Lehetséges, hogy lisztérzékeny vagyok?
Nem lehetetlen.
Mindenki lisztérzékeny, ez nem valami kiváltságos vagy ritka dolog, ami lehet hogy előfordulhat.
A glutén és a hatásai a szervezetedre nem ürült ki egy nap alatt. Úgy fél év kell hozzá.
Autószerelőhöz is mehetnél, nagyjából annyit ért egy átlagos autószerelő a táplálkozáshoz és a gluténhoz, a gluténfogyasztás hatásaihoz, kiváltott betegségekhez mint egy átlag háziorvos, belgyógyász.
De ahogy látod.
Elfelejtettem volna leírni, hogy ezidáig még nem találtak fel semmilyen tuti tesztet?
Sem a vérelemzős antitestes, sem a bélcsatorna vizsgálati, sem a génvizsgálat nem 100%-os teszt.
Nincs mindenre teszt, a lisztérzékenység pedig az az általános jellemző, amire jéghegymodell van. Diagnosztizálnak néhány lisztérzékenyt, és rejtett lisztérzékeny marad a lakosság nagy része, mert nincsen módszer rá, ami megmutatná az érzékenységet. Onnantól kezdve hogy megbízhatatlan a teszt, sose értettem miért végzik el :)
A tüneteid alapján lehetsz lisztérzékeny is, de természetesen ennyiből még nem lehet diagnosztizáni senkit sem :)
Gasztroenterológushoz kell menj, méghozzá minél hamarabb. Van lisztérzékenységet kimutató gyorsteszt (patika, net, kb 4000 Ft), ami az esetek nagy részében helyes eredményt ad, de kis arányban álnegatívot.
Ha lé vagy, akkor azt viszont feltétlen dokival kell diagnosztizáltatnod, mert egyrészt így tudod meg, hogy tartanod kell-e az életre szóló diétát, másrészt, így leszel jogosult sok mindenre, például adókedvezményre.
Ha a háziorvos nem küld gasztróshoz, akkor válassz másik háziorvost!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!