Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Koffeintabletta vs kávé?

Brain Storming kérdése:

Koffeintabletta vs kávé?

Figyelt kérdés
Egyesek szerint koffeinfüggő vagyok. Lehet. Nem iszom kávét (nem szeretem), viszont koffeintablettát szedek (átlagban 3x200mg / nap). Tkp semmilyen más "károsnak" kikiáltott szenvedélyem sincs, korábban egészségmániás voltam (10 éven át szigorúan vegetáriánus), mai napig mondhatom, hogy "toppon" érzem magam fizikailag és szellemileg ;) ... csak a kevés alvás és az emésztési láz miatt érzem a koffein szedésének szükségességét, mert evés után menthetetlenül elálmosodom, viszont délután oktatok, így nem pilledhetek el; szellemi munkát meg este, éjszaka szeretek végezni (ez már a "koffeinista" korszakom előtt is így volt). Már a koffein szedése kezdetén utánanéztem, mi mindent írtak róla (lásd "egészségmánia" :) ), és a legcsúnyább dolog, amit olvastam az volt, hogy a DNS-javító mechanizmusok működését gátolja, ergo közvetetten okozhat rákot. Ezt sok forrás megerősítette, bár emellett elsöprő többségében vannak a pozitív hatások felsorolásai. ( [link] ) .... Erre most ezt a cikket találtam. Ti mit gondoltok erről?A Midentudás egyetemén is van egy előadás, ahol ez hangzik el: ".....Ezek közül az élelmiszerek közül a tömeges fogyasztás miatt különös jelentőséggel bír a kávé, ami nagy mennyiségben tartalmaz égetett anyagokat. Nem mentes a pirolízis mutagén termékétől, a metilglioxáltól sem. Ezen kívül egy csésze kávéban kb. 250 mg klorogénsav, erősen toxikus atraktilozidok, glutation-transzferáz enzimet indukáló palmiátok és kb. 100 mg koffein van, ami gátolja a DNS-javító rendszert, s növeli a daganatok kialakulásának esélyét. Az erős kávét fogyasztók között gyakoribb a petefészek-, hólyag-, hasnyálmirigy- és végbélrák......" ( [link] ) Talán át kellene szoknom a kávéra???? :D

2015. febr. 17. 02:57
 1/5 anonim válasza:

Mi az a végbél? Én vastagbélről tudok, meg végbél nyílásról. :D

600mg-al szerintem bőven kialakult már egy rezisztencia, átváltanék guarana-ra ginzeng-re leticin-re, de ezek nem sokat érnek mondjuk magnézium ésvagy vashiány esetén.

2015. febr. 17. 03:28
 2/5 anonim ***** válasza:

#1-nek

A rectum=végbél

[link]

[link]

Kérdező: Az miért lenne jó? Gondolod, hogy abban nincs koffein? :D :D

Viccet félretéve ezek lehetőségek. Gátol"hatja", stb. Van aki 89 éves koráig pipázik/cigizik, más meg 35 évesen meghal rákban. Ha ettől érzed jól magad, aktívnak, életerősnek akkor kár ezen gondolkodni. Már bocs, de inkább élek 55 éves koromig úgy, hogy jól érzem magam, mint 90-ig úgy, hogy szinte tehetetlennek érzem magam. Persze mindenkinek magának kell eldöntenie.

2015. febr. 17. 12:02
 3/5 A kérdező kommentje:

Dehogyis akarnék lemondani a koffeinről ):o)

Már jutott eszembe olyan, hogy valami egyebet "rendszeresítenék", de tapasztalatom szerint minden egyéb jóval drágább.

Mivel nem vagyok kávéfan, a koffeintabletta kényelmes és hatékony, hovatovább olcsó megoldás. (A legolcsóbb energiaitalban kb annyi koffein van, ami egy db tablettában, de a Tesco-s energiaital is min 100 ft, vagyis majdnem 10x annyiba kerül. Igaz, abban van taurin is, meg vitaminok, de azt meg amúgy is szedek.)

A kérdésem elsősorban arra vonatkozik, hogy sok info kering a "természetes" serkentő-szerekről, koffeinről, egyebekről; kíváncsi vagyok, kinek mi a tapasztalata, ki hogyan oldja meg, vagy fel magában az ellentmondó információkat.

2015. febr. 17. 14:01
 4/5 anonim ***** válasza:
Valamiért azt feltételezem, hogy az oktatás járművezetői oktatást jelent. Ez esetben nagyobb városban, urambocsá' Bp-en élsz. Innentől kezdve meg nincs is miről beszélni, hisz három slukk az ottani levegőből bőven fedezi a napi kávétablettád káros hatás adagját.
2015. febr. 18. 11:16
 5/5 A kérdező kommentje:
Ez vicces ):o) Nem, vidéki faluvárosban lakom (Hódmezővásárhely), és nem kávétablettáról volt szó, hanem koffeintablettáról ):o)
2015. febr. 18. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!