Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ártalmas a magas fehérjebevitel?

Ártalmas a magas fehérjebevitel?

Figyelt kérdés

178 cm,60 kg-os lány vagyok. A napi fehérjebevitelem 200 gramm (néha afelett), amit 400 gramm csirkemellből,5-6 tojásfehérjéből, fehérjeshakeből, túróból fedezek. Az utóbbi 3 hétben volt ennyi, azelőtt 150 gramm körüli lehetett. Nem direkt emeltem meg ennyire, nem is tudtam, hogy ennyire magas az arány, amíg utána nem számoltam

(Mostanában elég feszült, stresszes vagyok, talán ezért is nem bírok megálljt parancsolni. ) Lehet ebből valami fizika problémám?

Emellett kb 150-200 gramm szénhidrátot viszek be. 6-800 gramm zöldségből, heti 2x-3x reggelire zabpehelyből.

Célom nem a tömegnövelés, hanem a szálkásítás.

2014. ápr. 13. 19:05
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha a májad és a veséd egészséges, akkor rövid- és középhosszú távon nem lesz bajod belőle. Azért évekig ne csináld :-) Nagyobb baj lenne, ha szénhidráttal ennéd degeszre magad.
2014. ápr. 13. 19:15
 2/8 Szintiszoli123 ***** válasza:
24%

A fehérjével való degeszre evést én nem hasonlítanám a CH-val való degeszre evéshez. Más szempontból "baj" mindkettő.

A növényi fehérjét beleszámoltad? Testépítők szerint azt nem kell figyelembe venni, csak sajnos a májunk meg a vesénk ezt nem tudja.

Én tömegelek. 2 gramm per tskg fehérjével és ebben a növényi is benn van. Ha ennél több, rosszabbul vagyok. Ha reggelre betolok 100 gramm zabpelyhet, az már 13 gramm fehérje, amit elvileg nem is kéne számolni, mert növényi. Ettől viszont még ugyanúgy savasít és nyírja a vesét/májat.

Amíg szálkásítasz, addig a 3 gramm/testsúly legyen a nagyon max. Szerintem 2,5 is elég, de akkor lehet, kevés a lesz a CH-t csak zöldséggel megoldani, nehpgy az izmok lássák kárát. Zsírmentes testtömegre számold.

Szerintem a 200 gramm sok. Főleg, ha ez csak állati. Persze lehet, hogy te bírod.

Nagyon számít még a zsírbevitel, amit te nem említesz. Valamiből kell az energia, hogy ne izmot bonts.

A feszültség és a stressz valszínűleg nem a sok fehérjétől van. Ha fáradt leszel, sza rul alszol ,begyullad ez-az, sajognak a végtagjaid, akkor kezdhetsz gyanakodni.

A zöldség maradjon. kell, hogy lúgosítson.

2014. ápr. 13. 20:20
 3/8 A kérdező kommentje:

Beleszámoltam azt is, plusz a fehérjém is növényi alapú(szója).

Stresszes egészen más okok miatt vagyok. (2 családtagom elvesztése 3 héten belül)

Zsírból minimálisat viszek be. Régebben egy kanál lenmagolajat lefekvés előtt, mostanában 1-2 tojássárgája vagy halolaj kapszula.

Köszönöm a válaszokat! :)

2014. ápr. 13. 20:33
 4/8 Szintiszoli123 ***** válasza:

Több zsír kell!

A kevés zsír nem segíti a fogyást. Menjen 1 gramm per tskg, de 0,5 g/tskg-nál semmiképpen ne legyen kevesebb. hormonális folyamatok látják kárát.

2014. ápr. 13. 21:16
 5/8 A kérdező kommentje:

Látom tájékozott vagy! :) Ezért meg is ragadom az alkalmat!

Meg tudnád mondani, hogy a lábam fejlődését a heti 1 "lájtosabb", rá 3 napra egy kemény edzés leépíti az izmokat, vagy épp ellenkezőleg, elősegíti a fejlődést? Még nem sikerült kitapasztalnom, hogy ez jó-e nekem, mindenesetre bírom.

Izületvédőt, vitaminokat szedek.

2014. ápr. 14. 07:06
 6/8 Szintiszoli123 ***** válasza:

Amit a nagyok mondanak: a lábnak 5 nap kell a regenerálódáshoz...

Ez gondolom kemény edzést feltételez.

A HST pl. 2 naponta edzi meg az egész testet, a lényeg a bedurranás.

Tapasztalat: nincs ilyen. Edzés, intenzitás és egyénfüggő.

Én 1 napot edzek, egyet pihenek, néha beiktatok egy plusz pihenőnapot. Osztott edzésben 2 napra van felosztva az egész test, tehát 3 nap pihenőt kap ez adott izomcsoport, a 4. napon van újra megedzve. Bukásig nyomok minden sorozatot, de nem ölöm meg az adott testrészt. Ez nálam így tarthatónak látszik.

Jól mondod, neked kell kitapasztalni.

Ha lájtos az edzés, elég lehet a 3 nap, a kemény edzés után várnék 4 napot.

Látnod kell, mi a megoldást, abból, hogy hogyan fejlődsz és hogyan alakul a teljesítményed edzésről edzésre. Teljesítmény visszaesés esetén kezdhetsz gyanakodni.

Egy szó mint száz, ha nem ölöd meg magad teljesen az edzéseken, tapasztalatom szerint elég a 3 nap pihenő (a 4. napon újra edzel a testrészre), esetedben elég lehet a 3 nap is.

Remélem, segít valamit.

2014. ápr. 14. 08:37
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha csak a húst és a zöldségeket ennéd mint fehérje és szénhidrát, és elég zsírt ennél hozzá (tojás sárgáját most nem eszed?) az rendben lenne.

A túróval és szójával már problémáid lesznek.

A zab pedig fölösleges szénhidrát a több mint fél kiló zöldség mellett.

Főleg ha szálkásítasz. Akkor ne egyél fölöslegesen zabot, és a túró-szója fehérjebevitelről sem lenne rossz ötlet leállni.

2014. ápr. 14. 10:08
 8/8 A kérdező kommentje:

A lábamra általában 4-5 naponként edzem, attól függ, hogy érzem-e még benne azt a kellemes feszülést. :)

Tojássárgáját azt majdnem minden reggel eszem, kivéve, ha kókuszzsírral sütök fehérjepalacsintát, vagy banánkenyeret és egyéb házi kreálmányokat eszem.

Ha nagyon aprólékos akarok lenni, akkor beleszámolhatnám a kávékrémport, zsírszegény kakaóport is.

2014. ápr. 14. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!