Ha például erős paprika kerül a száma, és csíp az azért van, mert roncsolja a sejteket?
A csípés az nem fájdalom, csak égő érzés és kis mennyiségben használ nem roncsol.
Stimulálja az emésztőrendszer működését, és erősíti az ételek ízét. Gyorsítja a vérkeringést, tisztítja a szájüreget, a garatot, tisztítja a vért, és fertőtlenítő hatása van. Nem hiába használják az ázsiai országokban, ahol köztudottan nem megfelelőek a higiéniás körülmények.
Ha valaki túlzottan fogyasztja akkor "mellékhatásai" mondjuk lehetnek pl.: égő érzés a testben, gyomorban, túlzott izzadás, savasodás, reflux.
De ezért nem kell túlzásba vinni.
Nem roncsolja, csak apró gyulladásokat okoz, a csípősség tulajdonképpen fájdalom, nem íz. Idővel, ha az ember sok csípőset eszik, akkor kevésbé fogja érezni.
Egyébként kis mennyiségben fontos, fájdalomcsillapító, gyomorproblémákat enyhítő hatása van, boldogsághormonokat is felszabadít, de mint minden, túlzásba víve nem jó. Én imádom a csípőset, és észrevettem, hogy ha kevés cspíős van az ételben, családom tagjai észreveszik azt, én viszont abszolút nem is érzem, nekem több kell, hogy csípjen. A legtöbb csípős fűszer gyorsítja az emésztést, jó gyomorpanaszokra, görcsökre.
Csípős fűszerek és hatásuk:
Gyömbér: emésztési panaszok és influenza ellen
Chilli: vágykeltő hatású, görcsöket enyhíti
Koriander: elősegíti az emésztést, elűzi az álmosságot
Fahéj: csökkenti a menstruációs panaszokat, vérzéscsillapító, jótékony hatással van a libidóra
Édeskömény: klimax hatásait csökkenti, köptető hatása van
Csillagánizs: görcsoldó, epére, gyomorbántalmakra tökéletes
Kardamom: szívizomerősítő, idegnyugtató
Bors: étvágygerjesztő, vérkeringést serkenti
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!