Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Van olyan, aki áttért gaboname...

Van olyan, aki áttért gabonamentes étrendre (pl. paleo étrend) és egy idő múlva elmúltak bizonyos régóta fennálló és minden kezelésnek ellenálló egészségügyi panaszai?

Figyelt kérdés

Ha igen, akkor pontosan milyen panaszokról van szó?

Mennyi idő múlva észlelt változást (napok, hetek, hónapok)?

Orvosi javaslatra, vagy saját kútfőből próbálta ki?

Orvosi felügyelet mellett végezte a diétát?

Milyen gabonákat zárt ki (pl. rizst, kukoricát is)?

Mi támasztja alá, hogy valóban az étrend változástól gyógyult meg (pl. kipróbálta, hogy visszatér a régi étrendre és ezzel visszatértek a bajok is, majd újra elkezdte az újat és ezzel el is múltak)?

Egyáltalán: rövid, vagy részletes beszámolókat, tapasztalatokat is szívesen vennék.

Olyanoktól is szívesen fogadok választ, aki ugyan áttért, de ez nem hozott változást az egészségében.

2015. aug. 18. 00:08
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Elözö (10.) utolso mondata - pontosan igy gondolom.

En meg nem tertem at, mert megvarom, mig a gyerekeim egy bizonyos eletkort elernek.

Emiatt vizsgalgattam a paleo ingyen hozzaferhetö informacioit, ami alapjan teljesen erre nem is fogok. A zöldsegeket imadom, gyümölcsöket is, minden masrol viszonylag könnyeden lemondanek - ha az elözökböl megfelelö mennyiseg allna a rendelkezesemre! +idö is elfogyasztani. Csirke-es pulykamellen kivül gyakorlatilag nem eszem mas hust több evtizede, es az izvilaga miatt könnyeden le is mondhatnek ezekröl, de a feherejbevitelt nem hiszem, h fedezni tudnam ezek nelkül, raadasul artalmasnak sem talalom. Alkalmankent halat is fogyasztok (kedvencem parolt zöldsegekkel), ezt nem tudom, lehet-e paleoban. A gombat is imadom, föleg parolva... de mivel csak en a csaladbol, igy meg megpucolhato ez a mennyiseg - amugy nem hiszem, h sokat ennek... Nekem a szenhidratrol lemondani több okbol nehezseg: Regebben gyakran tartottam gyümölcsnapokat, folyadeknapokat, ami kb delutan 3.ig jol is ment, Utana iszonyatos fejfajas, keptelenseg ezt csinalni csaladi teendök, kisgyerekek mellett... Es probaltam hosszu idön at, hetente 1 napot, igy eszrevettem, h egy idö mulva sem lesz jobb fejfajasügyileg. Egyszerüen muszaj vmi szenhidratot enni. Az arcom kistisztult, nyilvan a szervezet is valamenynire. Sztem a paleonak is kb ennyi a jo hatasa, az egyoldalu etkezesnel nyilvan könnyebben feldolgoz mindnet a szervezet, emiatt.

Hozzateszem, tejtermeket, serteshust egyaltalan nem fogyasztok tejfeherje-es tejcukor allergia miatt, ami annyit jelent, h gyakorlatilag semmi tünet, amiota nem fogyasztom (12 eve). Kolbaszokat...stb sem, ezekben ugy tudom, sok protein is van a tartositoszerek mellett. Par ev utan egyszer egy korty tejet tettem a kaveba, eppugy hascsikarassal jelzett, tehat ez sem mehet. Vajat mertekkel fogyasztok es a tejszines sütemenyekböl is eszek, vendegsegben 1-2 db-ot, igy okes. Hiaba serteshust egyaltalan nem eszem, megis azonnal hanyingerem, tüneteim kezdödnek mar a serteszsir szagatol is. (Nemreg egy etteremböl rendeltünk, az olajat kevertek zsirral, azonnal ereztem a huson, az elsö falatbol, iszonyat...) Emiatt en nem hiszem, h a paleo mellett teljesen elmulna ez az allergia!

A gyümölcsökkel tovabbi gondom, h pl. almat nem birom, egy felnel többet meg nem tudnek enni, de a friss szilva, szölö, barack es sok gyümölcs van meg, amit szinten csak modjaval tudok, 1-2 db-on tul felfuvodast okoz. Narancs es tarsai savanyuak (az "edes" is), ribizli is, banan megüli a gyomrot, szilva-barack hasmenest okoz... Nem tartom valoszinünek, h paleo mellett ezekböl mertektelenül ehetnek, mig ehes vagyok ;)... Igy meg, ugyan honnan allna rendelkezesemre a megfelelö zöldseg-es gyümölcsmennyiseg a paleohoz, jollakasig?

2015. dec. 9. 23:15
 12/19 anonim ***** válasza:

Volt viszont regebben egy testkontroll nevü modszer, hasonlo cimü könyvben reszletezik. (Ahgykontrollos könyv.) Ezt csinaltam regebben, es ugyanugy kistisztult az arcom, megkönnyebbüles, több energia. Söt, ez meg jobb, mint a gyümölcs-folyadeknapokkal.

Lenyege, h a 1.feherje (tejtermek), 2.hus, 3.zöldseg fogyasztasat el kell különiteni egymastol. Azaz zöldseget vagy a szenhidrattal, vagy a hussal lehet csak együtt enni, ill. mindegyit önmagaban. Meg kell varni a kiürüleset, aminek idötartalma a könyvben le van irva (legtöbb a huse, 3 ora), csak utana jöhet a követk etkezes. Gyümölcsöt pedig csak önmagaban javasolt, utana fel ora a kiürüles. Kiürülest ugy ertem, egy bizonyos feldolgozasi fazis, ami utan mar nem kezd el rothadni a belben az etel, igy nem kepzödnek biz. bacik meg toxinok. Na sztem erre fogok atterni, mert ettöl tenyleg csak jobban voltam, fejfajasnak semi nyoma, könnyeden betarthato, szinte semmiröl sem kell lemondani es raadasul pofon egyszerü is.

11.

2015. dec. 9. 23:26
 13/19 anonim ***** válasza:

Előző, paleóban sok szénhidrátot ehetsz, ha akarsz, nem írja elő, hogy ne... Számos szénhidrátbombát kizár, de marad, amúgysem egységes a paleo. Igazából mindegy is, hogy mit nevezünk annak, nem a paleót kell követni, hanem megtalálni a saját étrendünket.

A hal (nem hüvelyes) zöldséggel paleo.

A húselhagyást nem tudom, miért írod, az totál paleo. Annyira, hogy sokan azt hiszik, a paleóban folyton húst kell enni... Sosem kell, választás kérdése. Valamilyen fehérjeforrás nyilván kell, ez olyan pont, amit senki sem kerülhet ki, aki nem fényevő ;)

A test elvileg elműködik szénhidrátbevitel nélkül (nem mintha azt meg lehetne oldani hosszabb távon... szinte mindenben van szénhidrát), de attól még sok embernek nem jó kevéssel. Vagy hosszú idő kellene, hogy ráálljon s azzal nem akar foglalkozni. Nem is kell. Nem mindenkinek való a kevés szénhidrát. Ahogy nem mindenkinek való a sok sem.

Rengeteg dologgal jól lehet lakni :) Én leginkább tojással szoktam, ami olyan paleo, hogy csak na. De kinek mi tetszik.

Azzal sincs semmi gond, ha az ember felülbírálja a paleót s behoz valamit, ami neki jó, de alapvetően paleósan étkezik, ha amúgy szimpatizál az elvekkel. De már írtam, hogy sokféle paleo van, sokan rizst és krumplit esznek az ő paleójukban (külföldi fórumok paleója az utóbbi években, azt hiszem). A rizzsel keveseknek van baja, mivel semmi egészségtelen nincs benne, csak ugye nem kicsi az inzulinválasza, de ez a mellé evett dolgokkal csökkenthető és egy kevés esetén amúgysem annyira vészes (egypár banán is emeli az inzulint, ebben biztos vagyok. a glükóz már csak ilyen).

2015. dec. 9. 23:33
 14/19 anonim ***** válasza:

A hust csak azert irtam, mert egyeb okokbol nem eszek sokfelet es nem is kivanom, ezzel szemben a paleot meg mintha a hus tenne valtozatossa, tehat a (majdnem) husmentes etrendbe sztem bonyolultabb beleilleszteni, mint azoknak, akik mindenfele husokat ehetnek, esznek. Ha pedig husmentesen es tejfeherje-tejcukormentesen etkezik valaki, akkor a feherjeforrast eleg nehez összehozni brokkolibol es karfiolbol, talan valamilyen proteinital (de nem tudok rola, h lenne tejmentes!!?) potolhatna csak. Hüvelyes zöldsegekre nem tertem ki, ilyesmit sem eszek (kiveve az ujevi lencse), söt az egesz csaladban de meg a rokonsagban sem szeretik. A tul zsiros dolgokat, mint pl. rantotta sem tudnam megenni kenyer nelkül. Ha a paleoba belefer a krumpli es a rizs, azaz köretnek csak a teszta nem paleos, akkor ki tudja, talan voltak paleos honapjaim... :)) Bar ram mindenfele hatas nelkül.

11.

2015. dec. 10. 22:13
 15/19 anonim ***** válasza:

Utolag bocsi a hibakert, (javitva: *Agykontrollos könyv, *semmi). Es a teljesseg kedveert a testkontroll modszerröl lemaradt, h delelöttönkent csak zöldseget, gyümölcs-t es ezek kipreselt leveit lehet fogyasztani, ez a resze tisztitja a szervezetet.

A kerdezönek a kerdesre vonatkozoan irom, h en ettöl az etrendtöl eszrevetlenül fogytam is par honap utan, sokkal jobban, energikusabbnak ereztem magam, es az idöpontok kb betartasa mellett viszonylag egyszerü volt megvalositani, pl. nem kell kaloriat szamolni, tenyleg jollakasig lehet mindent enni, nincs benne tiltas, nem kell orvosi kontroll...stb. Visszaterve a vegyes etkezesre persze minden jo hatasa is visszaallt a regi kerekvagasba.

Sztem barmilyen etrendbe is fogsz, a meglevö egeszsegügyi problemakat figyelembe kell venni, ezek etkezesi korlatozasaival szamolni kell. Pl. epedieta, allergiak. (Bar egy paleos ismerösöm szerint az allergia megszünik a paleotol, ezt szerinte szamtalan eset bizonyitja, es utana panaszmentesen fogyaszthato, en ezt ketlem. Nyilvan, ha vkinek egy etel mertektelen fogyasztasa miatt alakult ki, akkor lehetseges, de legtöbbeknek sztem nem emiatt. Es akinek termeszetgyogyaszati modszerekkel feljavitjak az immunrendszeret, meg azoknak is vigyazni kell utana mindig az adott allergen fogyasztasaval, csak mertekkel lehet. )

11.

2015. dec. 10. 22:25
 16/19 anonim ***** válasza:

#14: Még vegán fehérjepor is van, úgyhogy az a rész nem gond.

Viszont nem vegánoknak (a vegán paleo valóban trükkös lehet, azt elismerem) ott a tojás. A párom sem tud rántottát enni rizs vagy krumpli nélkül, ő nem is paleózott sosem (bár ha ezeket is paleónak vesszük, akkor már igen közel áll hozzá). Ha valami nem passzol hozzánk, minek erőltetni?

Én aztán nem vettem észre, hogy a húsmentes paleo ne lenne változatos... Rengeteg növény van, olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek! Sokkal érdekesebb lett az étkezésem, mint korábban volt, amikor még unalmas búzalisztet ettem a sokféle ízes olajos mag helyett (mindig is ettem diót s néha mákot, de ma már sokkal többet és többfélét). Pusztán a tojás és a zöldség hatalmas változatosságot ad a fűszerekkel együtt, de olajos maggal kiegészítve kis túlzással szinte bármi lehet belőle. A tojás nagyon sokoldalú.

2015. dec. 10. 23:24
 17/19 anonim ***** válasza:

Én egy paleóhoz nagyon hasonló étrendre álltam át 4 hónapja. Nem eszek gabonát, magas keményítőtartalmú zöldségeket (krumpli, kukorica stb.), tejterméket, cukrot (édesítőszert sem), étolajat, hüvelyesekből csak borsót és zöldbabot, bolti feldolgozott ételeket, ecetet, finomított sót. Tejfehérje-allergiás vagyok (voltam?), ezért a marhahúst is kerülöm, nem is kívánom. Marad mindenféle gyümölcs, zöldség, tojás, húsok, zsír, olivaolaj, olajos magvak, méz. Néhanapján eszem rizst (keveset). Mindent magamnak főzök, és eszek még néhány kiegészítőt (probiotikum, alga stb.).

Az első 3-4 napban majdnem meghaltam, úgy fájt a fejem. Azóta nem fájt, és nagyon jól érzem magam. A hasam pár nap után lelapult, már nem vagyok "pocakos".

Orvoshoz nem járok, de 3 hónap után csináltattam egy teljes vérképet. Mondanom sem kell, tökéletes volt - a koleszterinem, a vasam (korábban mindig vashiányom volt), minden. A pajzsmirigyem rendbejött (előtte alulműködött, emiatt nem tudtam sokáig teherbe esni).

Régebben a téli hidegben reszkettem és fulladtam, ez megszűnt, -10 fokban is rendesen kapok levegőt. A bőröm szebb lett, eltűntek a pattanások. A hátamon és kezemen évek óta nem szűnő ekcéma eltűnt, de még néha újra kipattog, ha valami "étrenden kívülit" eszek. Elmúlt a puffadás, székrekedés, hasfájás. (Kivéve, ha eltérek az étrendtől.) A ciklusom beállt 28 napra, ilyen még sosem volt.

Saját elhatározásból kezdtem el, egy könyv hatására. Igazából a gyerekeimet akartam meggyógyítani, de eddig még csak magamat sikerült, ugyanis az ovis kajákat nem tudom megváltoztatni. Otthon viszont próbálom őket is így etetni, és rajtuk is látok javulást.

Egy hátrányt tudok említeni: nem akartam fogyni, de pár kiló lement rólam az első 2-3 hétben, és nem jön vissza, most kissé soványnak érzem magam. Bár az is igaz, hogy tini korom óta nem volt ilyen karcsú a derekam.

Nem akarok mást enni, mint most, mert azonnal érzem, hogy nem jó. Eleinte néha vendégségben "bűnöztem", pl. ettem 1-2 sütit, de már aznap este úgy éreztem, mintha követ ettem volna, vagy hasmenésem lett. Egyszerűen nem éri meg.

2016. febr. 15. 23:34
 18/19 anonim ***** válasza:
12-es, a leírásod alapján a testkontroll nagyon emlékeztet az ayurvédikus táplálkozásra. Egy időben én is próbáltam, és tényleg jó, de a beteg emésztőrendszeremet nem gyógyította meg. Szerintem ha már egészséges valaki, akkor ki lehet próbálni. Ha jól emlékszem, az ayurvédában sincs tejtermék, csak ghí (tisztított vaj). De ne feledjük, ez egy ősi indiai táplálkozási mód, alapvetően nem a mai ételekre tervezték (pl. bolti kenyér, húsipari termékek, búzalisztnek nevezett valami, feldolgozott ételek, konzervek stb.).
2016. febr. 15. 23:49
 19/19 anonim ***** válasza:

18-as, nincs uj a Nap alatt, igy lehetseges, h eppen az ayurvedikus alapjan talaltak ki a testkontrollt, atirva modernebb eletmodra es etelekre. :)

Ujra atolvasva azert kiegeszitenem, h azt is javasolta a könyv, h minel kevesebb feldolgozottat együnk. Es egy lenyeges dolog: delelött csak folyadekot szabad fogyasztani. (Persze cukormenteset, termeszeteset.) Pl. viz, tea izesites nelkül, zöldseg- es gyümölcslevek. Igy amikor mar ehes kezdtem lenni, akkorra idözitettem a tömenyebb zöldsegleveket. De amugy is, neha azt hisszük, ehesek vagyunk, de egy pohar viz is megoldja, tehat szomjusag volt. Nem vagyok benne biztos, h van-e kötelezö folyadekmennyiseg, de legalabb fel litert erdemes delelött inni, mert ez beinditja az anyagcseret, igy tisztul a szervezet. A reggeli kaverol sztem nem mondtam le akkoriban (bar ma mar nem iszok, csak megszokas), de igy is sokkal jobb lett.

Kisebb gondot okozott a lemondas a szenhidratgazdag reggeliröl, de a kapott plusz energia ezt megkönnyitette "fejben helyrerakni". Es azert is jo modszer, mert nem kell lemondani semmiröl, tehat ha delelött megkivanok vmit, akkor azzal a tudattal, h majd delutan fogyaszthatom, sokkal könnyebb kitartani, mintha tiltva lenne. Ugyanakkor rendszeresen meregteleniti a szervezetet... sztem jo modszer.

12.

2016. febr. 18. 22:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!