Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogyan segítsek édesanyámnak...

Hogyan segítsek édesanyámnak fogyni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Azért kérnék segítséget, mert aggódok édesanyám miatt. Túlsúlyos és csípőficama van. Az utóbbi miatt nem igazán tud sportolni, ha pedig nem mozog a fogyás is kevésbé sikeres. A diétákat visszautasítja a jojó effektus miatt. Mit tehetnék hogy segítsek neki?

2015. júl. 21. 11:39
 1/4 anonim ***** válasza:

Rendes dolog tőled, hogy aggódsz édesanyád miatt és segíteni szeretnél neki. Viszont, ha ő maga nem látja be, hogy változtatnia kell a hozzáállásán, az étkezési szokásain, akkor nem tehetsz érte túl sokat. Ezt neki kellene belátnia és elfogadnia, hogy ez a helyzet és változtatnia kell, mert csak rosszabb lesz. Főleg, hogy csípőficamos.

Ha tudsz főzni vagy érzel hozzá kedvet, akkor készíthetnél olyan ételt, ami nem hizlal, egészséges és még jól is lakik vele az ember. Nem tudom, hány éves vagy, de vehetnél mondjuk gyümölcsöket, szépen összevágnád őket egy tálba, kis fahéjjal meg is szórhatod vagy valami mással ízesítheted. Viszel magaddal két villát és egy kis tv-zés mellett ketten megehetitek. Mondjuk a vacsit ezzel lehetne helyettesíteni. De te se egyél ő előtte csokit vagy ilyesmit.

Azért írom ezt, mert nekem térdproblémám van, és mondták, hogy fogyjak. Nem kell sokat, nincs túl nagy túlsúlyom, de komolyan vettem. Régen is mondta ezt az orvos, de nem hallgattam rá, a rossz szokások rabja voltam. 3 hónapja változtattam az étrendemen és eddig mínusz 6-7 kg-nál tartok. Nem sok, de jobb a közérzetem. Még egy 10-et leszeretnék adni. Nyáron a legkönnyebb betartani mindent, mert van sokféle gyümölcs, a nehéz ételeket nem kívánod, sok vizet iszol.

Pl. futni én sem tudok. De szoktam menni hosszabb távra kerékpározni. Ezt tudom végezni.

A lényeg, hogy először ne alkalmazza, hogy holnaptól szigorúan csak 1000 kcal-t eszik, ha eddig 3000-et evett, mert hamar feladja. Csak a vacsorára próbáld átszoktatni először. Érdemes lenne a kenyeret is lecserélnie, illetve cukrot se fogyasszon lehetőleg. Jégkrémből is van diabetikus. Hidd el, nagyon finomakat eszek. Leginkább a köretet cseréltem le, nyers/párolt zöldségekre. Előtte... hajjaj..

Hétvégén ettem egy szelet rántott húst. Szeretem, nincs mit tenni. A kedvencekről se kell lemondania, csak azokat igyekezzen ritkábban enni és kevesebbet.

Az első két hét borzasztó volt nekem. Azután, ahogy ment lejjebb a hasam és kevesebb ételt bírtam megenni, jobb lett. Csak a kritikus időszakot bírja ki az ember. És mindig figyeljen oda az étkezésre.

Nem fogok visszatérni a rossz szokásaimhoz, ha le megy még a maradék túlsúly, tartani fogom.

Először is, beszélj vele. Csinálj valami finomat. Ha van testvéred, vond be őt is. Ne támadjátok azért le, legyetek továbbra is türelmesek vele. Remélhetőleg, megérik benne az elhatározás és rászánja magát. Addig is gyümi sali estére. :)

2015. júl. 21. 12:17
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél.

Nem arról van szó hogy nem akarna fogyni, ahogy mondtad a kenyeret, azt például nem nagyon fogyaszt.

Most én is azon gondolkoztam hogy a köreteket kéne lecserélni, és a zöldségeket nagyon jó ötletnek találom, ahogyan a gyümölcssalátát is.

Nagyon hálás vagyok mégegyszer.

2015. júl. 21. 12:27
 3/4 anonim ***** válasza:

Szívesen. :)

Igen, kezdetben annyi is elég, hogy a köretet megváltoztatjátok. Több vitamin is van benne, mint a sültkrumpliban, és a zsírt már ne említsük. Az nagyon jó, ha akar fogyni.

Ha pörköltet enne, ahhoz ne egyen tésztát, inkább csak uborkát mellé. De ha kell tészta, akkor én durumot szoktam enni. A rizs pedig sima sült hús mellé is jó, vagy ragut lehet készíteni hozzá.

Nézz szét a neten, sok recept van fenn.

Ma még volt egy tortilla lapom. Tettem bele csíkokra vágott sült húst, paradicsomot, uborkát,saláta levelet, leöntöttem fokhagymás joghurttal. Ez az én "gyros"-om. :D

Csak tényleg a jojót kerüljétek el. Ezért nem kell koplalva fogyni, mert egy idő után feladja az agy, és elkezdi az ember kirámolni a hűtőt. Ezzel pedig a dupláját szedi vissza.

"Lassan járj, tovább érsz." - Sok sikert! :)

2015. júl. 21. 14:30
 4/4 anonim ***** válasza:
Nincs jojó effektus, ha nem koplal tartósan, és nem tér vissza a régi életmódjához. Ha idővel elkezdi ugyanazt enni mint eddig, akkor ugyanúgy vissza fog hízni, függetlenül attól, hogy hogyan fogyott le. Mivel mozogni nem nagyon tud, így csak a kalória csökkentése marad, amit szerintem szerencsésebb az élet minőségével befolyásolni mint a mennyiségével. A köretek lecserélése például jó ötlet, mert jellemzően azzal viszünk be nagy mennyiségű szénhidrátot és így kalóriát.
2015. júl. 21. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!