Tudnátok nekem segíteni? Kicsit össze vagyok zavarodva.
Vegán vagyok. Ez eddig tuti, ezen nem szeretnék változtatni.
Idén szerettem volna megpróbálkozni a nyers étrenddel, de attól tartok sikerült túlgondolkodnom a dolgot. Olvastam a 80/10/10 könyvet és szeretném ezt is valahogy belevenni a gyakorlatba. De 100%-ban nem hiszem, hogy menne, legalábbis most így kapásból, a tél közepén nem az igazi belevágni egy olyan diétába, ami 95% friss nyers gyümölcs fogyasztását írja elő. A "csak" nyers pedig szintén nem a legjobb megoldás, mivel sok benne az olajos mag és emiatt nagyon zsíros. Emellett pedig még mindig van egyfajta kötődésem a főttekhez, ami néha előtör.
Ezért most megint visszatértem főtt vegán kosztra, de igyekszem sok nyerset enni. Reggeli az mindig gyümölcs és gyakran zöldturmixot is iszom mellé. Ebéd és vacsora jelenleg főtt és hozzá nyers saláta, de ez pár hét múlva változhat. Most ugyanis szabadságon vagyok, ha viszont vissza kell menni dolgozni, akkor nem lesz annyi időm ebédet csinálni és enni. Vagyis az akkor szintén vagy gyümölcs lesz, vagy valami gyors saláta. És a vacsora.. na ezt nem tudom. Akkor ez maradjon főtt, vagy próbáljak helyette inkább aszalni, vagy egyek akkor is gyümölcsöt és salátát?
Az aszalás hosszú, a főzés megöli az enzimeket, a nyers pedig drága és így télen kevés a választék. Persze ehetnék nyerset ameddig bírom, aztán néha valami kevésbé nyerset.
A hétvége külön kategória, ott szinte biztosan megkínálnak valami főttel és a tétlenség miatt a kísértés is nagyobb, hogy egyek valamit. De akkor legalább lenne időm aszalni. De minek, ha elsősorban friss, nyers dolgokat akarok enni? És mit? És ha mégsem eszem meg?
A zsírokat igyekszem csökkenteni, ami viszont automatikusan vezet a szénhidrát növeléshez. Ha pedig az nem zöldség vagy gyümölcs, akkor gabona. A gabonát pedig főzni kell vagy csíráztatni. Zabkását még éppen lehet nyersen csinálni, búzacsíra is vehető készen. Hajdinából és egyéb csírákból lehet aszalni kekszet, "fasírtot" és hozzá zöldségeket ehetnék. De ez macerás és nincs hozzá igazán jó receptem. Magamtól pedig pocsék szakács vagyok. Mégis ez tűnne a legjobb megoldásnak. Csak kérdés, hogy ez megéri-e a vesződséget, vagy akkor már mindegy, hogy a vacsorára szánt kenyerem aszaltan készült 12 óra alatt vagy sütőben sütve fél óra alatt?
Olvastam olyat is, hogy a nyers étrendet legjobb 70-80%-ban tartani, a maradék 20-30% lehet főtt (de egészséges). Ez a 20% ez mi? Kalóriaszázalék, tömegszázalék, étkezések szerinti felosztás vagy más?
Szóval azt hiszem sikerült regényt írnom, de legalább alaposan körüljártam a problémát. Persze az igazi gond már lehet, hogy nem is az, hogy mit eszek, hanem az , hogy ennyit agyalok azon, hogy mit egyek. Sajnálom, szeretnék a lehető legegészségesebben élni, és ezért nem sajnálom a fáradságot, hogy ilyeneken gondolkozzak.
Szia!
Nagyon örülök, hogy a nyers vegán étkezés neked is ennyire szimpatikus és csinálni szeretnéd! Szerintem a lehető legjobb.
Ahogyan te is írtad, vannak, akik csak nyerset ajánlanak, mások engedékenyebbek és 20-30% főtt kaját is beépítenek az étrendjükbe.
Szerintem abszolút felesleges a főtt étel, de tulajdonképpen, ha eleinte nem tudod máshogy megoldani, akkor nem gond, ha néha eszel olyasmit is. (Az ayurveda szerint némely főtt ételek is megfelelők, bár szerintem autentikus forrást ez ügyben nehéz találni.)
Személy szerint semmilyen gabonát nem ajánlanék akármilyen formában és úgy tudom, hogy az álgabonák (pszeudocereáliák) sem egészségesek. Így felmerül a kérdés, hogy mit is fogyasztanál főzve? :-)
Kis párolt zöldség az talán oké szerintem és ahhoz nem is kell nagy főzőtudomány! :-)
Azt vettem észre, hogy vannak emberek, akik megszoktak bizonyos étrendet és a tudatuk nehezen áll át másikra és mivel a tudat óriási hatással van a testükre, a testük jelzéseit pedig félreértelmezik, ezért az új, egészséges étrendet hajlamosak felfüggeszteni. Bár nem az új étrenddel van gond, hanem azzal, hogy nem hagynak elég időt a szervezetüknek a megtisztuláshoz és egyéb folyamatokra.
Csak a saját véleményemet írom le a kérdéseiddel kapcsolatban!!!
Nekünk nincs aszalónk, néha gondolkoztunk azon, hogy vegyünk-e, eddig még nem tettük meg. Tulajdonképpen annyira nem vagyunk rákattanva, hiszen akkor már vásároltunk volna. ;-)
Inkább a teljesen nyers cuccokra szavazok, valószínűleg ezért nincs még aszalónk! ;-)
De azt neked kell érezned/ tudnod, hogy neked hasznos lenne-e egy ilyen gépezet!!!
Nekem eléggé szempont az is, hogy milyen a vércsoportom. Azt vettem észre, hogy az AB0 (ejtsd/olvasd: á bé nulla) szerinti étrend nekem eléggé beválik: észrevettem, hogy nem annyira bírom az olajos magvakat, ami pedig valóban tiltott az én vércsoportomnak. Így erre is figyelek. Ez nem azt jelenti, hogy sosem fogyasztok olajos magvakat, de vigyáznom kell (egyszer már hánytam is a szezámmagtól, bocs, ha "túl részletes" voltam).
Annyira egyéni ez a gyümölcsfogyasztás téma. Például én, ha alig fogyasztok bármit is egész nap, akkor a legnagyobb az energiám, de biztosan nincs ez mindenkinél így.
Ki kell tapasztalnod, hogy a te szervezeted mit szeret, mit bír, mire hogyan reagál.
Szoktam nagyon hosszú böjtöket tartani, talán ezért bírom jól azt, hogy kevés (vagy nulla) kajával kiválóan elvagyok.
Vannak, akik azt javasolják, ha nyers étrendet tart valaki, akkor arra is figyeljen, hogy az adott/aktuális lakhelyének megfelelő ételeket fogyassza, így, ha Magyarországon él az illető, akkor helyi terményeket fogyasszon, de ha holnap pl. Olaszországba vagy Thaiföldre költözik, akkor az ottani gyümiket, egyebeket kéne enni.
Ezt én nem tartom be, mert télen a citrom, narancs, grapefruit elég jó áron kapható itthon és van, hogy csak ezeken élek hetekig! :-)
Nekem ez nem okoz gondot, de mint írtam, ez nem feltétlenül vonatkoztatható bárkire, érdemes kitapasztalnia mindenkinek magának.
Írtad, hogy drágák ezek a nyers kaják ilyenkor. Nem tudom, hogy hol laksz, illetve hol tudsz vásárolni. Nálunk a környéken van egy almaház, onnan jó áron be lehet szerezni almát. Esetleg megpróbálhatsz te is keresni a környékeden hasonló lehetőséget.
Szerintem ne ragaszkodj annyira a könyvben leírtakhoz. Nem muszáj 95%-ban gyümölcsöt enni, ehetsz nyugodtan zöldséget is. Olajos magvak pedig abszolút el is hagyhatók.
Ajánlom neked, hogy olvasd el ezt a könyvet (bár lehet, hogy már olvastad :-))
Dr. Ralph Bircher: Szigorúan bizalmas
A magas szénhidráttartalmú gyümölcsöket ritkán fogyaszd szerintem, bár arra nem tértél ki, hogy milyen gyümiket szoktál enni.
Kérdés az is, hogy mi tartasz "főtt, de egészséges" ételnek!
Annyi finom salátát lehet enni, nem értem, hogy miért írod, hogy drágák. Csak gyümölcsben gondolkozol?
Szerintem mehetnek a zöldségek is - azokkal mi a probléma?
Ilyenkor pl ezeket lehetne venni, enni: csicsóka, zeller, brokkoli, karalábé, többféle káposzta, saláta, petrezselyemgyökér, sárgarépa, cékla, stb! Ezek nagyon egészségesek, úgy tudom.
Amit nagyon ajánlok, az az, hogy vehetnél néhány balkonládát és metélőpetrezselymet vess magadnak. Mindig lenne friss zölded.
A csíráztatást pedig otthon is el tudod végezni - én még sosem vettem boltban csírát, az aztán tényleg drága és miért venné meg az ember, ha otthon egyszerűen meg tudja csinálni?
Próbáld meg szerintem, de ha először nem sikerül, ne add fel. Ahogy járni tanul az ember, az sem megy egyik pillanatról a másikra.
A kalóriákat nem szoktam figyelni, de ha neked van kedved ahhoz, akkor tedd nyugodtan.
Nagy lékedvelő vagyok, imádom a leveket, zöldségekből, gyümölcsökből. Természetesen otthon készítem el, nem boltira gondolok!
Van egy régi gyümölcscentrifugám. A gyümölcscentrifuga nagyon félrevezető név, ugyanis zöldségleveket is lehet ezzel a géppel készíteni persze és nem is a centrifugától lesz az alapanyagból lé, de mindegy, mert ha azt mondom: gyümölcscentrifuga, azt mindenki érti. (Lékészítőnek hívom itthon, de azt nem értik, csak a családban. :-))
(Amikor léböjtöt tartok, akkor párom vagy anyum megeszi a lékészítésből megmaradt rostokat. A rostok nagyon egészségesek, így, ha nem kifejezetten léböjtöt tart az ember, akkor optimális megenni!!!)
Van itthon egy nagy teljesítményű smoothie makerünk is. (Na, az tényleg drága.) Ez jó gép, hasznos, de nem nélkülözhetetlen.
Írtad, hogy reggelire zöldségeket szoktál fogyasztani és zöldturmixot. Ez tökéletes.
Ebédre saláta: kiváló.
Egyébként szeretném megjegyezni, hogy van olyan elmélet is, amely azt javasolja, hogy az ember naponta egyszer egyen. Nem azért írtam le ezt, hogy ez legyen a mérce, csak amiatt, hogy erről is legyen tudomásod. Erről én pár éve hallottam, de volt, hogy magamtól is így táplálkoztam régen! Reggelire teát ittam, délelőtt almát ettem, pedig akkor Magyarországon még a vegetarianizmusról is alig lehetett hallani, nemhogy a veganizmusról, pláne a nyers veganizmusról! :-)
Szóval nem kell ezt a témát túlagyalni, de figyelj a testedre, a szervezetedre. Te egyedi vagy, te tudod/érezd, hogy neked mi kell! Minél inkább elkezdesz nyersezni, a tested annál inkább jelzi majd, hogy mit, hogyan. Nyugi! :-)
Pl én nem fogyasztok étrend-kiegészítőket, de sokakat ismerek, akik igen, az is a te döntésed, hogy te szeretnél-e szedni. És ahogy a tested jelzi.
(Ha csíráztatsz, gabonákat és hüvelyeseket ne!!!)
Rengeteg könyv van, érdemes is néhányat elolvasni, de nem kell szentírásnak venni a leírtakat. :-)
Hú, ezt elírtam az előbb: "reggelire zöldségeket szoktál fogyasztani"
Persze, gyümölcsöket szoktál, csak már a zöldturmixon járt az agyam! :-)
Nagyon köszönöm, utána fogok nézni annak amit írtál! AB0 könyv megvan itthon, régen olvasgattam, de már nem igazán emlékszem rá. Szigorúan Bizalmast sikerült leszedni netről, szóval majd nekiállok.
A gyümölcsfavorizálás abból ered, hogy olvastam Douglas Graham 80/10/10 könyvét, aki nem ajánlja a gyökérzöldségek, gumósak nagy mennyiségű fogyasztását, hanem kizárólag gyümölcsből fedezi a szénhidrátokat.
Csíráztatás: hüvelyest és gabonamagot ne? Ez biztos? Nem lesz ez így nagyon gyenge? Nem lesz tőle bajom?
Lénárt Gitta könyveiről, blogjáról mit gondolsz? Ezeket is olvastam, de a receptek többsége elég magas zsírtartalommal bír. Sokban pedig csíráztatott gabona vagy hüvelyes van. Akkor a "cél" az lenne, hogy ezeket is hagyjam el?
Szeretnék nyersen enni, de őszintén szólva félek. Egyrészt a család reakciójától. Másrészt a testemétől. Nem írtam, de pár éve volt egy jelentősebb fogyásom, ami miatt azóta nincs rendszeres havi vérzésem (2 éve). Doki látott, jelenleg gyógyszert szedek. Szóval nem lesz-e nekem bajom abból, ha most belekezdek a nyersétkezésbe, sokkolom a testemet (megint, mégha a legjobb szándékkal is)? Vagy ilyenkor mit tegyek? Szeretnék meggyógyulni és egészségesebben élni, de nem akarok magamban további károkat tenni. Erre van valami megoldási javaslat?
Szívesen.
Az AB0 terv könyvből én a vércsoportnak megfelelő kajákra fordítottam figyelmet. A hozzáírt filozofálgatást nem mindig tartottam logikusnak.
Mi a vércsoportod - ha szabad kérdezni?
Nem is kellene nagy mennyiségben fogyasztani a gyökérzöldségeket, gumósokat, de néha nyugodtan lehet enni. Nézz utána pl a csicsókának, nagyon áldják.
Vannak, akik napi 5 kg gyümölcsöt vagy zöldséget megesznek. Nekem koránt sincs szükségem ennyire, de ha neked van, akkor nyugodtan egyél annyit.
Csíráztatás: a hüvelyesekben phasin képződik, ami miatt 10-15 percig hőkezelni kellene azokat, úgy lenne fogyasztható (bár én úgy sem enném meg), tehát az kilőve.
A gabonákat én nem csíráztatnám, de ha te szeretnéd, csináld.
Miért írod, hogy kevés lenne? Rengeteg mag van, amit lehet csíráztatni: zöldségfélék, fűszerfélég magjait, csíráztatható olajos magvakat.
Lénárt Gitta könyveit, blogját nem olvastam.
Írtad: "Szeretnék nyersen enni, de őszintén szólva félek." Az baj. A félelemnek nagy ereje van.
De értem az állapotodat. Nehéz az embernek eligazodnia. Nagyon keveset tudunk a saját testünkről. És a nyugati orvoslás is gyerekcipőben jár.
Nem tudom, hogy milyen gyógyszert szedsz, azt sem írtad, hogy mi volt az oka a jelentősebb fogyásodnak. Mi?
Elvileg a nyers táplálkozás nem sokk a szervezetnek, hanem felüdülés. :-) Azt nem lehet megmondani, hogy a te esetedben mi lenne a következménye a teljes "nyersezésnek", mivel van benned félelem.
Ezért írtam, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie. Kicsit úgy érzem, hogy azt szeretnéd, hogy mások mondják meg neked, hogy hogyan táplálkozz, de ez részedről a felelősség nem vállalása volna. Gondolj bele abba, hogy részemről pedig mekkora felelőtlenség volna, ha meg akarnám mondani, hogyan étkezzen valaki, akit még csak nem is ismerek.
Talán optimális volna, ha több könyvet is el tudnál olvasni a témában!!!
Írtad: "de nem akarok magamban további károkat tenni"
Miért, milyen kárt tettél eddig magadban és hogyan?
Nézd meg esetleg: Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában.
Nem gondoltál még arra, hogy jógázz? Helyre teheti az endokrin rendszert is!
Jóga megvan. :)
Csak sajnos (a fentiekből is leszűrhetően) eléggé stresszes személyiség vagyok. Sokszor hajlamos vagyok túlpörgetni magam dolgokon.
Az, hogy azt akarnám, hogy mások mondják meg mit egyek.. Sajnálatos, de attól tartok igaz. Abból, hogy a saját fejem után mentem, még nem sült ki semmi jó. Először felhíztam 86 kilóra, aztán puszta elhatározásból (kalóriamegvonásos módszer) fogytam le azt a húsz kilót, amitől a hormonális bajok lettek. Megcsináltam, mondhatom! Azóta nem igazán bízom az ítélőképességemben. Így próbáltam alaposan utánajárni a dolgoknak és több diétás (nem feltétlenül fogyókúrás) módszert kipróbáltam. Nem jött be. Még mindig nem vérzem.
Szeretnék meggyógyulni és mivel a fogyózással szúrtam el a dolgokat, úgy gondoltam hogy az a legcélszerűbb ha először ezt hozom rendbe, és találok egy rendes egészséges táplálkozási módot. De mit? Ez a keresés azóta is tart.
A nyersétkezés most a legújabb ilyen kísérletem (és őszintén hiszem, hogy egyre haladok a tökéletes felé). Még nincs gyakorlati tapasztalatom, ezért vannak ilyen kérdéseim a zöldségekről és csírákról. Kicsit megint újra kell strukturálni a fejemben az információkat.
A vércsoportom amúgy: AB Rh-pozitív. Van ennek valami világmegváltó következménye? :D
Pont van itthon lucernamag. Komolyan, szoktam is csíráztatni és enni, épp a B12 miatt.
Más csíráztatnivaló viszont nincs, maximum bab vagy hajdina, de akkor most inkább a lucernára fogok koncentrálni. :)
Itt pedig a pirossal bekeretezett szövegrészt ajánlom figyelmedbe (szintén csírákról van szó, de hüvelyesek csíráiról):
Úgy érzem, hogy az általad feltett eredeti kérdés jóval többről szólt, mint a nyers veganizmus!!! :-)
Ugye, te is érzed azt, hogy az általad eredetileg megadott információk alapján felelőtlenség lett volna bármit konkrétan ajánlania bárkinek számodra?
Az nagyon jó, hogy jógázol! Hol, milyet? Otthon, könyvből videóról vagy jársz valahova?
Igen, érezni véltem, hogy kissé stresszes lehetsz.
Akkor jól éreztem, hogy kicsit szeretnéd másokra bízni a döntést. Az általad leírtak alapján annyit fűznék ehhez, hogy attól, hogy egyszer valaki csinált valamit, amit később negatívnak ítélt meg, az nem jelenti azt, hogy az illető mindig mindent rosszul csinálna. Ugye, érted?
Persze, értelek én, hogy óvatos vagy. Szerintem olvass sokat a témában és inkább könyveket, ne csak a neten.
Azt nem tudom, hogy milyen tablettát (esetleg tablettákat) kaptál az orvostól. Most is szeded? Valami hormonkészítmény?
A vérzés elmaradásának több oka is lehet, amelyeket nem feltétlenül lehet pirulákkal kezelni.
Mitől vagy ilyen stresszes?
Sok-sok lehetőség van arra, hogy kiegyensúlyozottabb legyél. Relaxáció pl.
Szedhetnél kalcium-magnézium-cink komplexet vagy/és B vitamin komplexet!
Rengeteg gyógynövény is a rendelkezésedre áll. Nem nagyon ismered a gyógynövényeket?
Érdemes lenne megállapítani a dósádat. (Dósa teszteket találhatsz a neten is.) Ha megállapítottad a dósádat, akkor megkeresheted ebben a könyvben "dr. David Frawley: Gyógynövény jóga" azt, hogy mely gyógynövényeket tudnád a problémáid kezelésére alkalmazni. Minden gyógyítható, csak jó alaposan utánanézni, hogyan.
Nem lehet, hogy pszichés alapja van a menzesz kimaradásának? Vagy akár vitaminhiány. Vagy ki tudja, mit adott neked az orvos. Van pár lehetőség. A stressz is lehet oka!
A vércsoportodat amiatt kérdeztem, hogy majd mi lesz neked jó az AB0 terv étrend szerint.
Szerintem jó úton haladsz. Próbálj meg többet lazítani. Jógából kipróbálhatnád a meridián jin (yin) jógát. Ha rendben vannak a meridiánok, akkor a ciklus is oké lesz.
Egyébként gyógynövényeknek is van komoly hatása a ciklus beállítására. Pl. cickafarkfű. De addig nem biztos, hogy ajánlatos elkezdened használni, amíg szedsz valami orvos által felírt izét, ami az általad leírtak alapján eddig még nem hatott. Antidepresszánst is szedsz?
C vitamint vagy bármi étrend-kiegészítőt szedsz? Most hány éves, kg, cm vagy?
Olvasgass a növényekről, ha eddig nem tetted, fantasztikusak! És még néhány könyvet ajánlok:
dr. David Frawley: Gyógynövény jóga
dr. Biegelbauer Pál: Gyógyító illatok
dr. Ralph Bircher: Szigorúan bizalmas
dr. Edward Howell: Enzimtáplálkozás
dr. Robert O Young: A pH csoda
dr. Kurt Tepperwein: Savtalanítás
Rápóti Jenő - Romváry Vilmos: Gyógyító növények
Stephen Blauer: Lékönyv
William Dufty: Cukorblues
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!