Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Napi 50-60 g fehérje elég egy...

Napi 50-60 g fehérje elég egy 18 éves lánynak?

Figyelt kérdés

2-3 hetente eszem húst, és akkor is csak maximum csirkét, vagy szardínia konzervet, de tojást azt gyakran eszem.

Idáig ittam fehérjeport, aminek egy adagja 2000 kalórián alapuló étrend 17%-át fedezi, szóval nálam kábé a 30-40%-át fedte le. Most egy természetes alapú táplálékkiegészítőt szeretnék fogyasztani, mert nem támogatom a mesterséges porokat, csak kipróbáltam, de már alig vártam,hogy elfogyjon. Az új termékben 15%-os a B12, de a vas 56% egy adagban, ami igen jó.

Káros lehet a kevés állati protein bevitele, vagy elegendő ez a mennyiség, ami növényi eredetű termékekből származik?

2014. febr. 4. 06:55
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha eszel tojást, akkor eszel állati, teljes értékű fehérjét (elég az 50-60g, ha ki van egészítve tojással és változatosan próbálsz zöldségeket enni).

Mi a mesterséges por? Miből áll?

Mi a természetes alapú por, miből áll?

Nem jellemző, hogy 'káros' a kevés állati protein, mert ha hetente néhányszor eszel tojást, időnként pedig halat, akkor az nem kevés csak kevesebb (mint amennyit én eszem).

A növényi eredetű termékeddel egy a helyzet, egyrészt nem biztos hogy jól felszívódik a vitamin tatalma, vas tartalma, illetve ha egyoldalú az aminosav profilja akkor névleg eszel x gramm fehérjét (mondjuk nem kell olyan sok, a napi 50-60 g tényleg elég) de ezt a mennyiséget nem árt jó minőségben bevinni.

Persze vannak vegák akik sokféle zöldséggel tényleg korrekt fehérje mennyiséget visznek be (ahhoz képest hogy zöldségek) ez kiegészítve némi olajos magokkal, néha tojással, tökéletes táplálkozást is eredményezhet.

2014. febr. 5. 08:14
 2/4 A kérdező kommentje:

A mesterséges alapú por:

(hidegen ultraszűrt tejsavófehérje koncentrátum {amely tartalmaz laktoglobulint, laktoferrint, laktalbumint és immunglobulin fehérje mikrofrakciókat}, szója fehérje izolátum, kalcium-kazeinát), maltodextrin, inulin, kakakópor (10-12%), porcukor, Garcinia Cambogia kivonat, természetes és mesteséges aroma (csokoládé), ízfokozó (só), L-karnitin L-tartarát, L-glutamin, sűrítőanyag (xantán gumi), oldható rost: Fibersol-2 rezisztens dextrin, magnézium-karbonát, édesítőszerek (aceszulfám-K, szukralóz), L-tirozin, taurin, kalcium-karbonát, emésztő enzim keverék (bromelain, papain), aszkorbinsav, vas (II)-fumarát, cink-szulfát-monohidrát, DL-alfa-tokoferilacetát, nikotinamid, nátrium-szelenit, kálcium-D-pantotenát, all-trans-retinil-acetát, mangán-szulfát-monohidrát, D-biotin, kálium-jodid, kolekalciferol, folsav, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, tiamin-mononitrát, króm-pikolinát, cianokobalamin.

amit most iszom:

Borsófehérje, árpacsíra (22%), kölescsíra (22%), zsírpor (szójaolaj, tejfehérje), szójarost, sűrítő anyagok (nátrium-karboxi-metil-cellulóz, xantán gumi), aroma, ásványianyag-mix (trikalcium-foszfát, dinátrium-foszfát, magnézium-oxid, nátrium-klorid, elemi vas, cink-oxid, nátrium-szelenit, mangán-szulfát, réz(II)-szulfát, nátrium-molibdát, króm(III)-klorid hexahidrát), savanyúságot szabályozó anyag (trikálium-citrát), édesítőszerek (nátrium-cikamát, nátrium szacharinát), vitaminmix (L-aszkorbinsav, DL-alfa-tokoferil-acetát, nikotinamid, retinil-acetát, kalcium-D-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, kolekalciferol, kálium-jodid, tiaminmononitrát, pteroil-mono-glutaminsav, ciano-kobalamin, D-biotin)

Nos, tegnaptól kezdtem el ezt inni, amikor írtam a kérdést, akkor még nem volt a kezemben, mert interneten rendeltem, szóval az biztos, hogy nem rendelem újból, ahogy így elnéztem az összetevőket. Persze a rendelésnél csak olyanokat lehetett látni, hogy teljesőrlésű csíráztatott kölesből, meg ilyesmiket. :D

Ennek ellenére, mivel nagyon szeretem az étkezés helyettesítő porokat, ezért majd a közel jövőben, ha elfogyott ez, kipróbálok egy harmadik fajtát:

barnarizs fehérje, Chlorella alga fehérje, természetes vanília aroma, természetes tea aroma, R** Probiotic & Enzyme Blend (proteáz - 2500 HUT, proteáz - 10 SAPU, Bacillus subtilis), RAW Sprout Blend (csíráztatott amaránt, quinoa, köles, hajdina, csicseriborsó, lencse, adzuki bab, lenmag, napraforgómag, tökmag, Salvia hispanica mag, szezámmag), édesítőszer: sztevia, Lactobacillus acidophilus, E-vitamin, Bifidobacterium lactis, béta-karotin, ergokalciferol, Tokoferol keverék (alfa-tokotrienol, béta-tokotrienol, gamma-tokotrienol, delta-tokotrienol, béta-tokoferol, gamma-tokoferol), menakinon, fillokinon.

Viszont ebben nincsen más vitamin (csak E és D), de ha ez sem lenne jó, akkor hagynám ezt is.

Neked mi a véleményed?

Körülbelül így eszem, csak kb. a zöldség-gyümölcs mennyiség azonos (és nem ilyen sokféle gabonafélét, hanem csak teljes kiőrlésű lisztet, vagy zabpelyhet+ a tejtermékeknél maximum joghurtot,vagy túrót):

[link]

2014. febr. 6. 06:15
 3/4 anonim ***** válasza:

Tejsavó fehérje tej eredetűn, nem gondolom hogy jó, de azt sem hogy mesterséges (márpedig ez a por alapja)

Szója mondhatni természetes, esetleg ha gmo akkor mondjuk ráhúzhatod, hogy mesterséges.. Persze ez sem jó amúgy.

A kakaó benne a legjobb. Cukor stb. kuka. Tömegnövelőbe való cukor, hízáshoz.

Folytatnám de.. szóval tipikus protein por az első.

A 2. sem jobb. Az ilyen borsó fehérje meg gabona csíra nem jobbak mint a tejsavó fehérje. Még rosszabbul is hasznosulnak, a gabonák csírájában pedig sok védekező méreganyag van (agglutininek).

A teljes őrlésű csíráztatott gabona az ergya. Alapból.

Összetevőket mindig nézzünk, neten is előre ^.^

Vélemény:

1. én nem ennég tk gabonákat, mert tápanyagrablók.

2. ha étkezést szeretnél kiváltani, miért nem veszel tojásfehérje port / teljes tojásport, és kevered be azt turmixnak (édesítés+kakaópor..) ?

A tojás teljes értékű táplálék, fehérje, vitaminok ásványi anyagok. Teljes tojásporban zsír is van amennyi kell. Ez teljes értékű és adalékmentes alternatíva, amit te magad ízesítesz..

Én sima tojás fehérjét iszom, mert abból lehet kapni 3 kilós kiszerelést. De lehet majd veszek teljes tojásport, mert több vitamin van benne (a sárgája miatt) csak az 5 kilós beruházás lenne.

2014. febr. 6. 10:56
 4/4 A kérdező kommentje:

Nem állítottam sosem magamról, hogy táplálkozási szakértő lennék, ha így lenne valószínűleg nem egy fórumon tennék fel a témában kérdést.

A "mesterséges"-t csupán megkülönböztetésből írtam, mivel laikusként szerintem az első rosszabb, mivel több benne a speciálisan megfogalmazott adalékanyag, és igen van benne cukor is.

Nem értem miért kell mindenütt ezt a paleo-t nyomatni egyébként, az lehetsz te is, mert a nyers ételt fogyasztók nem esznek tojást.

Miért kell állandóan másokat térítgetni, vagy ez valami reklám fogás, hogy a paleo szaküzletek többet kaszáljanak az egyébként is csillagokat verő árakon mozgó termékeiken?

Köze nincs a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Igen, kipróbáltam a paleo-t, habár akkoriban inkább gyümölcsökön éltem, és húson, de ettől függetlenül megvontam magamtól minden tiltott ételt.

Persze lehet etetni a csökkent értelmiségűeket, de azt kéne észrevenni, hogyha az ember tud mértéket tartani, és mellette sportol, akkor nem jelentkeznek olyan problémák, amikkel példálóztok. S ezt alátámaszthatja bármelyik vidéki lakos. A paleo maximum városiaknak való, akik még az edzőterembe sem hajlandóak lemenni, és gyenge az önuralmuk, mert nem tudják limitálni a bevitt ételeket, ezért a paleo, s a többi diéták keretei közé szorítják magukat. S mivel áltatják magukat pszichésen is, s pluszban elhagyják az addig evett szemetet, így ténylegesen javul a közérzetük.

Ha meg tudtam volna nézni az összetevőket részletesen; nyilván megtettem volna, de mivel sürgősen kellett egy másik, ezért a szép dolgokra hagyatkoztam, amiket olvasgattam.

Bizonyosan én lehetek a béna, mert a keresőm nem ad ki semmilyen összetevő információt a ABY fehérjeporról, így kénytelen voltam begépelni a dobozról.

Vélemény:

1. A gabonák számomra energiát nyújtanak, és mivel lassan szívódnak fel, ezért nem kényszerülök enni megint. Bár ez biztooos csak alkati dolog lehet, hogy a húsok után éhes leszek kábé 2 órára, nincs rendszeres székletem, és sportolni meg alig tudok. Míg a növényei eredetű termékekkel, akár 2 óra múlva is képes vagyok nem olyan rövid időtartamú mozgásra. (20-30 perc)

2. Egyébként az ötleted nagyon jó! Igazából a shake-k előtt, mindig 2-3 tojással indítottam a napom(heti szinten 14-21 tojás :D), de tudod mik terjengenek a túlzott tojás fogyasztásról a neten, szóval inkább a biztonság kedvéért, mérsékeltem a tojás fogyasztásom kb. heti 6-ra. A sárgáját meg sajnálnám kidobni, az olyan otthoni kencék meg elég furik.

Esetleg kisegítenél az általad fogyasztott termék nevével? (remélem nem a pontyoknak készült tojásporra gondoltál, mert csak azt láttam idáig :D)

2014. febr. 6. 17:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!