Lehet basmati rizsből (vagy egyéb, lassan felszívódó szénhidráttartalmú rizsből) tejberizst csinálni?
Minden rizs finom, ezért eszik.
De ne nevezd lassan felszívódónak, ugyan úgy keményítő mint a hántolt rizsben lévő szénhidrát.
Tejjel együtt pedig szó sincs lassú felszívódásról vagy kíméletes hatásról, az olyan ételekre igaz amikkel cukorbetegeket kezelni lehet. Na a rizs és a tej pont ezek ellentéte.
Szia!
Tuti jó abból is. :) De tök értelmetlen basmatiból tejberizst készíteni. Ha már tejberizs, akkor csapassad "sima" rizsből. A basmatit hagyd meg diétára.
De lassan felszívódó, ahogy a barna rizs is.
És azért nem mindegy, mert oké, hogy tejet teszek bele, ami gyors, de a cukor helyett rakhatok bele édesítőt. Nem mindegy mennyi benne a lassan felszívódó..
Lassan felszívódó. Mert a keményítő az már csak olyan, hogy lassan bomlik le cukorrá, és nem okozza ugyan azt az inzulin kiválasztást mint a cukor. Legalábbis ha elégszer elmondod hangosan, hogy 'lassan felszívódó, lassan felszívódó'.
Ha fehér lisztről beszélnénk, akkor ugyan arra a keményítőre azt mondanád, hogy gyorsan felszívódó szénhidrát.
Logika, egy pár hete lehetett a temetése mert ma már nem jár közöttünk.
Ismerem a demagóg néphülyítést, hogy a egyik keményítő lassan felszívódó (és ezt majd jó drágán el lehet adni az ugyan olyan másik keményítőforrásokhoz képest) más pedig gyors, de kérlek szépen én élelmiszermérnök iskolában megnéztem a keményítőt nagyító alatt, és keményítő volt. Márpedig sajnos a keményítő olyan kaja, hogy azzal te hosszú egészséget ritkán tervezhetsz.
Ezen nem tudom mi olyan érthetetlen, eleve az elgondolás, hogy lassú és gyors felszívódású KEMÉNYÍTŐŐŐŐ már a gondolkodás nélküli sorbaállást jelenti. Senkinek nem esett le, hogy ilyen nincs?
A lassú felszívódású szénhidrátok a zöldségekben lévő rostok, amiket nem tudsz megemészteni, viszont a beleidben élő mikrobák zsírsavakká alakítanak át (fúj, zsír, még jó hogy nem hizlal).
Na itt kezdődnek az ismeretek, ha valakinek erre rálátása van. Kéne ám, mindenkinek, csak ezt a tévében meg a dietetikus magazinokban nem mondják..
Utolsó: Láttam már pár helyen a kommentjeid, akkor sem voltak túl meggyőzőek. De mindegy.
A barna rizs, teljes kiőrlésű dolgok azért szívódnak fel lassabban, mert benne hagyják a rostokat is, amik lassítják a felszívódást a bélből. Ennyi.
Igen, az elméletet én is ismerem, azt indokold meg, hogy ezt hogy tudod elhinni? Én is elhittem régen, persze így oktatják.
De mérd meg egy barna rizs, teljes őrlésű gabona fogyasztása után a vérben az inzulinszinteket! Ugyan akkora lesz, mintha ugyan annyi fehérlisztes-rizses ételt ettünk volna.
A rostoktól nem kell elszállni, a kis vízmegkötő képességű rostok nehezítik az emésztést, de nem a keményítőét vagy a cukrokét. Hasznos tápanyagok felszívódását rontják, megkötik de a keményítő ugyan úgy lebomlik cukorrá, és berobban a vérbe. Kicsit lassabban? Akkor hosszabb ideig kell inzulint termelni, még rosszabb is.
Igazából nekem nem meggyőzően kell írnom, hanem rávezetően. Tehát azt a szikrát kellene megadnom, hogy észrevegyük az egyértelmű csalásokat. Ezért írtam annyit arról, hogy keményítő és keményítő, valójában nincs köztük élettani hatást tekintve különbség!
"De mérd meg egy barna rizs, teljes őrlésű gabona fogyasztása után a vérben az inzulinszinteket! "
Te talán megtetted? Kérlek mutasd meg, kíváncsi vagyok rá...
Egyébként nem kell kioktatni, nem erről szólt a kérdés.
(Arról nem is beszélve, hogy orvosira járok, ahol úgy tanítják, hogy bizony lassabban szívódik fel. De persze gondolom ott is hülyék oktatnak, de az általad belinkelt oldal meg aztán k.vára hivatalos. No komment.)
Egy egyszerű kérdést tettem fel, tapasztalatokat vártam.
Leírom máshogy, hátha akkor vkinek sikerül értelmeznie:
Ha "sima" rizs helyett basmati rizsből csinálok tejberizst, azt finom lesz vagy nem?
Ennyi.
Nyilván ki is próbálhatnám, de gondoltam hátha volt már olyan, aki próbálta...
Ha orvosira jársz, akkor sokkal fontosabb lenne a felvetett kérdés! Hát emberek egészsége fog rajtad múlni, te meg csak úgy félresöpörnéd a kérdést? Már most ez a hozzáállásod?
Egyébként igen, az orvosin is tanítanak hülyeségeket. De nem azért vagy egyetemista, hogy gondolkodás nélkül benyelj mindent! Eszem f@szom megáll tőletek.
Minden egyetemen azt tanítják, hogy a teljes őrlésű stb. lassabban szívódik fel. Élelmiszermérnökin is.
De mennyi cukorbeteggel beszéltél? Mennyit foglalkoztál külön ezzel a témával? Meghallottad a leggyakrabban ismert álláspontot, és elfogadtad. Ismerős, nincs ezzel semmi baj.
Hallod most, hogy ez nem jó. Ki van fejtve, hogy miért nem. Olvashatsz róla, hogy némi megértés is jöjjön. Erre a tudásvágy, a megérteni akarás annyi benned, hogy nem érdekel? Hát téged kellene csak igazán érdekeljen!
Egyébként igen, finom. Gondolom nem hallottál róla, hiszen az orvosira jársz ahol arra koncentrálnak, hogy milyen betegségre milyen gyógyszert lehet eladni.. nem azt, hogy mi okozza a betegségeket, de a tejben lévő ópiát hatású vegyületek gondoskodnak róla, hogy finom legyen. Édesíted is, ha ezt cukorral teszed, akkor kimondottan finom lesz, ezt garantálom! :D
Jó étvágyat, meg minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!