A csirke, a pulyka, kacsa, liba (baromfi, szárnyas) SZÍV fehér hús? Mik pontosan a fehér húsok? Mely állatok mely részei fehér húsok?
Ez egy jó kérdés és engem is érdekelt így utána olvastam:
Arra jutottam, hogy fehér húsnak nevezik azokat a húsokat amelyek kevés vért és zsírt tartalmaznak , fiatal állatból állatból származnak, de pl a csirke melle fehér addig combjai már vörös húsnak számítanak, míg a kakas fehér addig a tojó fehér húsú, a szív pl vörösnek számít, a meghatározások ellentmondanak némely kritériumban, és nem egyértelműek.
Jó kérdés.
De szerintem értelmetlen. Mármint, teoretikus kérdésnek jó, de gyakorlati jelentősége nincs.
Húsok mellé érdemes enni belsőségeket is, mert más az aminosav összetételük. És ez jó.
Illetve ha a fehér húsok zsírszegények, akkor melléjük úgyis kell enni külön zsírt, mert értelmetlen nagy arányban fedezni a kalóriabevitelt fehérjéből. Mondjuk én a zsírosabb hús mellé is teszek zsírt, de ezzel váltom ki a szénhidrát nagy részét.
Élelmiszermérnökként bevallom nem tanultam a kérdésedre a választ, bár nekem nem az állati termékek a szakterületeim. De a válaszolók szerint utánajárva sincs egyértelmű válasz :)
Köszönöm az eddigi válaszokat.
A 4,5,6-os válaszolónak: a hús szót cseréljük izom szóra. S így a kérdés az, hogy a szív izom az fehér izmok vagy a vörös izmok közé tartozik?
A 3. hozzászóló linkje nagyon jó volt. S most be is idézem, mert tapasztalatom alapján egy idő után a linkek megszűnnek.
Vörös húsok - fehér húsok
Ki ne tudná, hogy "vörös húshoz - vörösbor, fehér húshoz - fehér bor" dukál! A borokkal még csak-csak eligazodunk, de ki az, aki biztonsággal megmondja, hogy melyek a vörös, és melyek a fehér húsok? Legalább három eltérő felosztás létezik:
1. A fajta szerinti: fehér húsúak a halak és a szárnyasok, vörösek a négylábúak.
2. Az életkor szerinti: a fiatal állatok fehér húsúak, az idősek vörösek.
3. A "ránézésre megmondom" elv, amely a hús tényleges színét veszi alapul, és így például a csirkének a combja vörös húsnak, a melle viszont fehér húsnak számít.
A helyzetet bonyolítja, hogy eme a három elv mindenkinél máshogy keveredik, és így számtalan eltérő felosztással találkozunk a gyakorlatban. Nézzük azt, mely talán a legelterjedtebb felosztás!
Fehér húsú a fiatal borjú, bárány, gida, vörös a felnőtt marha, disznó, birka és kecske. A nyúl bár öreg, mégis fehér; és a malac bár fiatal, mégis vörös. Bár ez utóbbit sokan mégiscsak fehérnek tartják, sőt, még a felnőtt disznót is: szerintük a vörös-fehér határvonal a sertés és a sötétebb árnyalatú marha között van.
A vadak esetében szerencsére összhang van, mindenki a vörös húsokhoz sorolja őket. Leszámítva, hogy a vadnyúl időnként házi rokonával együtt a fehér kategóriába kerül...
A vadszárnyasok viszont tényleg egyértelműen vörös húsok.
Annak ellenére, hogy egyesek szerint a "szárnyasok fehérek", mégsem ilyen egyértelmű a háziszárnyasok esete! A gyöngytyúk, mivel ízre is hasonlít a vadszárnyasokhoz, vörös húsú. Hagyományosan a pulyka és a csirke fehér húsúnak számít, de ez utóbbinál sokszor öregség-fiatalság alapon a kakas mégiscsak vörös húsú. Ilyen alapon a tyúk is vörös, kivéve amikor fehér, mert "csirkénél csak a kakas a vörös". Ránézésre a tyúk pedig ilyen is, meg olyan is, hiszen a combja vörös, a melle pedig fehér... A liba és a kacsa egyértelműen ugyanabba a kategóriába tartoznak, ebben nincs vita. De melyikbe is? Egyik elmélet szerint mivel "a nyúl, a kacsa és a liba esetében olyan a vad, mint a házi", a kacsa és a liba - a vadkacsához és vadlibához hasonlóan - vörös húsú. De ugyanakkor fehér húsúak is, hiszen mint tudjuk, "a szárnyasok fehér húsúak"...
Nos ezek után én nem merem megmondani, hogy ez alábbi malac vörös vagy fehér húsú-e. De annyi mindenesetre látszik, hogy gyönyörűen pirosra sült! Így hát a magam részéről egy könnyed, de ízekben gazdag, gyümölcsös félszáraz rozét ajánlok hozzá!
A 7. válaszolóhoz a következő lenne a kérdésem: okay, értem a kérdés relatív teoretikus mivoltát, de a probléma mélyebb.
HDL 3,34 normál, közép érték
LDL 0,88 alacsony, emelni kell
Vérzsír szintén normál középérték
Tehát mivel az LDL-t nagyon nehéz emelni, de mindent megteszek, hogy emeljem, ezért a HDL-t kell tovább csökkentenem, hogy az LDL-HDL arány 1:2 legyen. Ehhez viszont olyan táplálkozás kell, mely a HDL-t csökkenti, de ehhez többek között fehér hús kell.
Viszont az LDL növeléséhez pedig vörös hús kell. De nem ehetek vörös húst, mert magas a húgysav szintem, ami a köszvény felé halad. Így gyakorlatilag a sertés hús nem megengedett, s a többi vörös hús sem preferált.
Viszont sehol sem találok normális leírást, hogy mitől lesz egy hús fehér, s mitől lesz vörös. Ez a legjobb kérdés.
A párom szerint -aki élelmiszermérnök-, talán rost irány, esetleg zsír vagy vértelítettség, vagy ezek együttese alapján kell talán megállapítani, de ezt Ők nem tanulták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!