Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Az erős paprika jó a gyomórnak?

Az erős paprika jó a gyomórnak?

Figyelt kérdés

Azt hallottam ismerősök által, hogy az erős paprikáról régen azt mondták rossz a gyomórnak és fekélyt okoz mára rájöttek, hogy jó mert összehúzza a gyomrot.

Évenként változik az hogy mi jó és mi rossz. Ki tudja ezt követni?

2014. júl. 5. 19:02
 1/4 anonim ***** válasza:
A chili paprika üvegére az van írva, hogy rendszeres fogyasztása pozitív. Ilyen-olyan réteget képez, véd az alkohol és a fájdalomcsillapítók káros hatásaitól.
2014. júl. 5. 19:04
 2/4 anonim ***** válasza:
Kis mennyiségben gyógyszer, nagy adagban méreg. Fokozza a vérbőséget, fokozza a gyomorsav elválasztást. Nagyobb adagban azonban erős nyálkahártya izgat hatása miatt valóban akár gyomor- és bélfekélyt, vagy vastagbél daganatot is okozhat.
2014. júl. 5. 19:15
 3/4 A kérdező kommentje:
Évtizedekig nem tettem erős paprikát a moslékba, mert gyomorfekéjem van és bedumálták az orvosok, hogy árt, közben íztelen egészségtelen vacakot ettem, ahelyett hogy jóizű és még egéséges is kaját ettem volna. Ki vállalja a felelőséget ezért? Orvosoknak kártérítést kellene perkálniuk. Kit pereljek?
2014. júl. 5. 21:11
 4/4 Sowilo ***** válasza:

Mindenre igaz, hogy kis mennyiségben hasznos, nagyban pedig káros... még a vízre is. Ha megiszol húzóra 10 litert, még talán marad utána időd végrendeletet írni. De ki tud ennyit inni? Senki, ezért nem is foglalkozunk ilyenekkel.

Az erős paprikának nagy mennyiségben valóban lehet káros hatása. De mi számít nagy mennyiségnek? Senki nem tudja. Az átlag magyar laikus ugye mindenféle logikát mellőzve nyilván azt tartja túl soknak, ami már neki személy szerint nem ízlik, és van, akinek az erős pista már túl erős. Élnek viszont szép számmal olyan emberek a földön, akik napi szinten fogyasztanak az erős pistánál több százszor, több ezerszer erősebb paprikákat, mégsem ment tőle még tönkre a gyomra egyiküknek sem. Enyhe kapszaicinfüggőként akár magammal is példálózhatnék.

/egyébként halkan jegyzem meg, hogy erős paprika nélkül is remekül lehet fűszerezni az ételeket, valószínűleg meg kellene tanulnod főzni, ha nélküle ízetlenek az ételeid. itt a karácsony, kérj a párodtól/rokonoktól szakácskönyvet./

2014. dec. 4. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!