Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ha egy majonézre az van irva,...

Ha egy majonézre az van irva, hogy tejsavat tartalmaz, akkor az laktózos? És ha egy kenyérre, hogy enzimeket tartalmaz, az lehet, hogy laktóz enzim? Súlyos laktózos vagyok, ezért kérdezem.

Figyelt kérdés
2015. aug. 26. 10:42
 1/8 anonim ***** válasza:
69%

A tejsav egy szerves sav, de amúgy semmi köze a tejhez. Pl a vagina is tejsav miatt savas, meg az izomláz is az izmokban felhalmozódó tejsavnak köszönhető, mégsincs sem a vaginában sem az izomban laktóz vagy tej.


A kenyérbe meg biztosan nem tesznek laktáz enzimet. Azok másfajta, állagjavító enzimek.

2015. aug. 26. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
30%
A laktóz az tejcukor. A laktáz enzim bontja le tejsavra. A tejsav benne van az aludttejben, kefirben, kovászos uborkában stb.
2015. aug. 26. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
70%

A laktáz enzim a laktózt egy galaktózra és egy glükózra bontja!!! Ne beszélj már baromságokat 2-es!


Ezért édesebb a laktózmentes tej. De nem savanyúbb.


A tejsav biológiai erjedéssel keletkezhet szénhidrátokból, baktériumok által (akár kefírben is a éaktózból, de nem laktáz enzimtől), pl. a savanyú káposztában is ahol semmi laktóz nincs, vagy az izmokban anaerob körülmények között mint mondtam volt.

2015. aug. 26. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, akkor el merem fogyasztani a majonézt /eltekintve a rengeteg összetevőtől, ami szintén aggasztt ugyan/. Egyszer rosszul voltam egy kimondottan laktózmentes fagylalttól. A gyártó azt irta, hogy az egyik összetevő tud olyat okozni, mint a laktóz.
2015. aug. 26. 11:09
 5/8 anonim ***** válasza:
Aki a másodikat minuszolta: [link]
2015. aug. 26. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Mondom, hogy a baktériumok képesek a laktózt tejsavvá erjeszteni, de nemcsak a laktózt, hanem egy csomó más szénhidrátot is, és nem csak a tejtermékekben. Szóval a tejsav a tejtől független dolog.


Ez olyan mint a nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar.


"A belekben található laktáz nevű enzim hidrolizálja, monoszacharidokra bontja." Magyarul egy glükózra és egy galaktózra, ugyanis azok a monoszacharidok!!! A tejsav nem az! Az egy szerves sav.


Egyébként meg:

[link]


"

Bár a név hasonló, a laktátoknak és a laktátnak semmi közük sincs a laktózhoz, ami a tejben található cukor, így tejérzékeny vagy laktóz-intoleranciában szenvedő emberek is fogyaszthatják."

A laktát az a tejsav kémia neve ha nem értenétek.


Ha már ennyire utána tudtok keresni, legalább ne tetéznétek a hozzá nem értést.

2015. aug. 26. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Hát ha ennyire szuperérzékeny vagy rá, akkor sajnos bármi ami nyomokban tartalmazhatja azzal gondod lehet.


De nem a tejsav miatt, hanem amiatt, mert a gyártás során szennyeződött minimálisan laktózzal. Pl a csomagolóüzemben.

2015. aug. 26. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Találtam egy listát arról, hogy mely anyagok jelenléte zárja ki azt, hogy ráirhassák, hogy laktózmentes egy termék. Ott szerepel természetesen az összes tej termék és láss csodát!... A TEJSAV, ÉS AZ ASZPARTAM IS.
2015. aug. 27. 17:43

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!