20% zsírtartalmú kenhető növényi zsír egészséges?
Semmi köze az egészséghez, de nem fogsz tőle meghalni sem.
Hacsak nem akarod ezzel fedezni a teljes napi zsírbeviteledet, mi azért minimum legyen meg 0,5 g/ttkg.
Ha fogyózni akarsz, csábító lehet, hogy ebből a cuccból 5x annyit kenhetsz a kenyérre, mint kacsazsírból, de én inkább elfogadnám, hogy picit rosszabbul csúszik a kaja, mint hogy ilyen vackot egyek.
Sem a Unilever sem a Bunge nem forgalmaz már olyan olyan terméket, amiben hidrogénezett növényi zsír van. Drágább termékeiken fel is tüntetik, hogy a transzzsírok aránya a termékben kevesebb, mint 0,5%.
Elég képlékeny ezen terület törvényi szabályozása. Nem tudom, kötelező-e feltüntetni, ha van benne hidrogénezett növényi zsír/transzzsír. Az a biztos, ha olyat veszel, amin ezek rajta vannak.
A FrieslandCampina Hungária Zrt. pl ráírja a Túró Rudira, hogy van benne ilyen.
Kevésbe neves gyártók és forgalmazók olcsóbb margarinjain is láttam már, hogy hidrogénezett növényi zsír van bennük.
Tehát nem feltétlenül rejtegetik azt a cégek, az emberek pedig nem feltétlenül nézik meg, mit vesznek.
A margarinokkal már régen nem az a gond, hogy hidrogénezettek. Egyszerűen csak az, hogy feldolgozott vacak. Ettől még én is eszek ilyet néha napján, de nem viszem túlzásba.
Azt nem tudom, jobb-e a 60%-os mint a 20%-as (abból kiindulva, hogy ha adott térfogatban kevesebb a zsír, akkor esetleg több a vacak, hogy a térfogat meglegyen; lehet, hogy csak a víztartalom magasabb, de szerintem több ez emulgeáló szer is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!