Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Tudnátok nekem segíteni?...

Tudnátok nekem segíteni? Kicsit össze vagyok zavarodva.

Figyelt kérdés

Vegán vagyok. Ez eddig tuti, ezen nem szeretnék változtatni.

Idén szerettem volna megpróbálkozni a nyers étrenddel, de attól tartok sikerült túlgondolkodnom a dolgot. Olvastam a 80/10/10 könyvet és szeretném ezt is valahogy belevenni a gyakorlatba. De 100%-ban nem hiszem, hogy menne, legalábbis most így kapásból, a tél közepén nem az igazi belevágni egy olyan diétába, ami 95% friss nyers gyümölcs fogyasztását írja elő. A "csak" nyers pedig szintén nem a legjobb megoldás, mivel sok benne az olajos mag és emiatt nagyon zsíros. Emellett pedig még mindig van egyfajta kötődésem a főttekhez, ami néha előtör.

Ezért most megint visszatértem főtt vegán kosztra, de igyekszem sok nyerset enni. Reggeli az mindig gyümölcs és gyakran zöldturmixot is iszom mellé. Ebéd és vacsora jelenleg főtt és hozzá nyers saláta, de ez pár hét múlva változhat. Most ugyanis szabadságon vagyok, ha viszont vissza kell menni dolgozni, akkor nem lesz annyi időm ebédet csinálni és enni. Vagyis az akkor szintén vagy gyümölcs lesz, vagy valami gyors saláta. És a vacsora.. na ezt nem tudom. Akkor ez maradjon főtt, vagy próbáljak helyette inkább aszalni, vagy egyek akkor is gyümölcsöt és salátát?

Az aszalás hosszú, a főzés megöli az enzimeket, a nyers pedig drága és így télen kevés a választék. Persze ehetnék nyerset ameddig bírom, aztán néha valami kevésbé nyerset.

A hétvége külön kategória, ott szinte biztosan megkínálnak valami főttel és a tétlenség miatt a kísértés is nagyobb, hogy egyek valamit. De akkor legalább lenne időm aszalni. De minek, ha elsősorban friss, nyers dolgokat akarok enni? És mit? És ha mégsem eszem meg?

A zsírokat igyekszem csökkenteni, ami viszont automatikusan vezet a szénhidrát növeléshez. Ha pedig az nem zöldség vagy gyümölcs, akkor gabona. A gabonát pedig főzni kell vagy csíráztatni. Zabkását még éppen lehet nyersen csinálni, búzacsíra is vehető készen. Hajdinából és egyéb csírákból lehet aszalni kekszet, "fasírtot" és hozzá zöldségeket ehetnék. De ez macerás és nincs hozzá igazán jó receptem. Magamtól pedig pocsék szakács vagyok. Mégis ez tűnne a legjobb megoldásnak. Csak kérdés, hogy ez megéri-e a vesződséget, vagy akkor már mindegy, hogy a vacsorára szánt kenyerem aszaltan készült 12 óra alatt vagy sütőben sütve fél óra alatt?

Olvastam olyat is, hogy a nyers étrendet legjobb 70-80%-ban tartani, a maradék 20-30% lehet főtt (de egészséges). Ez a 20% ez mi? Kalóriaszázalék, tömegszázalék, étkezések szerinti felosztás vagy más?

Szóval azt hiszem sikerült regényt írnom, de legalább alaposan körüljártam a problémát. Persze az igazi gond már lehet, hogy nem is az, hogy mit eszek, hanem az , hogy ennyit agyalok azon, hogy mit egyek. Sajnálom, szeretnék a lehető legegészségesebben élni, és ezért nem sajnálom a fáradságot, hogy ilyeneken gondolkozzak.

2015. jan. 15. 10:54
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Persze, én is ettem pl. zöldborsót nyersen gyerekkoromban, nem érzékeltem én sem negatív hatását, de természetesen nem tudom, hogy mi zajlott le a szervezetemben.

Nem úgy kell érteni, hogy aki csicseriborsó csírát enne, azonnal lenne valami komoly baja. Ezek a problémák szerintem a folyamatos fogyasztás után jönnének elő, érted?

2015. jan. 16. 17:55
 12/15 anonim ***** válasza:

Szia, megkaptam az üzenetedet, de most csak gyorsan írok egy rövidet. Adok meg egy linket, ez csak egy nyúlfarknyi videó, 3 és fél perces, hátha meg tudod nézni :-)

[link]

2015. jan. 28. 13:03
 13/15 anonim válasza:

Sziasztok!

OFF: nagyon köszönöm, hogy kiírtad ezt a kérdést, kedves kérdező! Én ma kezdem a nyers vegán étkezést és minden érdekel a témában, így maga a kérdés is nagy segítség volt hogy milyen szempontokat vegyek figyelembe!

Kedves válaszoló! Neked is köszönöm a sok hasznos és értékes választ!

2015. márc. 2. 06:39
 14/15 anonim ***** válasza:
Szia! Aranyos vagy nagyon! Örülök, hogy "erre az útra tértél"! :-) Szerintem nagyon jó! Ha szeretnél egy nagyon finomat kipróbálni: ananász + banán + narancs smoothie! Persze, ha valamelyik hozzávalót eleve nem szereted, akkor ne ezt az összeállítást próbáld ki, de szerintem nagyon finom, remélem, nektek is ízleni fog!
2015. márc. 3. 10:05
 15/15 anonim ***** válasza:

Most találtam rátok.

Köszönöm mindenkinek az igen hasznos sorokat.

A könyveket most keresem a neten.

Szép napot mindenkinek.

2016. márc. 4. 10:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!