Segítség! A lányom szörnyen elhízott! Mit tegyek?
A lányom iszonyúan kövér. Itthon egészségesen főzök, de az édességet nem korlátozom, tegnap is megevett egy egész tábla csokit, meg ma is. Nem akarom megbántani, de tényleg kövér. Mérlegünk nincs itthon, de egy pár hete sírva jött haza, hogy az iskolában megmérték őket, és ő volt a legkövérebb. Egyik nap már nagyon kíváncsi voltam a méreteire, és azt mondtam neki, hogy varratok neki egy ruhát, így hát fogtam egy mérőszalagot, és lemértem mellbőségét, derékbőségét hasát, csípőjét és combját. ledöbbenve jegyeztem fel a gyermek adatait:
Amikor sírt, azt mondta, hogy 80 kilogramm a súlya
Mellbősége: 97 centiméter
Derékbősége: 117 centiméter
Hasa: 134 centiméter (!)
Csípője: 129 centiméter
Combja: 73 centiméter
Szerintem nagyon rosszul oszlik el rajta a súly, sportolni nem hajlandó.
Köszönöm a válaszokat!
Minek ide orvos? Ma arra nincs kapacitás hogy egy gerincsérvet egyáltalán diagnosztizáljanak! Nehogy már egy hanyag, felelőtlen szülői magatartás miatt terheljétek le az orvosokat!
Egy gerincsérv az probléma! Egy kis súlyfelesleg rohadtul de nem az!
Egyetértek az utolsó hozzászólóval. Tök fölösleges olyan orvosokhoz rohangálni, akik vagy meghalnak szívbajban 50 évesen vagy azért kapnak horribilis pénzeket, hogy nem létező betegségek drága gyógyszereit reklámozzák és felírják. Például az az orvos, akinek a könyve máig biblia az egyetemeken, és ami alapján ma eltiltják a szívbetegeket a vajtól és sótól, 52 évesen halt meg szívbetegségben. Elárulok egy titkot: a sóhiányos étkezés magas vérnyomáshoz vezet!
A dietetikusok 3/4-e a kalóriaszámlálás megszállottja, mit sem törődve azzal, hogy az a kalória milyen. Aki ilyenbe kezd és alkatilag hízékony, arra egy életen át járó szenvedés vár: lemegy 10 kiló visszamegy 20, lemegy 10 visszamegy 5, lemegy 15 visszamegy 30.....
Ennél jobban semmi nem viseli meg a szervezetet! Betegségek tucatjait okozza, nem beszélve a lelki katasztrófáról az állandó kudarcérzet miatt. Tudom miről beszélek!
'.) Semmiféle diéta! Se soványhúsos Atkins, se tejkúra, se semmi ilyen baromság! A szervezetet nem megvonással kell gyógyítani, kivéve ha az a megvonás méreg.
Ezért nagyon hatásos például az ún deutérium mentes víz. Iszonyú drága az igaz, 1600Ft körül/ liter de ha futja rá, akkor nem kell sajnálni! Vagy lehet PI víz is, ugyan nagyon sokan tiltakoznak ellene, szidják hordják, mert a feltaláló kissé pénzéhes, de ki nem az? A PI víz attól még nagyon jó és olcsó is a deutérium mentes vízhez képest, ártani meg végképp nem árt!
Semmilyen vegyszeresen kezelt zöldséget ne vegyünk. Tudom, könnyű azt mondani. Ha van léehetőség szerezni kell egy kis kertet, földet és megtermelni a sárgarépát, zöldséget, levesbe valót. A zöldséggyökér például még a ginsengél is hatásosabb gyógynövény a legújabb kutatások szerint.
Tudom most sokan letámadnak érte, de a vegetarianizmus is lehet megoldás, bizonyos feltételek mellett, amikről kicsit lejjebb írok majd.
Nagyon fontos, hogy bármit eszik az egynemű legyen. Mire gondolok? Minden étel, ami nem zöldség vagy gyümölcs, az köret legyen a zöldség, mint főétel mellé! Az étel 70%-a párolt vagy nyers zöldség legyen. Nem agyon főzött-sütött! A vitaminok nagy része 40 a maradék pedig 60 fok fölött kiég. Ezzel a zöldségből egy darab rost lesz hasznosanyag tartalom nélkül.
Tehát példa: ebéd, zöldség, mellé tészta mártással. Sose legyen tészta hússal, tejföllel vagy bármi más fehérje alapú étellel vagy akár krumpli, ami keményítő alapú. Szénhidrát alapú ételt csakis szénhidrát alapú étellel párosítsunk. Ha mindenképpen akarnak hozzá enni mást, az legyen valami barna kenyér, legalább hamarabb jóllakik. Tehát ha az egész étel 20 deka, abból 14 deka a zöldség és 6 deka a tészta és a mártás együtt. Persze eleinte úgyis sokkal többet fog enni a gyerek, semmi baj, lényeg, hogy az arányok meglegyenek. És nem kell megijedni a mennyiségtől, mert a zöldségből sokkal többet fog enni, legalábbis, amíg a szervezte rá nem áll, és el nem kezd egyensúlyba jönni. Ez kb 1 év. Akkor hirtelen elkezd kevesebbet enni, mert a szervezete már visszajelzi mennyi az elég.
Húsevés problémája. Igenis egészséges a vegetarianizmus! De el kell oszlatnia tévhiteket: Igaz-e, hogy a vegák betegek? Hazugság. Igaz-e, hogy vitamin és fehérje hiányosak? Hazugság. A fehérjét a szervezet álltja elő, nem pedig felszívja. A húsban vannak olyan anyagok, enzimek, amik fontosak az izomszövet növekedéséhez, azokat felszívja a szervezet és fel is használja. Minden mást lebont alkotóelemeire. Mivel a hú rendkívül sok tömör, feldolgozható anyagot tartalmaz, a szervezet nem tud vele mit kezdeni ezért zsírt csinál belőle! Tehát a hús alapvetően hizlal ha az összes orvos és dietetikus a feje tetejére áll akkor is! De!
Lehet-e baj, h valaki a fentebb leírt étkezést betartja, de mondjuk hetente kétszer a zöldség köreteként nem krumplit VAGY tésztát, hanem húst eszik? TERMÉSZETESEN SEMMI BAJ!
De menjünk tovább a tévhitekkel: a vegák vashiányosak és vérszegények. Semmiféle kutatás nem igazolta, kivéve pár orvos tévhitét, amit semmi nem támaszt alá. az egyetlen hiteles felmérés szerint nő a vérszegénység, elsősorban Európában de még jobban az USA-ban. Az kimutatható, hogy ennek oka a vashiány. Az is tény, hogy teljes vega étkezés okozhat vashiányt. Az is tény, hogy 1940-hez képest a növények vastartalma az 1/5-e az akkorinak. Viszont semmiféle felmérés nincs arról, hogy a vashiányos, vérszegény gyerekek mekkora része vega! SEMMI! Tehát a beteg vegákról szóló cikkek és hírek HAZUGSÁGOK.
De! Az is tény, hogy a zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalma hihetetlen mértékben lecsökkent az utóbbi 25-30 évben. Ezért szükség lehet kiegészítőkre, vitaminokra például. Tudom megdöbbentő de az emberi szervezetnek a jó egészséghez 90 féle táplálékkiegészítőre, 60 ásványi anyagra, 16 vitaminra, 12 alap-aminosavra és proteintartalmú sejtre és 3 alapvető zsírsavra van szüksége. A gyomorfekély oka stressz állítják az orvosok. Ezzel szemben bizmar gyönyörűen meggyógyítja és kb 300 forintba kerül, míg a gyomorfekély vizsgálata iszonyú kockázatos és drága, hát még a műtét.... akár több százezerbe is kerülhet az egészségpénztárnak.
De menjünk tovább.
Ha a gyerek sok édességet kíván és eszik jó esély van rá, hogy kevés a szervezetében a króm és a vanádium. Igaz ezek kolloid formában elég drágák, de úgy szívódnak felé a legjobban - ráadásul ha összevetjük a mindenféle méreggel és műanyaggal vegyített csokik árával, amit gyerek eszik meg ezek hiánya miatt, lehet, hogy mindjárt nem is olyan drága!
A kalcium is univerzális és kapható kolloid formában, akár (minden orvosi állítással ellentétben) megadózisban is. Szükséges a csontok erősödéséhez és fejlődéséhez, megelőzi a magas vérnyomás kialakulását és egy csomó más betegséget.
C vitamin a rákmegelőzés legfontosabb vitaminja. Nagyon fontos: a laktát alapú vitaminkészítmények semmit se érnek! Tehát mielőtt bármit vesz, nézze meg laktát alapú-e. A C vitamin megadózisban biztos megelőző módszere a ráknak. 10000mg naponta és biztonságban van ettől borzasztó betegségtől.
Naponta az előírthoz képest kétszeres cink, riboflavin, szelén. E vitamin, béta-karotin, szelénium nyomelem. Szintén kétszeres adag a rák és az Alzheimer-kór egyik legjobb ellensége. Kolloid szelén más tucat betegség megelőzésére is kiváló.
Magnézium és bór. Kalciummal együtt megelőzi például a vesekő képződést.
Réz és nem lesz aneurizma.
Cink is nagyon fontos.
A noxigelon kiváló a csontritkulás megelőzésére sőt gyógyítására.
Ezek tehát a legfontosabb vitaminok és ásványok, amikre szükség lehet a zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalmának csökkenése miatt.
Végül a mozgás. A gyerek nem hajlandó sportolni. Nem csoda. Ilyen súllyal és vitaminhiányos étkezéssel csak súlyos ízületi problémák lehetnek a következményei egy keményebb edzésnek (lásd norbi levágott lábú kövérjei). tehát a mozgás fontos, de még fontosabb, hogy csak annyi legyen, amennyit még kellemesen el tud végezni! Ha fáj a térd, a hát, akármi, azonnal abba kell hagyni! Kezdeni lehet közös sétákkal is! Aztán ahogy az étkezéssel kezd helyreállni és elkezd fogyni, lehet nagyobb távokra. Ki kell találni ugrálós játékokat, amiket együtt csinálnának, így nem unja meg. nagyon fontos, hogy napi rendszeresség legyen benne, így egy idő után már szokássá válik és magától is csinálni fogja, mert jól fog esni neki!
Ha mindezeket betartja, a gyerek szinte át fog alakulni. Mind fizikai, mind szellemi teljesítménye nagy mértékben fog emelkedni a túlsúly pedig csak egy elfeledett álom lesz.
azt tudom mondani amit minden hasonló már ágyból kiszállni sem tudó sok száz kilós zsírgombócókat elnézve a tévében is mindig eszembe jut.nem kell etetni annyit és nem mindegy mivel!ki ne találd már nekem hogy napi 1500 kalórián meg salátán lett olyan?az lenne a világ nyolcadik csodája.gondolom cukrot eszik szénhidráttal egész nap aztán meg még csodálkozol is rajta meg ő is.sír miatta,zavarja de tenni ellenne nem hajlandó.msot erre mit mondjak?megérdemli ha csúfolják.
ne adj neki csokit meg ilyeneket.még mozgás nélkül is fogyásnak indulna ha normálisan enne.ez a szülő felelőssége.sőt szerintem aki bálnát csinál a gyerekéből attól elkéne venni.
Én is úgy híztam el, hogy senki nem törődött velem... hisztiztem egyet és már el is tűnt a paradicsom, jött helyette kolbász, le se szarták, csak ne hisztizzek, amíg kipihenik a munkát vagy a részegséget...
A szülő dolga odafigyelni ilyesmire. Sajnos sok évembe telt magamtól rájönni mi a helyes érkezés. Neked viszont itt a lehetőség, könyvek és előadások tucatjai állnak rendelkezésre... amit leírtam, az meg egyszerű és érthető, csupán akarat kérdése...
Ha hisztizik, hogy fújj sárgarépa, mutass neki egy fényképet vagy bvideót valami nagyon kövér emberről, akinek úgy vágták ki a falát, hogy kórházba vigyék, és kérdezd meg ős így akar-e élni? Tuti nem fog igent mondani, aztán szépen meg kell vele etetni a gyümölcsöt, zöldséget..1 hónap és a szervezete hirtelen feléled, jelezni fogja, hogy "ez jó, még ilyent"... onnantól kezdve minden sokkal könnyebb lesz, de ha nem leszel határozott, nem érsz el semmit se...
Igen ő még csak gyerek, ezrét képtelen felérni ésszel mire jó neki, ha kicsit kínlódni kell. Ha meg hízékony, mint én (például volt, amikor 5 kilót híztam 3 nap alatt), akkor bizony neki többet kell szenvednie az egészségért, ez már csak ilyen. Azt is meg kell értenie, hogy az élet nem csupa élvezet... ha azt hiszi, állandóan kudarcok fogják érni minden téren, vagy drogba, vagy evésbe menekül....
Szóval igenis tartasd be vele amit az előző írásomban leírtam és egyszer nagyon-nagyon hálás lesz neked!
"A szülő dolga odafigyelni ilyesmire"
A szülő mégis miért, hol értene a táplálkozáshoz, amikor az egyetemen képzett emberek (orvos vagy dietetikus, vagy mondjuk egy diabetológus) sem értenek hozzá?
A fogyasztói társadalom nem úgy néz ki, hogy széles rétegek értenek a táplálkozáshoz, mert akkor egy csomó élelmiszeripari termék iránt megszűnne a kereslet + túl kevés krónikus beteg ember lenne. Tehát fontos, hogy a legtöbb ember NEM ért a táplálkozáshoz, csak eszik vagy baromságokat ajánlgat másoknak evéssel kapcsolatban.
Utolsó: bár mondhatnám hogy nincs igazad! És mégis, az internet, minden hülyesége ellenére ma már eljuttatja az emberekhez a kellő információkat. Csak meg kell ezeket találni.
Egyszerű józan gondolkodással is ki lehet találni, hogy nem hallgatok olyan orvosok tanácsára a táplálkozással kapcsolatban, akik maguk is elhízottak, 52 évesen meghalnak szívbetegségben, vagy 65 évesen csak csoszogni tudnak....
Ezek azért számomra eléggé evidensnek tűnnek. Ezért is igyekeztem a hölgynek megadni minden információt, amit ma már tudok, így neki és a gyerekének talán nem kell végigjárnia a kálváriát, amit én végigjártam. Persze, ha az anyuka megpróbálja egészségesen etetni a gyereket, miközben ő maga húst hússal eszik jó sok olajban sütve, akkor az egészből nem lesz semmi. Ha viszont példát mutat a gyereknek egészséges táplálkozásból, akkor segít magán is és a gyereken is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!