A laktózmentes tej egészségesebb mint a normális tej?
Nem. De aki szereti a tejet csak nem bírja a gyomra a laktóz miatt, annak mindenképp jobb.
De amúgy egyikre sincs szüksége a szervezetünknek.
JA a probléma dolog: szerintem sokaknak sokáig voltam/vannak vele problémái, mire rájön, hogy a tejtől, évek telhetnek el.
(pl. én egész gyerekkoromban kakaóval indítottam a napot, mindig fájt a hasam, és én voltam az osztály fingósa :S. Az orvos elhajtott azzal, hogy biztos csak izgulok a suli miatt, azért fáj a hasam. Felnőttként elkezdtem laktózmentes tejből készíteni a reggeli kakaót, és láss csodát, a problémáim megszűntek)
Szerintem nem elcseszett az, akinek a teste jelzi, hogy nem megfelelők számára bizonyos ételek, amik fogyasztása tényleg elég logikátlan, ráadásul a bolti tej még sokkal rosszabb, mint a házi... Sok embernek baja van a tejjel, ha tud róla, ha nem. Nincs is ebben semmi különös.
A laktózmentes tejet nem ismerem, éppúgy nem érdekel, mint a gluténmentes lisztkeverékek. Én simán elhagytam mindkettőt és kész, ha kenyeret akarok, ott vannak az olajos magvak, max. a maglisztek. De azok nélkül is lehet élni, bár én személy szerint nem akarok.
A laktóz egy glükóz és egy galaktóz molekulából álló diszacharid.
A laktáz enzim amit a tejhez adnak, lebontja a laktózt a két alkotóelemere, így a glükóz miatt édesebb lesz az íze.
Van akinél laktáz enzim termelődik a tápcsatornában is, de sokaknál a gyermekkort követően megszűnik a laktáz enzim aktivitás, így kisebb-nagyobb mennyiségű laktóz fogyasztásakor, mivel a laktózt így csak a bélbaktériumok képesek lebontani gázképződés kíséretében, kellemetlen puffadás és hasmenés, görcsök jelentkeznek.
Egyénileg változhat, hogy kinél mekkora mennyiségű laktóz okoz problémát.
Ez a jelenség régen is megvolt, csak senkit nem érdekelt.
Újabban elég sokan egy irodába bezsúfolva dolgoznak, ahová szintén zsúfolt tömegközlekedéssel érkeznek, így eléggé kellemetlen és udvariatlan dolog lenne végigfingani a napot, bár egyesek ebből sem csinálnak problémát.
Általánosságban elmondható, hogy az észak-európaiak és egyes pásztorkodó nomád népek egész jól alkalmazkodtak a tejtermékek fogyasztásához, így felnőtt korukban sem okoz problémát nekik a laktóz lebontása, de keletre és délre haladva egyre nő a laktózérzékenyek száma. Az ázsiaiak nagy része nem bírja a laktózt, ezért is fogyasztanak fermentált tejtermékeket (kefír), a fekete afrikaiak és a dél-amerikai őslakosok 100%-a pedig laktóz intoleráns.
Volt egy ilyen eset, hogy az éhező afrikai gyerekeknek tejet vittek az európaiak, és az amúgy is sovány gyereket majdnem kinyírták, mert elkezdtek fosni. Előtte soha nem ittak tejet...
azt gondolnád..de csak annak jobb aki nem tudja megemészteni a laktózt..annyi ízesítés meg akármilyen hőkezelésen megy keresztül, hogy egyik sem egészséges..
azt még csak-csak amit a tehén tőgyéből fejsz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!