A dietetikusok szerint szabad finomított szénhidrátot fogyasztani?
Egészséges 18 éves lány vagyok, olvasgatok diétákról amik szerint a finomított szénhidrátok fogyasztása sem ajánlott.
Ha eszem egy nap mondjuk két szendvicset -magos barnakifliből-, illetve pár naponta rizst, tésztát, az már egészségtelen? (Emellett fogyasztok húst, kb. kétnaponta, gyümölcsöket, savanyúságot, tejtermékeket - nem tudom persze, hogy megfelelő arányban.)
Köszi
Egészséges ember mindent ehet. Ám érdemes szem előtt tartani azt, hogy változatos, könnyű étrend legyen, benne bőségesen zöldség és gyümölcs. Egyes nézetek szerint mindenféle gabonát kerülni kell, mert ezek nem embernek való ételek. Erre nincs tudományos megokolás.
Drumlisztből, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és péksütemények annyiból egészségesebbek a fehér lisztből, hogy nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, s tovább szolgáltat energiát, s így kevesebb is elég.
A magos barna kifli tökéletes, de az nem is finomított szénhidrát. Savanyúságot gyakran cukroznak. Az egészségtelen. Jelenleg szükségtelen is, hiszen még lehet kapni friss zöldségeket is.
"Egészséges 18 éves lány vagyok"
Akkor ne ilyen marhaságokkal foglalkozzál, hanem azt edd ami jól esik, mert annál egészségesebb nincsen. Kerüld a tartósítőszereket, színezőanyagokat, egyél sok húst, tojást, olaj helyett inkább zsírt és igyál tejet.
Dehogyis, a test azt kívánja, amit megszokott vagy ami az adott ember ízlelőbimbóinak megfelel. Van, aki folyton cukorkát kíván és olyan hiányjelenségeket szed össze, hogy csuhaj.
Olvasgatok én is dolgokat, dietetikusoknak pl. nem hiszek, a testemre pedig hallgatok. Oké, van, amilyen táplálkozási probléma csak soká jelentkezik, de azért sokszor van úgy, hogy megváltoztatod az étrendedet és heteken belül érzed, hogy sokkal jobban vagy... Néha érdemes lehet kísérletezni.
A rizst nem tartom rossznak, legalább glutén nincs benne. Én nem eszem szénhidrátbombákat, így rizst sem. Ha ennék, barnát ennék, de az nem mindenhez jó s nem is mindenki szerint az a jobb. Nekem mondjuk mindegy, így sose jártam utána.
A valódi teljes őrlésű pékáru (barna lehet a finomított is) valamivel jobb a fehérnél, mert nem olyan gyors felszívódású s nem cibálja meg úgy az inzulint s elvileg (pont az inzulin miatt) s az emberek elmondása szerint is tartósabban laktat (én nem tudom, sosem ízlettek a teljes kiőrlésű cuccok).
Olyan nincs, hogy megfelelő arány, úgy értem, nagyon kölönbözőképpen táplálkozhatsz viszonylag egészségesen. Bizonyos mennyiségű tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint be kell vinned, azontúl pedig meg kell lennie a szükséges kalóriamennyiségnek (hacsak nem akarsz fogyni, de akkor is van egy minimum érték), de hogy azt konkrétan miből viszed be, az változhat. Nálam ez a kalóriakitöltő makrotápanyag a zsír, a legtöbbeknél a szénhidrát... Fehérjére nem lehet alapozni, abból a túl sok éppúgy nem jó (de macerás és drága is), mint a túl kevés. Zsírra van egy alacsony minimumérték, szénhidrátra igazából még az sem, nem eszenciális tápanyag (ami nem jelenti azt, hogy a közel nulla sokunknak megfelelne. én már napi 20 grammnál is igen morcos lennék :D a páromnál ez úgy 200).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!