14 éves lány vagyok, és sokat gondolkozom azon, hogy lehetek-e még én is lisztérzékeny. Anyukám, és egyik tesóm is az. Előfordulhat, vagy kisgyerekként kellett volna jelentkeznie?
2009. dec. 27. 22:27
1/6 anonim válasza:
Egyik ismerősöm 23 évesen lett lisztérzékeny (azaz derült ki, pedig fiatalabb korában már szűrték rá), neki a tesója volt az. Amúgy ez egy autoimmunbetegség, melyre a hajlamot lehet örökölni, de bármikor bárkinél kialakulhat, sajnos.
Igen a cukorbetegség és a lisztérzékenység is antiimmunbetegség! Általában, akik pollenallergiások, azoknál az évek során valamilyen más allergia is felüti a fejét, hiszen állandó irritáció éri szervezetüket. Állandó gyulladás áll fenn a szervezetükben még télen is. Persze az állandó gyulladás gyengíti az immunrendszert, ami aztán másféle betegségek okozója is lehet. Erősítsd az immunrendszeredet, mozogj sokat, egyél több zöldségfélét, és mivel a hajlamod meg lehet ne vidd túlzásba a búzából készült ételek, péksütemények fogyasztását.
2009. dec. 27. 22:40
4/6 A kérdező kommentje:
:D Köszönöm!! Fura... sok zöldséget meg gyümölcsöt eszek, meg járok tornázni, azelőtt balettra is jártam, olyamsire mint a rocky :D Meg aztán futni is szoktam, és nagyon ritkán vagyok beteg. De nem bízom el magam.
2009. dec. 27. 22:57
5/6 anonim válasza:
Igen lehetsz sajnos. Édesanyád kezelőorvosával vitassátok meg ezt.
Az előző hozzászólásban annyit helyesbítenék, hogy az egyes típusú cukorbetegség (IDDM) autoimmun kórkép(a szervezet önmaga ellen fordul), míg a gluténsensitiv enteropathia (lisztérzékenység) az autoimmun folyamat mellett allergiás reakció is.
2009. dec. 27. 23:15
6/6 anonim válasza:
Igen, lehetsz az. Ez a betegség bármikor kialakulhat, nekem 17 éves koromban vették észre. Kicsit macerás a viszgálat, sokszor nem egyértelmű az eredmény (pl. az én esetemben sem volt az), de jobb, ha kiderül. Nekem mikor kiderült, hogy genetikailag örököltem a hajlamot, a doki az egész családot leszűrte - akkor senki sem volt az. De szerintem a húgomat érdemes lenne legalább évente nézetni, mert nála is kezdenek előjönni a tünetek. :S
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!