Douglas Graham: 80/10/10 diétájában a növényi csírákat hova sorolják?
Ugye 80% szénhidrát 10% fehérje 10% zsír.
Ételcsoportra lebontva 95% gyümölcs, 2-6% zöldség, 0-6% olajos mag.
Nincs főtt étel, se hús, hal, tojás, tejtermék, gabona vagy hüvelyes.
Ez utóbbiakhoz kérdezném, hogyha pl. a hajdinát (gabona) nem megfőzöm, hanem kicsíráztatom és a lencsét (hüvelyes) is hasonlóképp, akkor ezek ehetőek? És ha igen, akkor zöldségnek számítanak?
Kérem, olyanok írjanak akik tudnak erről valamit!
Igen ehetoek, es a zöldségnek számít.
De javaslom neked a Chronometer alkalmazást, ha tudsz angolul. Ebben szepen tudod irni h miből mennyit ettel grammra pontosan es kiírja es osszeszamolja neked mind százalékos mind grammnyi mennyiségre a vitaminokat stb. Ezt használom régóta es nagyon okos egy alkalmazás, de interneten is vezethető.
Köszönöm szépen! Én eddig kaloriabazis.hu-n számolgattam, de majd megpróbálkozom ezzel is.
Amúgy még szintén ehhez a témához lenne az a kérdésem, hogy a paradicsom, paprika, uborka (szóval a természöldségek) illetve a gomba az minek számít? Ezek le vannak írva valahol, a könyvben? Már kinéztem magamnak, hogy hol tudnám azt megszerezni, csak sajnos így ünnepek alatt nem igazán van nyitva semmi.
Ez eleg összetett, marmint nem lehet konkrétan besorolni, mint a gyumolcsot mert tobb benne a fehérje.
Egyszerűsítve a dolgot, amig nem bírod a könyvet beszerezni leírom neked: napi 2000-2500 kaloriara kell törekedni csak friss es nyers gyümölcsökből es zoldsegekbol nagyon minimális zsirbevitellel( avokado, olajos magvak csakis nyers es sótlan formában)
A sot kerüld el minden formában, először nehez lesz de 1-2 het utan hozzászokik a szervezet es megérzi az igazi ízeket, illatokat.
Napi etrend (kb., nem pontos mennyisegekkel)
Reggeli: nyaron: fel dinnye, telen: 1 liter frissen facsart narancslé (te facsard:))
Ebed: turmix 10 bananbol
Vacsi: egy nagy tál gyumolcs amit epp szeretsz, ra 2-3 órára egy óriási adag salata mindenfele zöldséggel vagy gyümölccsel amit szeretsz.
Remelem segítettem, es a legfontosabb h sose legyel éhes!
En heti egyszer eszem egy vagy fel avokadot, amugy semmi mas "zsír forrást" nem eszem es 2 eve tökéletesen vagyok:)
Olajos magvak nekem nem jok az emesztesemnek igy azt sem eszem.
Irj ha van meg kérdésed!:)
Nem tudom, nézed-e még ezt a kérdést, de ha igen, akkor itt a következő idegesítő kérdésem:
A savanyú káposzta, az mi?
Nyersnek nyers, azt hiszem. Csak ugye savanyított. De ettől még ehető, nem? Komolyan nem a kiskapukat próbálom keresgélni ezekkel a kérdésekkel, csak úgy felvetődnek bennem a gondolatok az ételekkel kapcsolatban.
Kategóriát nézve a káposzta lehetne leveles zöldség is akár, de gondolom a feldolgozás miatt már inkább csak kisebb mennyiségben javasolt fogyasztásra. Másrészt viszont úgy tudom, nagyon egészséges és magas a vitamintartalma. Kcal-ban elég alacsony, így a százalékokban nem igazán számít. Csak azért mégis, mit mond erről egy rutinosabb nyersevő?
Szigorú nyers vegán 80/10/10 étrendben fogyasztható-e a savanyított káposzta? És ha igen, akkor milyen mértékben?
Szoktam nézni a megvalaszolt kérdéseket igy felugrott most elso helyre:)
Lényegében nyers, de töménytelen mennyiségű so van benne, amit nem ajánl ez a fajta étkezés. A sok minőségtelen so pedig vizvisszatartashoz vezet, puffadast stb.
Ha sós ízére vágysz próbáld ki a Zeller szárt, metróban, sparban, Tescóban lehet kapni, egesz sós ize van:)
Persze kis mennyiségtől nem dől ossze a világ, de az igazi 811 étkezésben a savanyú káposzta nem támogatott!
Hogy állsz az étkezessel? Boldogulsz? Mennyire találod nehéznek? Előtte is vegan voltal?
Eddig egészen jól megy, bár elég nehéz elérni a napi kalóriamennyiséget. Szerencsére eddig is vegán voltam, és most újévi időzítéssel gondoltam, hogy megpróbálkozhatnék a nyers étrenddel, aztán ezen belül találtam rá a 80/10/10-re. Sajnos pont nem jó az időzítés. :) Ilyenkor kevés a gyümi. Felváltva eszem almát és narancsot, amit amúgy szeretek, csak nem tudom meddig nem lesz ez így unalmas.
Húst 6 éves korom óta nem eszem, a többi állati eredetűt pár éve hagytam el. Néha még gondolok a francia Camambert sajtra, de egyébként nem hiányoznak. Csak ugye ezek a mostani elhagyások.. A gabonafélék, a hüvelyesek, a magvak és a főttek. Azért itt is volt egyfajta kötődés. A lencsefőzelék, a magvas kenyér, a tofus lecsó, a vegapizza, a fahéjas zabkása, az aszalt gyümölcsös sütik és a lenmagos-diós gombócok. Azért ennek is van egy konyha- és ízvilága, amit nehéz megváltoztatni. És a 80/10/10 sem könnyíti meg azzal, hogy "hasonló" ételeket kínálna. A salátalevél nem meleg, nem ropogós, nem puha, nem omlós, nem kérges, nem illatos és egyszerűen nem olyan, mint egy frissen kisült kenyér. A banánt imádom, de ez sajnos még mindig nem változtat a tényen, hogy a banán nem gombapörkölt. :)
Ennek ellenére viszont meglepő módon még bírom. Biztos az akaraterő és a kitartás. Na meg a kíváncsiság és újdonság hatása. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezt az étrendet egy életen át képes leszek tartani (ok, így 1 hét után...) és szerintem télen tényleg nehezebb is, mert ilyenkor jobban vágyunk a melegre. Környezetben, érzelmekben és ételekben is. De még nem adtam fel, csinálom, amíg bírom. Eredetileg 1 hónapot szerettem volna adni ennek a nyers dolognak, addig legalább szeretnék kitartani, aztán utána majd meglátom, hogy hogyan megy tovább.
Pontosan en is ezeken mentem at, mint te, bar en vegetarianusbol váltottam hirtelen nyers veganra.
Telen az tény h eleg nehez, mivel nekem ez a 2. Nyers telem sokkal jobban elem meg, mint a tavalyit. Tavaly telen nem is maradtam nyers mert egyszeruen nem volt ra lehetőségem eleg gyumolcsot beszerezni. De ugyanúgy tartottam a zsírt nagyon alacsonyan.
Nyaron lesz majd szuper, dinnye éjjel nappal illetve sok sok mar finomság mint barack, eper stb.
Szerintem telen nincs gond vele ha a vacsorát fott étellel pótoljuk ki, csak vannak fontos alapelvek itt is. A zsírt mindig alacsonyan kell tartani, olajat ilyenek ne adjunk hozza, sot se (ami nehez a fott étel el, mert ez adja az ízét), es csak vacsorára egyuk azt. A masik, hogy a fott etel elfogyasztása utana mar ne fogyasszunk gyumolcsot mert az nem tesz köt az emésztésnek.
Sok sikert!:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!