Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A csirke, a pulyka, kacsa,...

Kálmán Csaba kérdése:

A csirke, a pulyka, kacsa, liba (baromfi, szárnyas) SZÍV fehér hús? Mik pontosan a fehér húsok? Mely állatok mely részei fehér húsok?

Figyelt kérdés
Ha a szív fehér hús akkor miért, ha nem fehér hús akkor szintén miért? Továbbá mi a fehér hús pontos meghatározása? Előre is köszönöm a válaszokat.

2014. dec. 17. 08:38
1 2
 1/11 Trafó1 ***** válasza:

Ez egy jó kérdés és engem is érdekelt így utána olvastam:

Arra jutottam, hogy fehér húsnak nevezik azokat a húsokat amelyek kevés vért és zsírt tartalmaznak , fiatal állatból állatból származnak, de pl a csirke melle fehér addig combjai már vörös húsnak számítanak, míg a kakas fehér addig a tojó fehér húsú, a szív pl vörösnek számít, a meghatározások ellentmondanak némely kritériumban, és nem egyértelműek.

2014. dec. 17. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 Trafó1 ***** válasza:
bocs elírtam a kakas vörös.
2014. dec. 17. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 Trafó1 ***** válasza:
Még ez volt a legkorrektebb: [link]
2014. dec. 17. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
87%
A sziv az nem hus hanem belsoseg.
2014. dec. 17. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 Trafó1 ***** válasza:
A szív kifejezetten izomszövet tehát hús, ettől függetlenül belsőség is.
2014. dec. 17. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
igaz. Bar nem feher hus :) Es a belsosegekhez szamitjak.
2014. dec. 17. 09:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

Jó kérdés.


De szerintem értelmetlen. Mármint, teoretikus kérdésnek jó, de gyakorlati jelentősége nincs.


Húsok mellé érdemes enni belsőségeket is, mert más az aminosav összetételük. És ez jó.


Illetve ha a fehér húsok zsírszegények, akkor melléjük úgyis kell enni külön zsírt, mert értelmetlen nagy arányban fedezni a kalóriabevitelt fehérjéből. Mondjuk én a zsírosabb hús mellé is teszek zsírt, de ezzel váltom ki a szénhidrát nagy részét.


Élelmiszermérnökként bevallom nem tanultam a kérdésedre a választ, bár nekem nem az állati termékek a szakterületeim. De a válaszolók szerint utánajárva sincs egyértelmű válasz :)

2014. dec. 17. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.


A 4,5,6-os válaszolónak: a hús szót cseréljük izom szóra. S így a kérdés az, hogy a szív izom az fehér izmok vagy a vörös izmok közé tartozik?

2014. dec. 18. 11:16
 9/11 A kérdező kommentje:

A 3. hozzászóló linkje nagyon jó volt. S most be is idézem, mert tapasztalatom alapján egy idő után a linkek megszűnnek.


Vörös húsok - fehér húsok


Ki ne tudná, hogy "vörös húshoz - vörösbor, fehér húshoz - fehér bor" dukál! A borokkal még csak-csak eligazodunk, de ki az, aki biztonsággal megmondja, hogy melyek a vörös, és melyek a fehér húsok? Legalább három eltérő felosztás létezik:


1. A fajta szerinti: fehér húsúak a halak és a szárnyasok, vörösek a négylábúak.


2. Az életkor szerinti: a fiatal állatok fehér húsúak, az idősek vörösek.


3. A "ránézésre megmondom" elv, amely a hús tényleges színét veszi alapul, és így például a csirkének a combja vörös húsnak, a melle viszont fehér húsnak számít.


A helyzetet bonyolítja, hogy eme a három elv mindenkinél máshogy keveredik, és így számtalan eltérő felosztással találkozunk a gyakorlatban. Nézzük azt, mely talán a legelterjedtebb felosztás!


Fehér húsú a fiatal borjú, bárány, gida, vörös a felnőtt marha, disznó, birka és kecske. A nyúl bár öreg, mégis fehér; és a malac bár fiatal, mégis vörös. Bár ez utóbbit sokan mégiscsak fehérnek tartják, sőt, még a felnőtt disznót is: szerintük a vörös-fehér határvonal a sertés és a sötétebb árnyalatú marha között van.


A vadak esetében szerencsére összhang van, mindenki a vörös húsokhoz sorolja őket. Leszámítva, hogy a vadnyúl időnként házi rokonával együtt a fehér kategóriába kerül...


A vadszárnyasok viszont tényleg egyértelműen vörös húsok.


Annak ellenére, hogy egyesek szerint a "szárnyasok fehérek", mégsem ilyen egyértelmű a háziszárnyasok esete! A gyöngytyúk, mivel ízre is hasonlít a vadszárnyasokhoz, vörös húsú. Hagyományosan a pulyka és a csirke fehér húsúnak számít, de ez utóbbinál sokszor öregség-fiatalság alapon a kakas mégiscsak vörös húsú. Ilyen alapon a tyúk is vörös, kivéve amikor fehér, mert "csirkénél csak a kakas a vörös". Ránézésre a tyúk pedig ilyen is, meg olyan is, hiszen a combja vörös, a melle pedig fehér... A liba és a kacsa egyértelműen ugyanabba a kategóriába tartoznak, ebben nincs vita. De melyikbe is? Egyik elmélet szerint mivel "a nyúl, a kacsa és a liba esetében olyan a vad, mint a házi", a kacsa és a liba - a vadkacsához és vadlibához hasonlóan - vörös húsú. De ugyanakkor fehér húsúak is, hiszen mint tudjuk, "a szárnyasok fehér húsúak"...


Nos ezek után én nem merem megmondani, hogy ez alábbi malac vörös vagy fehér húsú-e. De annyi mindenesetre látszik, hogy gyönyörűen pirosra sült! Így hát a magam részéről egy könnyed, de ízekben gazdag, gyümölcsös félszáraz rozét ajánlok hozzá!

2014. dec. 18. 11:18
 10/11 A kérdező kommentje:

A 7. válaszolóhoz a következő lenne a kérdésem: okay, értem a kérdés relatív teoretikus mivoltát, de a probléma mélyebb.


HDL 3,34 normál, közép érték

LDL 0,88 alacsony, emelni kell

Vérzsír szintén normál középérték


Tehát mivel az LDL-t nagyon nehéz emelni, de mindent megteszek, hogy emeljem, ezért a HDL-t kell tovább csökkentenem, hogy az LDL-HDL arány 1:2 legyen. Ehhez viszont olyan táplálkozás kell, mely a HDL-t csökkenti, de ehhez többek között fehér hús kell.


Viszont az LDL növeléséhez pedig vörös hús kell. De nem ehetek vörös húst, mert magas a húgysav szintem, ami a köszvény felé halad. Így gyakorlatilag a sertés hús nem megengedett, s a többi vörös hús sem preferált.


Viszont sehol sem találok normális leírást, hogy mitől lesz egy hús fehér, s mitől lesz vörös. Ez a legjobb kérdés.


A párom szerint -aki élelmiszermérnök-, talán rost irány, esetleg zsír vagy vértelítettség, vagy ezek együttese alapján kell talán megállapítani, de ezt Ők nem tanulták.

2014. dec. 18. 11:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!