Észre vettétek hogy a paleo sokaknak nem áll másból minthogy mindent lecserélnek valami más, egészségesebbre?
3,5 éve jobbára paleózom, nem totál és nem állandóan, de az átlagos magát paleósnál nevezőnél azért jobban... (Minth ahogy nem vagyok vega, de az átlagos magát vegának nevezőnél jobban... :-/ Pedig a vegetáriánizmus egyértelmű, a paleo pedig sokféle, egyes paleókba belefér a rizs, de még a krumpli is. A magyar Szendi-félébe persze nem, de ugye a külföldiek nem azt követik. Én se követek semmit, csak eszem, ami nekem jó.)
Olyan értelemben nincs sok közöm a paleóhoz, hogy nem amiatt nem eszem glutént s tejet, az hamarabb jött, mint ahogy egyáltalán megtudam, mi a paleo.
Nyilván semmi közünk nem lehet az ősember táplálkozásához, akkor kb. az összes gyümölcsöt s zöldséget is kihagyhatnánk, hisz nemesítettek... Buta név, sok paleós utálja, hogy támadási felületet jelent és bárkiben is felmerül, hogy bármi köze van az ősemberhez, amikor nyilván nem lehet.
Sok dolgot tilt a paleo, ami tényleg nem valami célszerű, ebben jó. Valamibel nehezebb félremenni vele, mint más, szintén nem rossz étrendekkel, de persze lazán lehet egyoldalúan és egyégségtelenül étkezni paleósan.
A paleo nem írja elő a húst, én sem szoktam enni olyasmit, max. igencsak elvétve (eddig úgy havi egyszer, de ez le fog csökkenni, mert ketogénezek, na azt a paleóval ellentéteben igyekszem követni, nem csak véletlen és azt nem tudom összeegyeztetni a húsfogyasztással, bármilyen humorosan is hangozhat ez).
Magkenyereim és sütijeim vannak, de nem fontosak (régen a magkenyér nekem kellett ahhoz, hogy ne haljak éhen, érdekes, hogy a ketogén bejövetelével könnyebb jóllaknom, pedig az további korlátokat adott :)).
Maglisztjeim s hasonlóim akadnak, bár igen ritkán használom őket, de flancos túlárazott dolog(paleo süti meg keksz meg csoki meg lisztkeverék) eszembe se jut. Főleg most, hogy NAGYON csóró vagyok, kevesebb jut ételre, mint valaha. Ehhez szuper a jelen étrendem ;) Maglisztekkel együtt, kis mennyiségben lazán beleférnek.
Az emberek jelentős része szereti pótolni a régi ételeit. A vegáknak, sőt vegánoknak is ott van a sok műhús vagy műsajt meg műtejszín meg mindenféle flanc. A ketósoknak a nullkalóriás csokiszósz és szinte teljesen szénhidrátmentes (bár 1 szem fölött hasmenést okozó) csokik... A simán szénhidrátszegény étrendűeknek a szénhidrátcsökkentett kenyér... A gluténmentes lisztkeverékek, a laktózmentes tejtermékek...
Ilyenekkel nem élek, de akinek ez a jó, jobb esetben csak ideiglenesen, mankóként... Semmi bajom azzal, ha valaki legalább a kisebbik rosszat választja, de amikor egy vegán ételben 12 ipari furaság szerepel, hát izé... Vagy ha egy vega büszke magára, hogy nem eszik húst, de sütin és génkezelt szójás tésztán él... Nagyon félre lehet menni, az tuti. Paleósan legalább kimarad a szója s az ipari cuccok, de a jobbféle alapanyagokból is lehet nem természetes, nem normális, nem kiegyensúlyozott étrendet összehozni. No és a bolti akármilyen hús sem az egészség csúcsa, de sok paleós ezt azért tudja. (Megjegyzem, a bolti tejtermékek s ketreces a vegáknál sem olyan csodásak, sem egészségi, sem lelkiismereti szempontból.)
Nem tudom, mit jelent nekem a paleo. Nem sokat. Nem is érdekel, létezik-e paleo s az mi. Én csak eszem, ahogy nekem jó, glutént nem, tejterméket nem, húst lehetőleg nem, akkor sem boltit (kivéve pár zsíros hal, ami túl jó és kisebb fokon hat meg az állat, bár az ő szenvedésük is zavar), zöldborsót igen :D (fő nem paleo ételem, bár ketósként alig eszem, mivel nekem SOK zöldségre kell a szénhidrátkeretem. de fenntartom a jogot rá, hogy egyem :D), paleo és egyéb keményítőket szinte semennyit... Egyéni szervezetemnek egyéni életmód :D Szeretek a magam feje után menni.
A whole30 "ne együnk semmit, ami sütire vagy pizzára vagy csokira vagy hasonló bűnös dolgokra emlékeztet, bármiből is van" megközelítés idegen tőlem. A csoki már nem kell, de palacsintázni szeretek s teljes lelki nyugalommal teszem is. Amúgy nyers palacsinta is létezik, bár én nem azt a macerás és nagy kreativitás vagy mennyiség nélkül túl kalóriaszegény vonalat követem. Jó dolog a nyersvegán konyha, amióta ketogénezek, különösen fontos számomra (ami szintén lehet fura, de nálam elég logikus), de az ilyen aszaljunk 12 órát, hogy együnk pár falatot, az nem az én műfajom. A gyümölcslapok szuperek így, mert azokból nem kjell sok... Főleg ketogénben, jegyzem meg... Sajna egyes ételeknél (a gyümölcsöseknél) ütközik a nyersvegán a ketogénnel, de más esetekben direkt jók együtt, főleg, hogy alapból paleózom is, a nyersvegán pedig szinte teljesen paleo, a gabonákat és hüvelyeseket nem evő nyersvegánok (tuti sok ilyen van, ezek az ételcsoportok nagyon szolidan jelennek meg a nyersvegán ételekben, érthető módon) egyben paleóznak is, ha tudják, ha nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!