Ti mennyi C-vitamint szedtek?
Feleslegesen sok. A nagy részét kipisiled.
Én télen szoktam napi 500 mg-ot. És nyáron sok gyümölcsöt mert nagyon szeretek sok félét.
Én mostanában semennyit, máskor pár grammot, vagy akár 10-20 grammot is.
Elosztva, egyszerre tényleg nincs értelme nagy mennyiséget bevinni, de egész nap lehet adagolni. Vagy egész nap nem adagolni, ahogyan most én teszem. Csak zöldségek, ennyi c-vitamint eszem pár hete.
Napi 4000 mg-ot, lassan 20 éve.
Az első válaszban tetten érhetők a klasszikus tévedések és féligazságok. Ugyanis az tény, hogy a felesleget a szervezet kiüríti. Azonban 500 mg-nál nem beszélhetünk feleslegről, mert egy átlagos testalkatú felnőtt ember szervezetének minimum napi 2000 mg kell az egészséges működéshez. Magasabb testtömeg esetén pedig a mennyiséget arányosan célszerű emelni.
Tehát hogy konkrétan a kérdésedre válaszoljak: nem, nem sok, viszont kevés. A másik közkedvelt tévhit a vesekő kockázata. Ha ilyet hallasz, mosolyogj egy nagyot!
Az sok,a szervezetnek nincs szüksége ilyen formában tömény aszkorbinsav bevitelre.
"A másik közkedvelt tévhit a vesekő kockázata. Ha ilyet hallasz, mosolyogj egy nagyot!"
Én úgy tudom okozhat,ha nem megfelelő a folyadékbevitel.
Sok? Egy 70 kilós ember napi c vitamin szükséglete minimum 2000mg/nap.
Már hogy lenne sok?
Mutass egyetlen embert, aki c vitaminról kapott vesekövet!
A legtöbb urológus pont, hogy már a kialakult vesekőnél javasolja a magas dózisú aszkorbinsavat. De egyébként roppant egyszerű. Aki azt hiszi, hogy sok, az ne szedje! Aki meg szedi, annak egészségére váljék!
Engem a gyakorlati tapasztalat sokkal inkább meggyőz, mint a szöveg.
A sokat arra értem,hogy nem igazán természetes útja a c-vitamin bevitelnek az,hogy tömény aszkorbinsav formájában juttatjuk be ilyen nagy mennyiségben.Én még nem találkoztam aszkorbinsav tablettát termő fával,és ez nem véletlen.
C-vitamintól vesekövet kapott embert nem tudok neked mutatni.Ezt én is csak hallottam,és logikusnak tűnik.Persze én sem mondom,hogy el kell hinni amit mondok.
65%-osnál a pont.
Sok nézet van, úgysem lehet tudni mely nézet az igazán jó. Meg úgysem lehet igazságokat, nézeteket erőltetni felnőtt emberekre.
Szvsz. azért én is úgy vélem, hogy a mai, szennyezett környezetben, a mai nemesített mezőgazdasági terményeket figyelembe véve néhány gramm plusz c-vitamin bevitel szükségesnek mondható.
De az enyém is csak egy nézet, ahogy mindenkié. Szakértőké is, orvosoké, mindenki-mindenkié, és minden nézet lehet téves vagy éppen valós, helytálló.
"A aszkorbinsav c vitamin. A c vitamin aszkorbinsav. Akár gyümölcsből vonod ki, akár előállítod, a kémiai képlete szögre ugyanaz."
A kémiai képlete igen.Viszont van egy fontos különbség a kettő között:A laborban előállított nem organikus.Ezért nem a legideálisabb a szervezetnek.Én amellett vagyok,hogy amit csak lehet,azt gyümölcsből,zöldségből,és tablettát abszolut csak kiegészítésképpen,kisebb mennyiségben,és nem napi rendszerességgel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!