Korpa+fehérliszt = teljeskiörlésű liszt?
Teljeskiörlésű lisztet lehetne csak fogyasztani egy betegséghez tartozó diétában. (azért, hogy minél kevésbé emelkedjen a vércukorszint)
Mivel a t.k. lisztek lényegesen drágábbak, viszont a búzakorpa marha olcsó, gondoltam, fehérliszthez keverve hasonló hatást lehet elérni.
Vagy nem?
Miért lényegesen drágábbak a teljes kiőrlésű lisztek? Én rendszeresen sütök magamnak ilyenből kenyeret, s nem érzékelem, hogy anyagi gondjaimat ez okozná. Meg aztán ebből kevesebb is elég. Nagyon fimom tud lenni, de gyorsabban eltelít, ugyanakkor később is éhezik meg újra az ember.
A finomított fehérliszt korpával keverve nem ugyanaz.
köszönöm a két választ, de jó lenne indok is.
a rostok lassítják a felszívódást, nem?
Végtelenül leegyszerűsítve, szemléletessé téve (Tehát ne betű szerint véve.)
A vércukorszint akkor emelkedik gyorsan és jelentősen, ha a szénhidráttal kevesebb a dolog. A szőlőcukor mehet azonnal a véráramba.
Képzelj el egy hosszú molekulát. Ez így nem jó. Le kell csipkodni a végét. Amit lenyestél, mehet a vérbe.
De ugyanezt már megtették a gyárban, nem neked kell vele bíbelődnöd.
A fehér liszt ilyen. A szép hosszú szénhidrátmolekulát az örlésnél apróra darabolták. Pici meló kell csak ahhoz, hogy cukor legyen belőle.
Mindegy, mit teszel mellé, attól az még rövid molekula marad.
A korpa valamelyest valóban javít a helyzeten, de nem sokat.
5-ös:
ez alapján a gríz is egészséges lehetne.
Nem inkább a rostmennyiség számít?
Molekulák szétesnek pusztán örléstől???
4-es. ekkora baromságot hogyan lehet írni? Olyan ideges lettem, hogy muszáj hozzászólnom.
Őrlés során hogyan aprítják a molekulákat? A fehérliszt ami a legapróbb szemcséjű, kb. 125 mikrométer átmérőjű. Namármost,egy búzakeményítő molekula 2-60mikrométer mérettartományba esik. Utána lehet számolni mennyire aprítja ezeket a hengerszék!!
Amúgy meg igen, lehet keverni lisztet. Malomban is így csinálják, nem a magokat zúzzák össze-vissza. Előbb szétválasztják a fehérlisztet, korpát, csírát. Utána megfelelően keverik. A graham liszt hamutartalma 2% (a finomliszté kb. 0,55%, tehát minél több a korpa annál nagyobb a hamutartalom)- egyébként azért tekintik egészségesnek mert a korpának nagy a rosttartalma, másrészt cellulóz, hemicellulóz összetételű, amit az ember nem tud emészteni. DE!! Azzal számolni kell, hogy a korpában (így a tk lisztben is )sokkal több penészgomba spóra ill. toxin van (bizonyítottan).
Összegezve: ha ügyes vagy keverhetsz, de sok a macera vele, a hamutartalmat nem tudod otthon mérni, és ha eltúlzod a korpát, a tészta állaga és íze is más lesz.
Remélem segítettem.
Kedves 8-as. Olvasd el bármely, ízlésednek megfelelő cukorbetegséggel foglalkozó oldalt. Nem olyant, amit olyan buták szerkesztenek, mint amilyen én vagyok szerinted, hanem szakemberek által írtat.
Mindenhol ezzel fogsz találkozni. A feldolgozottsági szint igen jelentős hatással van a szénhidrátok felszívódásának sebességére.
Nyócaska! Nyugi!
Ezt olvastad: Végtelenül leegyszerűsítve, szemléletessé téve (Tehát ne betű szerint véve.)
Ezzel kezdi a válaszoló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!