A magos kenyér egészséges?
A Tornyos Pékségben kapható Magos kenyér egészséges?
Azzal teszek valami jóvátehetetlen kárt a szervezetemben, ha napi 3-4 szendvicset ebből készítek, vagy ezt eszem főzelék mellé, vagy vacsorára pirítósnak?
Aggódom miatta, mert addig Ok, hogy magos, de ettől még nem lesz automatikusan teljes kiőrlésű is.. A hozzávalóknál azt írja hogy a tésztája különleges adalékkal készül. És ennyi. Puszi. Semmi összetevők, semmi tápértékmegoszlás. Se itt, se címkén, se honlapon, se e-mailben, sehol.
Én szeretem ezt a kenyeret, mert finom, frissen jó puha, a bele finom, a héja ropogós, és magvak vannak benne, és tökmag, és szotyi.. De ha meg más is van benne, akkor már lehet hogy nem tesz olyan jót az egészségemnek.
Ötlet? Enni vagy nem enni?
“De könyörgök, a testemnek energiára van szüksége! “ – Ez pontosan így van. Az energiát viszont nem kizárólag a szénhidrátokból nyerjük, ez az egyik régi helytelen berögződés, amelyet amúgy a későbbiekben is említesz.
„ Eszek magokat is, natúr mogyorót, mandulát, tökmagot. Rengeteg gyümölcsöt és zöldségeket. És ez nagyon szép, de kevés. “ – Nem, nem volna kevés, de ez önmagában madáreledel és ezért érzékelheted kevésnek, ha nem viszel be emellett még elegendő fehérjét és zsírt is az étrended során.
“de nem kellene még ezek mellé egy kis gabona, kása, kenyér vagy keksz -persze csak egészséges mennyiségben? Nem lesz tőle bajom, ha ezeket teljesen kizárom? “ – Határozottan nem lesz semmilyen bajod abból, ha ezeket kizárod. Ha annyira erősek ezek a régi beidegződések, hogy aggodalom uralkodik el rajtad arra nézve, hogy mennyire is éri meg áttérni új szokásokra, akkor a végső megoldás az, hogy ásd bele saját magad a tudományba, amely ezen életmód alapját képezi; viszont ez időigényes és számos alapismeret elsajátítását is feltételezi, amennyiben a táplálkozástudományban teljesen járatlan személyről van szó, de mindenképpen elegendő lesz ahhoz, hogy egy életre elvegye a kedved azoktól a tévhitektől és berögzült téves információkról, amelyekben eddig hittél ( anno én is számos kutatást, könyvet és cikket olvastam a témával kapcsolatosan és még most sem hagytam abba az informálódást, de az biztos, hogy már egyáltalán nem kételkedem az alapokban, mert ha az ember átlátja valaminek a logikáját, akkor az szolidan gyökeret fog az agyban és már rendszerezni tudod azt is, hogy melyik információ hova tartozik – a reálisak közé vagy a kukába ).
Ja , és “ Remek….Akkor mit egyek ? “ – Húst, zsírt, zöldséget, dióféléket, magvakat és még többet ezekből.
Ó, én se ma kezdtem ám! Hidd el, túl vagyok már elég sok mindenen a 90 napostól a Zóna étkezésig.. Ja, és érdekel is a téma! A magokat és dióféléket elismerem. Eszem is belőlük éppen ezért eleget, de úgy gondolom, hogy a gabonaélék sem véletlenül képezik évszázadok óta az emberi táplálkozás alapját.
Az állati eredetű fehérjékről megvan a magam véleménye. Túlértékelik. A szervezetednek közel sincs rá akkora mennyiségben szüksége, mint amennyire beharangozzák. Feleslegesen vesz el túl sok energiát a szervezetedtől a megemésztése, miközben a lebontásakor mérgező, káros anyagok keletkeznek. Köszönöm nem, maradok a természetes, növényi eredetű fehérjénél. Nem akarok belegázolni a te lelki világodba se, csak gondoltam felhívom erre is a figyelmedet. :)
Szóval, a lényeg az, hogy már elég sok mindenen "átrágtam" -haha- magam, mire eljutottam a jelenlegi állapotig. És jól vagyok. És szeretnék a lehető legjobban lenni. Ezért is tettem fel a kérdést. Nem egy amatőr pancser vagyok, aki most kezd bele az életmódváltásba. Egyszerűen csak nehéz lerúgni azt a falat, hogy eddig ettem gabonát, kekszet, müzlit - és lássuk be: a barna, a magos, a zab, a rozs, a köles és a bulgur még mindig egy fokkal jobb, mint a sima búzafinomliszt és a kristálycukor tejcsokoládéval - most pedig ezeket is teljesen zárjam ki.
Nem is fogom, illetve nem hiszem. Bárki bármit mond, egy fahéjas-mézes-gyümölcsös-tökmagos zabkása, amiben több a feltét mint a zab, nem fog ártani nekem. Itt nem arról van szó, hogy a napi tíz lekváros kenyeremről akarnék leszokni. :)
Jó, köszönöm a segítséget! Amúgy tényleg szívesen beszélgetnék ilyen dolgokról -egészséges életmód- mert kíváncsi lennék, hogy mások mire jutottak a témával kapcsolatban! Te mire esküszöl, mi az az étrend ami szerinted az ideális lenne?
Senki nincs birtokában a bölcsek kövének. Tanácsokat osztogatunk, de valójában nem tudjuk, mi magunk vajon meddig húzzuk. De ha egyszer valakitől azt hallod, hogy ő x éve nem használ Wc-papírt, na, arra figyelj oda! Mert az egészség ott kezdődik.
Én magam 55 éves vagyok, és sok mindent kipróbáltamm. Nekem személy szerint a nyersétkezés hozta meg a teljes egészség érzetét. Csak éppen néhány hét után mindig bűnbe estem, mer hiányzott a zsír. Meg a hús. A kolbász, a milánói makaróni, és sorolhatnám. De javaslom, póbáld ki te is.
Hogy mennyire nem érdems másokra hallgatni:
Hallottál már Stuart Burkerről? Ő öt nagy visszhangot kiváltó könyvnek a szerzője. A könyvek egészségről, diétáról, táplálkozásról szólnak. Az orvosi diplomát az egyik legjobb bostoni egyetemen szerezte meg. A könyvekben a fogyás diétájáról van szó. Húszéveseknek írta a könyveit, ő pedig 40 évesen meghalt.
Olvastam róla és egy ideig logikusnak is tűnt a gondolatmenet. De én úgy gondolom, hogy nem volt véletlen a tűz feltalálása. Az emberek előnyhöz jutottak azáltal, hogy a tűz segítségével a zöldségekből több vitamint nyerhettek ki. A füstnek fertőtlenítő hatása is van, amit a húsoknál használnak. Az ember az egyetlen élőlény aki megfőzi az ételeit. Igen. És az egyetlen olyan is, aki képes 100 emeletes házakat építeni, logikusan gondolkodni, megfejteni a természet, a csillagok, a teremtés rejtelmeit. Mindezt részben azért, mert nem szorul rá arra, hogy napi 24 órában gyökereket rágcsáljon.
Mióta használjuk a tüzet? Már előemberek is ismerték. Nekünk sem lesz tőle bajunk, ha ésszel csináljuk. Az agyonfőzött, túlkoncentrált étel nyilván nem jó, mert sokkolja a szervezet. A "halott" ételből nem lehet felépíteni egy egészséges, élő szervezetet. De a jól elkészített ételnek számos előnye is lehet, pl. a paradicsomból sokkal több antioxidáns szabadul fel főzés hatására.
Én ezért mondom, hogy a nyers étkezés rendben van és Ok, de attól sem lesz baja senkinek, ha megeszi a vasárnapi zöldséglevest főtt borsóval.
Válaszolva #12-es hozzászólásra: az általad első sorban említett divatfogyókúrák tanulmányozásán már én is rég túl vagyok, ezeket már nem is tartom valójában említésre méltó diétáknak, mert amikor különböző diétákról, illetve táplálkozásformákról beszélek, akkor valójában azokra a gondolok, amelyeknek a szerkezete és a logikája elér egy olyan szintet, hogy egyáltalán érdemes legyen számba venni őket.
“ úgy gondolom, hogy a gabonaélék sem véletlenül képezik évszázadok óta az emberi táplálkozás alapját. “ – Pont a gabonafélék megjelenését veszem górcső alá én is , amikor azok hasztalanságáról írok. Valójában, ha felnagyítjuk az emberi faj történelmét és nagy vonalakban nézzük, akkor mindössze tegnaptól kezdtünk el gabonát enni – amikor alacsonyabbak és elhízottabbak lettünk; mindössze 10 perccel ezelőtt kezdtünk el mesterségesen gyártott növényi olajat fogyasztani, amikor a szívproblémák az elsőszámú halálokozóinkká válltak.
Ezért a szakértők a logikára hagyatkozva az egyértelmű következtetéshez jutottak: több növényi olajat és gabonafélét kell fogyasztanunk, azaz minden olyan élelmiszert, amit történelmünk 99%-ában nem ettünk. Hogyan történt ez ?
1950-ben egy biokémikus, Ancel Keys, egy felmérést végzett arról, hogy a szívproblémák és a zsírfogyasztás milyen kapcsolatban van egymással különböző országokban. Az eredménye az volt, hogy minél magasabb volt a zsírfogyasztás, annál magasabb volt a szívbetegegségek száma is. A felmérésének egyetlen bökkenője az volt, hogy kihagyott olyan országokat, mint például Hollandia és Norvégia, ahol az emberek sok zsírt fogyasztottak, de kevés szívproblémával rendelkeztek, illetve kihagyott olyan országokat is, ahol az emberek nem esznek sok zsírt, de számos szívproblémával küszködnek, mint például Chile. Igazából 21 különböző országról voltak adatai, de a függvényábrázolás nem mutatott semmilyen egyértelmű asszociációt a zsírfogyasztás és szívbetegségek kapcsolatára nézve, ezért Keys azt tette, amit minden elkötelezett kutató tenne: megsemmisítette azokat az adatokat, amelyek nem támasztották alá az eredményét és publikálta a tanulmányát. Keys lett a lipid hipotézis apja, amely kimondja, hogy a zsírfogyasztás megemeli a koleszterinszintet és a magas koleszterinszint a legfőbb okozója a szívrendellenességeknek. Egy olyan tévhitet hozott létre, amelyben mai napig is millióan hisznek és annak, aki nem megy vissza egészen a gyökerekig, az soha nem fogja megtudni, hogy valójában honnan ered ez az egész.
Tehát ezért írtam azt, hogy rendkívül fontos mennyire vagy informálódott és milyen forrásokból származik az információd, mert ma már szinte semmit sem elég felületesen vagy csak úgy “ érzésre “ lecsekkolni, csak ha mélyebbre ásol, akkor mondhatod azt, hogy valamennyire képben vagy az adott dologról és még akkor sem lehetsz megelégedve azzal, amit tudsz.
“Az állati eredetű fehérjékről megvan a magam véleménye. Túlértékelik….” – Az állati húsról nekem is az a véleményem, hogy manapság számos mérgező anyagot tartalmaznak és ezért fontos a lehető legjobb helyről beszerezni azt, persze egyik hús sem teljesen tiszta már, mint ahogyan semmi más ezen a Földön, ugyanis valamilyen mértékben már minden szennyezett.
“Nem akarok belegázolni a te lelki világodba se, csak gondoltam felhívom erre is a figyelmedet. :) ” – Ugyan, nem történt semmi. Hol van ez még attól ?
“Egyszerűen csak nehéz lerúgni azt a falat, hogy eddig ettem gabonát, kekszet, müzlit - és lássuk be: a barna, a magos, a zab, a rozs, a köles és a bulgur még mindig egy fokkal jobb, mint a sima búzafinomliszt és a kristálycukor tejcsokoládéval - most pedig ezeket is teljesen zárjam ki. “ – Egy fokkal jobb, de az a fok nem sokat számít és ha valaki tisztában van azzal, hogy csekély a különbség a kettő között, akkor az tudja azt is, hogy ez a különbség nem sokat számít.
Viszont egy dolog tény és ezt veszem észre nagyon gyakran az embereknél: az emberek többsége nem biorobot és nem tud teljesen elvonatkoztatni azoktól a tényezőktől, amelyek örömöt okoznak neki, még akkor is, ha tudják, hogy objektíven nézve nem a legjobb választás. Valójában nem arról van szó, hogy valaki, aki tényleg tisztában van a táplálkozástudomány alapjaival, az elhiszi azt, hogy a délutáni fagyis csemegéje, vagy a reggeli tejes müzlije, vagy a hétvégi söre igazán hasznos a szervezetének. – ilyen nincs. Azonban képesek vagyunk itt-ott kivételeket ejteni azért, hogy örömet okozzunk magunknak és ezért is van örök sikerük azoknak a diétáknak, amelyből mindenből engednek egy keveset, mert azoknak a létrehozói tudják azt, hogy nagyon ritkák azok az emberek, akik nemet tudnak mondani minden nemű csábításnak.
Végső soron függetlenül attól, hogy mennyit tudunk vagy mennyit vélünk tudni adott dologról, mindig lesz egy érzelmi tényezője is a választásainknak a táplálkozás terén és bár ezen változtatni lehet , az a folyamat nagyon kemény és csak kevesen tudják egy életen át tartani.
Igen, szóval én is köszönöm az őszinte véleményeket. A tudománynak mindig lesznek "legújabb felfedezései" amikkel éppen a világot akarják megváltani. Nem is az a célom, hogy mindig mindennek tökéletesen megfeleljek. Egyszerűen csak szeretném a tőlem telhető lehető legjobb módon gondját viselni a testemnek. És ebben benne van az, hogy nem szeretném teletömni méreganyagokkal, nem szeretném megfosztani a létfontosságú vitaminoktól, de nem szeretnék kizárni sem minden olyan dolgot, ami örömet okoz nekem. Nem mindig lesz tökéletes a táplálkozásom, de akkor már legyen a lehető legjobb.
És ilyenkor tud nagyon elkeseríteni, ha látok két egymásnak homlokegyenest ellentmondó "táplálkozástudóst", akik elvileg ennek szentelték az életüket, és mindketten meggyőződéssel és logikusan érvelnek egymást kizáró állítások mellett. Mert ilyenkor mi van? Ilyenkor az van, hogy azt csinálom, amit én magam helyesnek gondolok, aztán lesz, ami lesz. Örülnék, ha valaki egyszer tényleg logikusan összefoglalva konkrétan meg tudná válaszolni az összes ilyen jellegű kérdésemet, de addig marad az, hogy a mozaikokból próbálom összeszedegetni az egészet. És ezzel már így is jóval többet tettem, mint a legtöbb ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!