Honnan tudom hogy egy ételben milyen magas a tápanyag tartalom? Ezt miből tudom meg? Kalória vagy miből?
Gyakorlatilag pontosan speciális műszerekre lenne szükséged ahhoz, hogy megállapítsad adott almának a tápanyagtartalmát. Elméleti értékek viszont vannak és ezeket tekintik az ételek tápanyagtartalmának.
A kalória az energiatartalom.
A fehérjék, zsírok és a szénhidrátok a tápanyagok ( ezen belül vannak vitaminok + az ásványok, melyek biokatalizátorok, de ne bonyolítsuk ).
A lényeg, hogy számos táblázatot találhatsz az interneten az ételek tápanyagtartalmáról, itt van például ez: [link] és ha rákattintasz bármelyik ételre, akkor látni fogod, hogy mennyi adatot ad meg róla.
A kaloriatartalom az etel energiatartalmat jelzi. Valojaban a kaloria az egy mennyiseg, amit megallapitottak, hogy ennyi szukseges a test mukodesehez. Mivel folyamatosan tapanyagot egetunk, a kaloria tapanyagok elegetesebol felszabadulo energia.
A tapanyagok mindegyikeben van kaloria, ezek bomlasabol keletkezik az energia.
Minden tapanyag mas energiamennyiseget termel es vannak gyorsabban 'elego' tapanyagok es lassabban 'elegok'.
A tapanyagok:
Szenhidrat
Zsirok
Feherjek
Vitaminok es asvanyi anyagok
A tapanyagpiramis szerint az etrendunk legnagyobb szazalekat szenhidratokbol kell fedezni. KB 50%-at. A tobbi feherje, zsir es a tobbi. Napi 5 adag zoldseget es gyumolcsot is lehetoleg be kell epiteni.
Szerintem azonban egeszsegesebb, ha az egyszeru szenhidratokat kiveszed az eteleid kozul. A feher cukrot es a feher lisztet. Ezek nagyon megemelik a vercukorszintet es ehesebb leszel, tobbet es gyorsabban hizol toluk.
A csomagolason altalaban a kaloriatartalom alatt szokott lenni egy tapanyagtablazat, ami leirja, az adott termek melyik tapanyagcsoportbol mennyit tartalmaz.
Ha magas szenhidrattartalmat latsz, nagy az eselye, hogy a termek rejtett cukrot tartalmaz.
Tovabbi javaslataim mit kerulj meg el: Hidrogenezett novenyi olajokat, magas fruktoz- es glukoztartalmu ennivalokat, nagyuzemi feldolgozott hustermekeket es kesz kajakat.
Ezek karosak.
A jo tapanyagok: feherjek(protein)- husok, halak, erlelt vagy kezzel keszult sajtok (nem az omlesztett)
- termeszetes olajok, zsirok: olivaolaj, omega 6 olaj (halakban)
- gyumolcsok, zoldsegek - fokepp szenhidrat es vitaminok, asvanyi anyagok
- olajos magvak, mint mandula, dio (a mogyorot nem javaslom)
Vannak elelmiszerek, amelyek taperteke nulla vagy elenyeszo. Ilyenek a light uditoitalok peldaul.
Az alkoholos italokban ures kaloriak vannak.
A kaloria es a tapanyaertek osszefugg, de eleg furcsa modon. A tobb kaloria nem jelent nagyobb taperteket. Tehat el lehet hizni ugy, hogy kozben hianybetegsegek alakulnak ki. Peldaul feherjehiany, vitamin- vas- cinkhiany es hasonlok.
Viszont a magas taperteku elelmiszerek nem mindegyike hizlal. Tehat peldaul a halnak alacsony a kaloriatartalma, de magas a zsirtartalma. Olyan zsirok vannak benne, amik szuksegesek a szervezetnek.
Értelmes ételek tápanyagdúsak, de nem okoznak betegséget (például hízást).
Hús (hal, tojás etc.)
Zöldségek, gyümölcsök.
Értelmetlen, kényszer- és divatkaják már valójában fölöslegesek, megterhelők, tápanyagszegények (haszontalanok) de cukrot vagy keményítőt tartalmaznak (valamiből lenniük kell) ami a hízást segíti, ezzel együtt számos lassan kialakuló krónikus betegséget.
Én ezért írom mindig hogy az ember hús-hal-tojás-zöldség-gyümölcs-gomba-olajosmagevő. Mert körülbelül itt ki is merítjük (az egyébként sok-sok száz) fogyasztható hasznos táplálékot, amik maradnak azok már nem túl jó minőségűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!