Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mennyire fertőzésveszélyes...

Mennyire fertőzésveszélyes 3-4 napig "tárolni" a koszos edényeket, poharakat a mosogatógépben csukott ajtónál?

Figyelt kérdés

Nem tisztaságmániásként és nem túl aggódóként, hanem normál emberként kérdezem, hogy mennyire van esély fertőzés vagy bármi kialakulásának, ha pl. 3-4 napig gyűjtögetjük a mosogatógépben a poharakat stb. eközben csukva van az ajtó is. És a lakásban amúgy meleg van, télen a fűtés, nyáron a nyár miatt, tehát a mosogatógépben is ugyanígy meleg van. Ráadásul köztudott, hogy az alsó csőben áll a víz, tehát mindig párás bent a levegő. Mindez a koszos edényekkel kitűnő táptalaj a baktériumok elszaporodásának.

Előfordul, hogy nyers húst vagy tojást tároltunk egy tálban és úgy rakja be valaki stb. Tehát ilyenekre gondolok, hogy az ilyen "veszélyesebb" ételek táljai vajon mit csinálnak?

Továbbá elég-e a 60 fokos víz és a tabletta az esetleges baktérium vagy vírus elpusztításához. Szerintem ez kevés, ha tényleg baj van.

Azt gondolom 1 nap nem lehet baj, vagy 2, normás mosogatóban is állhat ennyit, bár az szabad levegőn, és ez nagyon nem mindegy.


Természetesen ettől még soha senkinek semmi baja nem volt, legalábbis én még nem hallottam, de azért kíváncsi lennék egy háztartási gépszerelő vagy egy biológus véleményére.



2013. ápr. 22. 18:28
 1/3 anonim ***** válasza:
Természetesen az általad leírt körülmények tökéletes életteret biztosítanak a mikroorganizmusok elszaporodásához, hiszen minden adott számukra -megfelelő hőmérséklet, nedvesség, és tápanyag az ételmaradékból (aminosavak, szénhidrátok, zsírsavak). Az, hogy mennyi és milyen mikroba nő ki sok mindentől függ, mivel eltérőek és ezért eltérő igénnyel rendelkeznek (amelyik O2 jelenlétét igényli az elszaporodáshoz, amelyik pedig anaerob az így nem fog; amelyik gyorsabban osztódik túlnövi a másikat, egyiknek ilyen-másiknak olyan ion jelenléte kell, és persze a nyersanyag elfogyása után idővel mind elpusztulnak). Elszaporodni az fog, amelyik "rákerül" a tányérra, ezek általában a környezetünkben is előfordulnak, az ember számára ártalmatlanok, hacsak az ember immunrendszere nincs legyengülve, elnyomva. Természetesen kórokozók is elszaporodhatnak, ha éppen széklettel szennyezett kézzel nyúlkáltunk a tányérokhoz (un piszkos kéz), de épeszű ember ilyet nem művel. Azt, hogy egy kórokozó hány fokot bír ki, sok mindentőkl függ. Általánosságban elmondható, hogy a fehérjék 41°C fölött denaturálódnak (ezért fontos lázas állapotban a test hűtése), így ezt a legtöbb mikróba is megsínyli. Persze vannak tokkal és spóraképző képességgel bíró baktériumok amelyek magasabb hőmérsékletet is kibírnak és rengeteg mindennek ellenállnak, pl a Thermus thermophilus amely források vízében élnek ( [link] Összességben úgy gondolom, hogy sterilizálni, teljes csíramentességet mosogatógépben elérni nem lehet, baktérium és gomba meg az kerül rá, ami a normál környezetben van (ami akkor is rákerülne a kezedről, amikor kiveszed a tiszta tányért a gépből).
2013. ápr. 22. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

köszi, én is így gondoltam

Csak azért merült fel, mert azt tudom mosógép szerelőtől, hogyha a mosógép ajtaja sokáig csukva van, akkor begombásodik, amihez 90 fokos mosással üresen azt a spec. tisztítóport kell használni, ez kb. kitisztítja, de azt mondta, hogy sosem lehet már teljesen kiölni belőle. A ruhákat pedig öblítővel kell ezután mosni, mert egy kicsi szaguk sajnos mindig marad a mosógéptől.

És ezért gondoltam, ha esetleg ilyen előfordul mosogatógépben,akkor azt lemossa-e a forró mosószeres víz. De a mosogatógép sok sima felületből áll szóval szerintem kevésbé hajlamos ilyenre.

2013. ápr. 22. 20:15
 3/3 anonim ***** válasza:
1-es vagyok. Nem vagyok mosógép szerelő, de a dolog és az alien c filmek óta tudom :) hogy az élőlények jobban bírják a hideget, mint a meleget. Szerintem bármilyen fertőtlenítö tartalmú vegyszerrel történő mosást követően kitisztul a gép, ez a speciális tisztítószer pénzlehúzásnak tűnik nekem. Talán többször kell átmosni mert zegzugosabb a gép belseje, több az esélye h valahol marad még valami, de 90 f oktol és klortartalmu vegyszertöl a mezei mikrobák kimúlnak.
2013. ápr. 22. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!