Nem lesz komoly bajom, ha olyan ételt ettem, amelyet valószínűleg beköpött a légy?
Na most a közönséges legyek (amit te döglégynek nevezel) petéi, lárvái éppenséggel nem humán paraziták. Egyszerűen képtelenek kikelni a gyomrunkban, képtelenek életben maradni a testünkben. Van olyan élőlény, ami képes rá természetesen.
DE egy légy az nem a legtisztább állat, illetve.. sok mindenre rászáll, ezért leginkább mikrobiális kockázatot képes okozni. Azaz patogén mikrobákat is hordozhat a testén, amelyekkel szennyezheti-fertőzheti a kaját. A légy általában olyan anyagra száll rá, ami nekünk is kaja és mikrobáknak is - előtte meg ki tudja mire, szarra, dögre tehát potenciálisan szennyezett anyagokra.
Na így szennyeződhet az ételünk, ami ugye táptalaj mikrobáknak, amik szobahőn ugye szaporodásnak is indulnak, az élet és a mikrokozmosz már csak így működik.
Itt két eset lehet. Eltelik x idő, és olyan toxinok keletkeznek a mikrobák élettevékenysége miatt, amelyek a mi testünkbe jutva betegséget okoznak pl. hányást, hasmenést.
Vagy maguk a mikrobák maradnak életben a testünkben, ha olyan típusúak, hogy képesek kibírni a gyomorsavunkat, vagy savhiányos betegségünk van.. szóval fogékonyak vagyunk rájuk. Így lehet hetekig elhúzódó ételfertőzést kapni.
Mérgezést okozhatnak baktériumok, penészek.. fertőzést inkább baktériumok.
A kritikus a clostridium botulinum baktérium, aminek a toxinja (ez nem direkt méreganyag, ha jól tudom a baktérium toxinok inkább szimplán csak olyan termelt anyagok, vagy az elpusztult baktériumsejtek része ami egyszerűen minket irritál, károsít de persze léteznek direkt méregnek termelt anyagok is, pl. gombák termelhetnek baktériumokra direktben ható mérgeket)
Jah, a clostridium botulinum kifejezetten halálos mérget termel. Na most ilyenek miatt szoktuk kerülni a szennyezett élelmiszereket.
Szennyezést egy légy is hordozhat, de nem a nyűvekkel van a probléma, hanem egy anyagon ha már ki tudnak kelni a nyüvek, akkor az annyi ideje áll már a melegben, hogy mellettük potenciálisan veszélyes mikrobák is megjelenhetnek nagyobb számban.
Nyüveket esznek az emberek, ha "tiszta" körülmények között rohasztanak sajtot, direkt beoltják légypetékkel, a nyüvek átdolgozzák a sajtot és ilyen krémesebb állagú anyag lesz, amit a kukacokkal együtt meg szoktak enni. Aki szereti annak biztos finom.
Itt a légylárvák ugye nem igazán jelentik azt, hogy számunkra veszélyes mikrobák is elszaporodtak a sajton (kaján), bár elvileg ez is megtörténhetne.
--
Másfelől lasagna, az búzából van, tele van gluténnal, lektinekkel. Ezek a növényi mérgek is károsítják ám a testünket, tehát ha az egészségedért aggódsz, te akut mérgezés, fertőzés vagy parazitákra gondolsz, én a búza miatt krónikus ártalomra hívnám fel a figyelmedet.
Köszönöm a válaszokat!
08:52
Kék dongólegyet (Calliphora vicina) értettem a "nagy döglégy" alatt. Szándékosan írtam "leegyszerűsített nyelven", mert úgy véltem, az említett légyfaj hivatalos, tudományos neve nem mondana sokat a legtöbb internetfelhasználónak.
Tehát a lényeg, a légylárvákkal kapcsolatos aggodalmaim teljesen feleslegesek voltak...
A botulizmusról hallottam már régebben, csak azóta elfelejtettem, hogy konkrétan milyen betegség is valójában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!