni.

2015. szept. 10. 12:39
 6/8 anonim ***** válasza:

a függés az nem egy ördögi jellemhiba, egyszerűen evolúciós "tartozék"

sok minden okoz függést, amit vagy tudunk kezelni valahogy, vagy nem..

nem részletezném, mi minden..én is édességfüggő vagyok...az tart vissza a féktalan zabálástól, hogy cukros is vagyok, és ha rácuppanok egy kisebb tortára, vagy bármi cukrászdai, illetve édes péksüteményre, akkor nekem annyi..

nálam az akaraterőt ez a damoklesz kardja adja meg..

az édességfüggés ellen nehogy szedj valami gyógyszert, mert ez jellem kérdése, tehát szükségtelen bármi más.

vagy ellent tudsz állni, vagy nem.

ha nem, akkor is emberből vagy, úhogy ne szégyenkezz.

olyan tanács ami az akaraterőn kívül mindebféle hókusz-pókuszt havasol, az nem igazán vezet eredményre.

egyébként néha én is vétkezem, mert nem vagyok kimondottan a jellem bajnoka...de tartom a súlyom, mert muszáj...

2015. szept. 11. 07:15
 7/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszaitokat!!! Hát igen, akaraterőre lenne szükségem.....hogy azt mondjam NEM! A dohányzásról 15 év után egyik napról a másikra leszoktam....csak úgy...az egyik órában még rágyújtottam, aztán azt mondtam hogy NEM....és már 8 éve "tiszta" vagyok! Nem értem hogy az édességgel ezt miért nem tudom megtenni, miért vagyok gyenge, miért nem tudom azt mondani hogy NEM! :)
2015. szept. 11. 12:09
 8/8 anonim válasza:

Èn elég egyszerüen:)

Nem volt otthon édesség, nem ettem máshol sem, akármennyire megkívántam, nemet mondtam.

1-2 hét után kb eljutottam egy olyan szintre, hogy nem is kívántam már az édeset. Ettem egy kocka csokit, és már nem ízlett annyira, túl édes volt valahogy.

Ha tartod azt, hogy ne egyél sok ilyet, nem "szoksz vissz":)

Sok sikert!!

2015. szept. 11. 21:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!