Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért nem termesztenek alacson...

Miért nem termesztenek alacsony sikértartalmú gabonát ha ilyen sok glutén érzékeny?

Figyelt kérdés

Úgy hallottam, hogy azért kezdek el minél magasabb sikértartalmú gabonákat termeszteni,mert a feldolgozás során van valami előnye.

Ha régebben jó volt kisebb sikértartalmú gabona akkor most miért nem lehet megint termeszteni?

Nem éri meg?

Hiszen nő a gluténmentes termékek iránti kereslet.



2015. jún. 3. 16:10
 1/5 anonim ***** válasza:

A sikér a búzában van - és igen sok búzából készült termék éppen azért olyan, amilyen, mert magas a sikértartalma. Pl. a búzalenyér azért kel meg olyan szépen, a rétes és gyúrt tészta készítéshez is szükséges a magas sikértartalom, anélkül nem lesz megfelelö minöségü.


Régebben is a "jó" liszt az volt, aminek magas a sikértartalma, és ezért kezdték fokozottan az ilyenekt termeszteni már sok száz éve.


A többi gabonafélében nincs vagy csak kevés a glutén, viszont ezek a felhasználás során mashogy viselkednek és a végeredmény sem felel meg a megszokorr termékekének.

Akinek ninsc gondja a gluténnal, az nem szivesen enne rossz(abb) terméket ok nélkül. Akinek meg probléma, az úgy is mást keres.

2015. jún. 3. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Alakor

[link]

vajon lisztérzékenyek is fogyaszthatják?

2015. jún. 3. 20:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Alacsonyabb sikértartalmút sem fogyaszthat a gluténérzékeny. Zéró tolerancia, sajnos. Még nyomokbanosra is, pedig az néha csak annyit jelent, hogy egy napon készítették a gluténessel, esetleg! szennyeződ(het)ett.
2019. jún. 5. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Vannak olyan gabonák, melyekben nincs glutén. Az álgabonákban szintén nincs glutén. Vannak országok, ahol a fő tápláléknövény gluténmentes, de ez a gabona sok vizet igényel; ez a rizs.

Lehet még mondani a kölest, az árpát, a zabot is. A hajdina és az amaránt álgabonák, gluténmentesek. A honfoglalók még ismerték ezek legtöbbjét, a kölesről és a hajdináról lehet őket ismerni.

2019. jún. 6. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

a glutén bioragasztó, és ha megtámogatják szén-dioxiddal akkor szép nagyra felfújható és jó pénzért eladható. Ha nincs glutén akkor nincs látványkodás se.


vivát kínai kaja! a la rizs rizzsel :)

2021. aug. 26. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!